Legiferarea locală a bugetelor județului și municipiului rămâne o procedură care cu greu atinge preocupările omului de rând. Evenimentul a fost punctat de presa locală tipărită sau online, dar cetățeanul, contribuabilul ce lasă din venitul său partea comunității, habar nu are de ce reprezentantul său în consiliu votează așa și nu invers. De ce dă bani pentru cartierul ăla și nu pentru celălalt. De ce săli de înot și cu ringuri de box și așa mai departe. Uite, deși urmăresc cât de cât informația din media locală, n-aș ști să le zic nepoților când m-or întreba dacă bugetul din 2014 s-a adoptat după o dezbatere amplă sau după o procedură de ochii lui Lorin Fortuna și câțiva pensionari. Mai protestează unul sau altul, vreun lider sindical sau vreun președinte de bloc, dar noi, cei mulți și ignoranți, luăm totul de-a gata, vedem ce-o să iasă și apoi, firav, îi mai amenințăm că peste doi ani nu-i mai votăm nici de-al dracului.
Gata, banul public al Timișului și al Timișoarei s-a împărțit. Efervescent cum îl știm, primarul Robu dă senzația că va rupe munții anul acesta, dar dacă nu face vreun pasaj, ceva prin sectorul spitalicesc, încă un protocol politic de susținere a candidaturii Timișoarei Capitală Europeană, plus stadionul ăla nou de 42.000 de locuri, din punctul meu de vedere am mai stat un an pe loc. Titu Bojin, președinte CJT și PSD Timiș, are altă tactică. Dacă se închide în birou, ar jura că cetățeanul crede despre el că muncește din greu pentru binele județului. Cum știe că n-are cu cine face treabă, că guvernarea sa de la București îi cam dă cu flit de doi ani, ce să facă și Titu Bojin decât să se pună bine cu Prea Fericitul Daniel, patriarhul BOR? Treaba dumnealui. La urma urmelor, ce-s ăia 100.000 de lei la bugetul județean? N-ar fi prima dată când aleșii noștri iau de la săraci să-și dea la bogați. Și-apoi, e ca și când aș da eu vreo 20-30 de bani pentru măiastra lucrare. Un mizilic.
Spun asta pentru că alocarea de fonduri pentru BOR este cea mai bună investiție electorală. O investiție sigură cu care PSD ne-a cam obișnuit de când e democrație postrevoluționară. Jumătate din realegerea lui Titu Bojin în 2016 s-a produs deja. Detașamentul de popi ortodocși urbani, dar mai ales dintre cei rurali vor fi bine montați de ctitorii Catedralei Mântuirii Neamului pentru o decizie „înțeleaptă” la scrutinul pentru președinția consiliului județean, în 2016. Unii ar fi interpretat aceste alocări bugetare cu niște indulgențe papale, că Titu Bojin ar vrea să uite de studiile sale la Ștefan Gheorghiu și se pune astfel bine cu epoleții de pe anumiți umeri bisericești, aproape ca-ntre colegi. Dar nu, pur și simplu este un calcul rece și la obiect.
Mai neșlefuit în politică, cum singur recunoaște, primarul Nicolae Robu a refuzat inițial donația către Catedrală. Apoi a lăsat o portiță, să vadă cum dă mai bine în oraș. Să te susțină popii în 2016 sau să te înjure contribuabilul în 2014? Timp mai este și anumite rectificări ar putea face municipalitatea să dea bani Bisericii Ortodoxe Române. Foarte bine, să dea 100.000 de lei, că n-o fi liberalul mai prejos decât Titu Bojin pesedistul. Dar haideți să ne dovediți, pesediști și liberali locali, că nu vă interesează donația în scop electoral și dați această sumă pentru biserici din Timișoara. Și să nu mai așteptăm ca PF Daniel să dea peste zece ani, când termină Catedrala Mântuirii Neamului, o punguță de bani pentru renovarea Catedralei din Mehala, de exemplu, începută și neterminată din anii ‘90. Că poate și ea ne va mântui vreodată neamul nostru contribuabil din Mehala, Torontal, Blașcovici, Ronaț și Circumvalațiunii I, II, III și IV.
Comentarii prin facebook