„Ne mintim singuri, fratilor”

„Probabil că mulți nu vor fi de acord cu mine, dar simt nevoia să o spun. Stadionul Dan Păltinișanu, lăsând la o parte toate patetismele legate de anii trecuți, NU (mai) este casa noastră. Ne mințim singuri, fraților. Dacă vom continua să jucăm acolo, vom merge numai în jos, din toate punctele de vedere.” Aceste cugetări nu-mi aparțin mie, „dușmanul”, nici recășeanului Miculaș, nici președintelui Sorin Drăgoi și nici măcar lui Nicolae Robu, primar al Timișoarei, rostite după ce ani de zile am fi observat că ACS Poli adună tot mai puțină lume pe principala arenă a orașului. Nu, aceste gânduri, altfel foarte logice, îi aparțin cărturarului Goran Mrakic, unul dintre liderii tifoseriei ASU Politehnica, chiar omul cu cele mai multe apariții în presa locală, după președintele „Mihalcea”. Și au fost postate zilele trecute într-un grup al fanilor de pe Facebook.

Repet, nu pot să-l contrazic pe tânărul Goran cu nici măcar un cuvințel. Așa este, are mare dreptate. Întotdeauna am apreciat la managerii ASU priceperea de a aduna bani în condiții de mare dezinteres pentru fotbal, handicap la care se mai adaugă și zgârcenia proverbială a bănățeanului. Am apreciat la „Druckeria” modul în care și-a făcut publicitatea, marketingul și, poate cel mai mult, bunul gust în alegerea echipamentului, vândut apoi pe bani buni fanilor de toate orientările. Așa ceva nu găsești la o „întreprindere de stat” precum ACS Poli, clar. Ce reproșam liderilor galeriei alb-violete era încrâncenarea, ura și dezbinarea la care au lucrat ca picătura chinezească, plus o doză mare-mare de ipocrizie.

Poate am exagerat când am spus că acest proiect idilic va da de greutăți insurmontabile încă din liga a treia. Nu a fost așa și ASU a mers aproape perfect în ediția trecută de campionat. Mi s-a scos în evidență „răutatea” de a privi clubul suporterilor ca și eșuat din lipsă de bani ori din considerente juridice (suprapunere de nume cu cealaltă Poli). Și atunci m-am înșelat, fiind evident că în România se poate orice. Nu m-am înșelat (deși m-aș fi bucurat să o fi făcut) în privința atomizării fotbalului local în urma acestei dezbinări la care s-a lucrat mult mai vârtos într-o tabără decât în cealaltă.

Junele Goran le vorbește fanilor cu subiect și predicat despre faptul că „vom merge numai în jos” jucând pe „Dan Păltinișanu”. Dacă verticalitatea și demersurile curate ale fanilor ar fi fost foarte apreciate în Timișoara, precum pe alte meleaguri, în media lui Florin Călinescu sau Radu Paraschivescu, în Giulești ori în Peluza Nord stelistă, cu siguranță astăzi Mrakic nu ar fi spus că DP nu mai este „casă” pentru alb-violeți. Așa ceva rostit pe vremuri ar fi fost o blasfemie. Astăzi nu. Astăzi e rațiune pură, pragmatism și management. Căci nu e totuna să joci cu 1.500 de spectatori pe un stadion plin „Știința” sau să pară că joci într-o grotă, pe DP, în fața aceluiași număr de fani, cinci procente din capacitatea tribunelor.

La fel este și la ACS, bineînțeles. Numai că ACS Poli, finanțată teoretic de bugetul local, dar cu perspectiva unor clarificări în lunile sau anul ce vin, joacă în prima ligă și nu are printre cele mai mici medii de spectatori pe meci. E adevărat, cu steliștii din tot vestul țării, cu oltenii din Complexul Studențesc, nici nu mai contează, însă o echipă de prima ligă va aduna lume când îi vin și rezultatele bune. Ce se va întâmpla la o ASU Politehnica care respinge stadionul „Dan Păltinișanu”? Cu un upgrade la arena „Știința”, ar juca cel mult în liga secundă, iar fără, de la a treia divizie în jos, însă în fața acelorași spectatori, nu mai mulți, dar, tot ce-i posibil, mai puțini. Dacă asta se vrea, atunci cum se împacă asta cu dorința junelui Goran de a se merge în sus și nu în jos, pe DP? Cum se va merge în sus, dacă îți limitezi performanța? Se urmărește menținerea într-un fenomen de tip sectant în fotbalul mic sau vrem să vedem Politehnica unde a mai fost, măcar într-o finală de cupă câștigată, dacă nu campioană?

Desigur, Cristian Brâncovan îmi va da cu tastatura-n cap, întrebându-mă ce vreau, de fapt. Ca fără bani să fie adus Cristiano Ronaldo? Cu ce finanțare să se facă performanță, știind că această echipă merge numai prin eforturile fanilor? Foarte corecte și aceste remarci, dar și eu mă pot declara mirat că, știind aceste lucruri, conducătorii ASU refuză cu un crâncen orgoliu orice plan care să permită depășirea actualelor bariere. De ajungi să te întrebi dacă oamenii ăștia mai vor ce ne doream toți, chiar dacă pe drumuri diferite, în anul 2012 sau între timp au alte planuri cu fotbalul lor „fără patroni”. „Ne mințim singuri, fraților”, spunea cineva înțelept.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

++ a spus: (August 12th, 2016 at 13:51 )

concluzia e ca mai trebuie construit un stadion de fotbal modern de 5 pina la 10 mii de locuri. nu ar fi foarte scump insa ar fi functional pentru urmatorii 10 ani ambelor echipe. de ce ar fi nevoie de stadioane ca cel de la cluj care stau goale, cu costuri de intretinere imense?

 
Emilian a spus: (August 12th, 2016 at 14:45 )

TIMISOARA merita un stadion modern co o capacitate mare , unde sa se poata desfasura si meciuri de fotbal si de rugby si de fotbal american dar si concerte . Dar pt asta ne trebuie un management adevarat cu investitori si sponsori seriosi . Dc nu se prospecteaza piata araba , chineza vezi cluburile din premier ligue, (pastrand proportiile )dar dl primar merge sa se “scalde ” prin Singapore , nu sa incerce sa atraga investitori din T. Arabe sau Asia pt ca si piata timisoreana este relativ competitiva dc nu prin altceva prin mana de lucru ft ieftina!

 
flo a spus: (August 12th, 2016 at 16:25 )

Cand ASU-ul aduce mai putini sau aproape acelasi numar de spectatori(plus-minus) ca si ACS-ul parca e cam aiurea sa zici ASU e Poli si ACS Recas nu e Poli iar la astia in A bate vantul prin stadion nu vine nimeni la meciuri. De multe ori am zis ca 1000 de oameni in jurul gardului la Stiinta sunt foarte multi dar pe un stadion de 33k…nu inseamna nimic,oricare ar fii echipa.

 
Marinarul de pe Bega a spus: (August 12th, 2016 at 17:34 )

Dupa CINCI ANI va cade fisa?!?Dar parca ASU Gottlob se lauda ca va aduce la meciuri toata Timisoara,Timisul si judetele vecine?!? S-a renuntat la idee?Asa e cu BALOANELE DE SAPUN! Nu sunt rachete cosmice,nici vorba,elese sparg si gata! Atat!

 
dark a spus: (August 12th, 2016 at 18:23 )

bun articolul…apreciez ironia fina la adresa enoriasilor :)))))))))

 
antirob a spus: (August 12th, 2016 at 19:30 )

“suntem ruda cinstita, deci nu putem fi frati, Mesaj pt ac recas:cred ca ne confundati!!!”

 
ion ionescu a spus: (August 12th, 2016 at 22:51 )

Unii din liderii galeriei Asu au adoptat tot timpul tactica “pumnului in gura”. Ceva de genul “daca nu esti cu mine,esti impotriva mea”. Sa nu uitam ca au umplut orasul cu “Ac Recas nu e Poli”,au mazgalit afisele cu Ripensia din statiile Ratt,oameni ca Milos si Cojocaru au fost dusmani de moarte.De Racovita nu mai pomenesc. Hmmmm

 
Kici a spus: (August 13th, 2016 at 23:02 )

Presa de cacat ce o face Sasu asta ii foarte urat…penibil! Cu aere de astea de superioritate “tanarul,junele”nu se rezolva nimic! Penibil!

 
birlic a spus: (August 14th, 2016 at 11:09 )

Lider judetean, maine regional, Sorinel de la Judetz il va aduce pe Ronaldo, Robu, ca-i mai buimac, il va aduce pe Messi, iar Radu Tzoanca pe George Best.

 
alex.begski a spus: (August 14th, 2016 at 11:17 )

Lider judetean, maine regional, Sorinel de la Judetz il va aduce pe Ronaldo, Robu, ca-i mai buimac, il va aduce pe Messi, iar Radu Tzoanca pe George Best.

 
anteconbega a spus: (August 14th, 2016 at 16:21 )

George Best e cam mort de mult. Sa incerce cumva cu Pele, ca mosu’ e in viata! Se misca greu, dar pentru AC Recas e destul de bun.

 
ion ionescu a spus: (August 15th, 2016 at 00:38 )

Bravo baieti. Bagati cat puteti cu “Recasu’ “. De Bragadiru nu ziceti nimic? Cel mai important e sa va simtiti voi bine.

 
mihai constantin a spus: (August 15th, 2016 at 18:58 )

De cite ori sa mai auzim imbecilitatea ca A.C.Recas nu e Poli??!! Macar Recasul e in judetzul nostru,la 2 pasi de Timisoara,iar Bragadirul de unde venea? De la mama naibii!
Stadionul DP este intr-o pozitite excelenta,unde vreti sa fie construit un alt stadion?
Daca lui ASU nu-i convine acest stadion,sa se mute in afara orasului,si poate ar avea acolo vreo 20 de spectatori!
Personal sunt convins ca nu din cauza stadionului, ASU a fost invinsa in prima etapa,si sunt sigur ca va face si meciuri bune pe DP,asa ca nu s-a facut gaura in cer!
Un adevarat timisorean,tzine cu toate echipele din acest oras,indiferent cum se numesc ele,si daca sunt din judetul nostru,care-i problema?

 
antirob a spus: (August 16th, 2016 at 07:50 )

Si daca ramuri bat in geam si da FALIMENT aceseul si va impreunati cu nou promovata Becicherec, veti spune ca Mama Mia Margherita Caltzone Becicherecul Mic e Poli, “cea mai Poli best ever?”Tristi ati fost, tristi ati ramas

 
@antirob a spus: (August 16th, 2016 at 13:18 )

Tu elucubrezi mai baiete.Adica urli ca descreieratu-n sud pt o mana de mitici ce jucau sub denumirea Politehnicii,iar peste noapte brusc te-apuci sa vopsesti blocurile ca Recasu nu e Poli,dar cat timp bragadiru juca pe DP habar n-aveai unde-i terenul Stiinta pe care joaca asu.Poli 1921 NU mai exista,voi n-aveti nici o treaba cu acea echipa,de unde ati ajuns la concluzia ca asu este adevarata Poli?Mai bine de jumate din spectatorii care au fost la meciul vostru de sambata trecuta pe DP,au fost ,,tristii,, care merg si la acs,spre deosebire de voi care va-nfratiti si cu utisti ,rapizi sau alte soiuri de tuciurii din sud si strigati ca bezmeticii ca recas nu e Poli.Bine spunea cineva,ca tre sa-ti mearga mintea cat de cat sa-ti dai seama ca esti prost.

 
alex.begski a spus: (August 16th, 2016 at 13:44 )

Trebuie facuta corectie: ASU Poli este AC Recas.

 
antirob a spus: (August 16th, 2016 at 22:59 )

Ba, barem de ai sti ce-I aia ” a elucubra” .Nu stii, acu’ ca citesti te dai repede pe dexonline.L-ai auzit pe dom’ primar folosindu-l si hop si tu.Iti tragi niste nick-uri comune gen Ionescu Petre sau “Oaie si ai sai” sau O. Nanistu …Ce tristete.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Neacsu: Situatia din PSD Timis are un oarecare nivel de neasezare. Sustin interimatul lui Dobra

Mult așteptata ședință de la PSD Timiș, la care a participat secretarul general Marian Neacșu, s-a terminat fără decizii radicale. Președintele interimar Călin Dobra se va ocupa de filială, iar Neacșu va susține această soluție la București. Secretarul general al PSD admite că în Timiș lucrurile nu sunt 100% așezate.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Neacsu: Situatia din PSD Timis are un oarecare nivel de neasezare. Sustin interimatul lui Dobra
Centrul de Echitatie Herneacova

Sport vezi arhiva Sport

MNB – Muzeul Național al Banatului
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Timisorenii au identificat hotii de pe Piatra Craiului! Peste 100.000 de oameni au vazut filmul jafului/ FOTO

Jaful din magazinul de pe strada Piatra Craiului a fost „rezolvat” în câteva ore! Timișorenii au identificat cei trei hoți, după ce filmulețul jafului a fost postat pe Facebook de Cristi Brâncovan. Mama unuia dintre ei s-a prezentat să returneze banii, însă degeaba.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisorenii au identificat hotii de pe Piatra Craiului! Peste 100.000 de oameni au vazut filmul jafului/ FOTO

Economic vezi arhiva Economic

Timisoara are o piata imobiliara dezvoltata, dar mult prea putini brokeri

Una dintre marile probleme cu care se confruntă piaţa imobiliară timişoreană este legată de lipsa unor profesionişti în domeniul intermedierii din domeniu. Datele Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) arată că în Timişoara sunt doar 122 de brokeri în domeniul imobiliar.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisoara are o piata imobiliara dezvoltata, dar mult prea putini brokeri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top