Situație ciudată la Teatrul German Timișoara, care a rămas fără director. Notat cu 9,88 la ultima evaluare, Lucian Vărșăndan a fost tratat cu spatele de reprezentanții PMT, care au decis să ignore proiectul lui de management. Totul, susțin cei de la Teatrul German, fără nicio explicație. UPDATE: Viceprimarul Dan Diaconu spune că întârzierea este cauzată de schimbările din OUG 189/2008.
Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). În aprilie 2017, CL Timișoara a a aprobat rezultatul evaluării managementului, Vărșăndan fiind notat cu 9,88. De asemenea, consilierii locali au fost de acord ca acesta să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Lucian Vărșăndan a depus acest proiect în 2017, dar… surpriză. Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. „Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan, care conduce teatrul din 2007, s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, transmit reprezentanții TGST.
Lucian Vărşăndan, licenţiat în Litere şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara, la TGST din 1999. În 2007, la 31 de ani, a devenit directorul teatrului, postură din care s-a preocupat deopotrivă de promovarea imaginii acestuia în peisajul teatral naţional şi de consolidarea calităţii producţiilor artistice. Pe perioada directoratului său, la TGST au fost invitaţi importanţi creatori din ţară şi străinătate, cum sunt regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu şi mulţi alţii.
În luna aprilie au fost evaluați toți managerii instituțiilor culturale aflate în subordinea PMT. Ioan Coriolan Gârboni, de la Filarmonica Banatul, și Pavel Dehelean, de la Casa de Cultură, au luat 10. Balazs Attila, de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, și Lucian Vărșăndan, de la Teatrul German, au fost notați cu 9.88. Pe 25 0ctombrie, comisia specială a evaluat proiectul de management depus de Balazs, care a primit nota 10. Am încercat să obținem și o declarație oficială din partea reprezentanților Primăriei Timișoara, dar, până la ora redactării acestui material, nu am reușit.
UPDATE: Viceprimarul Dan Diaconu spune că întârzierea este cauzată de unele schimbări în legislație și că situația este analizată la nivelul PMT. „Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptăpuncte de vedere ale unor departamente din PMT. Din punctul meu de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan, premiile și calitatea prestației artistice fiind doar o parte din indicatorii care să dovedească acest lucru. Mi-am exprimat de mai multe ori aprecierea pentru actul de management și sper să găsim soluțiile pentru a continua împreună excelentul proiect al teatrului de limbă germană în Timișoara”, a declarat, pentru deBanat.ro, Diaconu.
Comentarii prin facebook