Şoferi şi reprezentanţi ai service-urilor auto din Timişoara au protestat, marţi, în faţa sediului local al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Nemulţumirea lor este îndreptată împotriva companiei Astra Asigurări şi a autorităţii care verifică asiguratorii, care sunt acuzate de corupţie.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente a organizat, marţi dimineaţa, un miting, de protest împotriva practicilor firmelor de asigurări şi a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. „Această comisie ar trebui să fie arbitrul pieţei de asigurări, dar, în realitate, închide ochii la metodele asiguratorilor, care amână plata despăgubirilor”, spun protestatarii. Ei au cerut demisia conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. „Am ales Timişoara, pentru că este un simbol naţional. Este al doilea miting de acest gen. Primul a fost la Bucureşti, anul trecut. Dacă acţiunea noastră nu va avea efectul scontat, vom organiza astfel de mitinguri în celelalte oraşe mari din ţară”, a declarat preşedintele asociaţiei. Oamenii spun că inspectorii de daune primesc şpagă de la păgubiţi, când întocmesc dosarele, şi că 80% din maşinile reparate pe banii firmelor de asigurări nu primesc decât piese de proastă calitate. In aceste condiţii, un sfert din ele se întorc în service-uri în scurt timp. Niciun reprezentant al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Timişoara nu a ieşit din sediu pentru a vorbi cu participanţii la miting. Aceştia au anunţat că, după-amiază, vor continua protestul în faţa sediului Astra Asigurări.
Update: Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a transmis, marţi, un comunicat de presă în replica protestului de dimineaţă. „Despăgubirile plătite păgubiților RCA au crescut cu 4% în anul 2010, până la o valoare de 1,6 miliarde lei, chiar dacă numărul daunelor care au fost raportate și avizate la societățile de asigurare a scăzut cu 5%, până la 353.259 de dosare. În același an, asigurătorii au efectuat plăți de despăgubiri pentru 328.527 de dosare de daună, ceea ce a făcut ca dauna medie plătită pe dosar să fie cu 8% mai mare decât în 2009, respectiv de 4.844 lei/dosar de daună. Pe de altă parte, la sfârșitul anului 2010, societățile de asigurare au scăzut tarifele pentru asigurările RCA cu mai mult de 20%, pentru a veni în sprijinul asiguraților RCA în contextul economic actual mai dificil”, au informat reprezentanţii CSA. Aceştia mai spun că reclamațiile înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor privind modul de instrumentare a dosarelor de daună RCA reprezintă numai 1,5% din totalul dosarelor de daună avizate la societățile de asigurare. „Tentativele de defăimare a pieței de asigurări nu au niciun suport real în cifre”, se mai arată în comunicat.
Comentarii prin facebook