Promovarea unei acțiuni civile în instanță implică, cu foarte puține excepții, plata unei taxe judiciare de timbru și a timbrului judiciar aferent. Aceste taxe reprezintă în fapt costul pe care statul îl percepe pentru rezolvarea pe cale judiciară a problemei deduse judecății, cuantumul taxelor judiciare de timbru fiind stabilit printr-un act normativ ce a cunoscut mai multe modificări de-a lungul timpului.
Astfel, achitarea taxei judiciare de timbru de către reclamant reprezintă o condiție obligatorie ce trebuie îndeplinită pentru legala sesizare a instanței de judecată. Neplata taxei atrage anularea acțiunii ca netimbrată sau în cazul în care taxa achitată este neîndestulatoare ca insuficient timbrată.
Chiar dacă reclamantul ar trebui să-și calculeze taxa datorată și odată cu promovarea acțiunii să o depună, legea taxelor de timbru reglementează posibilitatea de anulare a unei petiții ca netimbrată doar după ce în prealabil instanța a notificat prin citație sau încheiere partea îndatorată cu privire la cuantumul taxei necesare legalei sale investiri.
În cazul în care odată comunicat cuantumul taxei datorate, partea observă anumite neregularități cu privire la modalitatea de calcul a acesteia așa cum a fost impusă de instanța de judecată, va avea posibilitatea contestării. Petiția ce privește reexaminarea taxei judiciare de timbru se formulează în maximum trei zile de la momentul luării la cunoștință a cuantumului taxei la care partea a fost obligată și se depune la aceeași instanță, unde va fi soluționată de un complet de judecată diferit față de cel care, fiind învestit cu judecarea pricinii în fond, a stabilit cuantumul contestat.
Soluția pronunțată cu privire la cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru este irevocabilă, nefiind prevăzută cu nicio cale de atac.
Concluzionând, încadrarea în termenul de trei zile de la comunicarea cuantumului de plată a taxei judiciare de timbru reprezintă o primă condiție obligatorie de admisibilitate a unei astfel de petiții, contestatorul fiind necesar să se conformeze acestui termen, indiferent dacă taxa i-a fost comunicată prin citație sau prin încheiere pronunțată în ședință publică.
Comentarii prin facebook