Centrele deschise în sprijinul persoanelor dependente de droguri au rămas fără finanțare. În țară sunt doar patru astfel de centre, din care unul la Timișoara. Programul „Seringa sterilă vs. HIV”s-a desfășurat timp de 36 de luni și s-a încheiat la 30 iunie. Încetarea lui ar putea avea consecințe dramatice. Ministerul Sănătății se spală însă pe mâini de întreaga situație.
Ministerul Sănătăţii a decis, de la 1 iulie, să stopeze proiectul de integrare socială și profesională pentru consumatorii de droguri injectabile din România. Programele de schimb de seringi și tratamentul substitutiv permit controlarea epidemiei HIV. Încetarea lor înseamnă, pe de altă parte, sporirea bolilor infecțioase și punerea în pericol a întregii populații, nu doar a consumatorilor de droguri.
În România sunt doar patru astfel de centre care sprijină dependenții de droguri: două la București, unul la Constanța și unul în Timișoara. Toate acestea au rămas fără finanțare. „Dacă folosesc între ei seringile există riscul de a se transmite HIV, hepatita B sau C. Oricum, majoritatea au hepatită C, tocmai din cauza faptului că au folosit în comun seringile”, a declarat Otilia Lăzărescu, de la Asociaţia Anti SIDA Timişoara. Reprezentanții asociației au făcut deja demersuri pentru a obţine finanţare de la Consiliul Judeţean Timiș, ca să-și poată continua activitatea. Ar fi nevoie de aproximativ 34.000 de euro pe an.
Centrul de la Timişoara are şi un serviciu mobil de asistenţă, cu o maşină de tip ambulanţă. O echipă formată din medic, lucrător social şi asistent social se deplasează în zonele în care sunt oameni şi copii ai străzii, consumatori de droguri şi droguri injectabile, femei care practică prostituţia sau persoane de etnie romă, care nu au acces la servicii medicale.
Conform datelor Ministerului Sănătății, 31% din noile cazuri de infecţie cu HIV sunt în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Numărul real al consumatorilor infectați cu HIV este probabil să fie mult mai mare, datele raportate referindu-se doar la persoanele care au accesat servicii medicale.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii susține că a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor destinate dependenților de droguri, însă unele ONG-uri au fost nemulţumite de produsele puse la dispoziţie şi le-au returnat. „În legătură cu nemulţumirile publice ale unor ONG-uri referitoare la asigurarea seringilor pentru persoanele care se droghează (…) informăm opinia publică că MS a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor respective. (…) unitate de implementare a fost desemnat Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş , care a asigurat punerea la dispoziţie a ONG-urilor solicitante a seringilor necesare acestei activităţi”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de MS.
Comentarii prin facebook