Codul Insolventei, principalele modificari cu caracter general aduse procedurii insolventei

La data de 2 octombrie 2013, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență („Codul Insolvenței”). În acest fel sunt incluse într-un singur act normativ legislația generală (aplicabilă tuturor operatorilor economici), legislația specială (incidența instituțiilor de credit și societăților de asigurare/reasigurare), reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, precum și a insolvenței transfrontaliere.

ciocan

Prevederile Codului Insolvenței aduc modificări substanțiale reglementărilor anterioare din domeniu care urmează a fi abrogate la data intrării în vigoare a noului act normativ, respectiv la data de 25 octombrie 2013. Prezentăm pe scurt în cele ce urmează principalele noutăți în ceea ce priveste procedura insolvenței.

Extinderea sferei de aplicare a procedurii insolvenței
Se introduce noțiunea de grup de societăți (două sau mai multe societăți interconectate prin control și/sau deținerea participațiilor calificate) și se stabilesc aspecte procedurale specifice pentru aplicarea Codul Insolvenței cu privire la acestea.
Codul Insolvenței urmează a se aplica profesioniștilor, făcându-se astfel corelarea cu prevederile Codului Civil.
Un element de noutate are în vedere și aplicarea procedurii insolvenței față de orice persoană care desfășoară activități specifice profesioniștilor, care nu a obținut autorizarea cerută de lege pentru exploatarea unei întreprinderi și nu este înregistrată în registrele speciale de publicitate.

Posibilitatea executarii silite individuale pentru creanțe ulterioare deschiderii procedurii
O modificare esențiala și cu un deosebit impact în special față de creditorii înscriși la masa credală (care nu își pot satisface creanțele decât în cadrul procedurii și pentru care se aplică în continuare, cu anumite excepții, regula suspendării acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsurilor de executare silită pentru recuperarea creanțelor) este cea potrivit căreia creditorii curenți pot declanșa procedura de executare silită împotriva debitorului aflat în insolvență.
Astfel, se permite creditorului curent care deține împotriva averii debitorului creanțe născute după data deschiderii procedurii ca, în termen de 90 de zile de la scadență, să declanșeze procedura de executare silită individuală împotriva acestuia pentru a-și recupera datoriile. Executarea silită se face în condițiile dreptului comun, respectiv în baza unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească, act autentic notarial, titluri de creanță fiscală devenite titluri executorii potrivit legii etc.)

Arbitrariul judecătorului sindic în numirea administratorului judiciar provizoriu
Judecătorul sindic nu mai este obligat să țină seama de solicitările debitorului sau creditorului introductiv în desemnarea unui anumit practician în insolvență. Acesta poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu, potrivit propriilor convingeri.

Modificarea condițiilor privind cererea introductivă
Reducerea termenului după care creditorul poate cere insolvența debitorului de la 90 de zile la 60 de zile de la data scadenței.
Valoarea-prag a creanței pe care trebuie să o dețină un creditor împotriva unui debitor pentru a putea introduce o cerere de deschidere a procedurii insolvenței scade de la 45.000 lei la 40.000 lei.
Introducerea unei valori-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență pentru debitor, aceeași cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Aplicarea unor măsuri în vederea eficientizării procedurii
Asigurarea funcționării mai eficiente a adunării creditorilor (posibilitatea convocării și de către judecatorul sindic), dar și a comitetului creditorilor (posibilitatea judecătorului sindic de a inlocui membrul comitetului creditorilor care lipsește nejustificat de la ședințe sau pentru vot exprimat repetat în condiții de conflict de interese vădit).
Judecătorul sindic va putea debloca anumite situații, atunci când creditorii nu sunt activi în procedură. Astfel, dacă nu se poate lua o hotărâre în adunarea sau în comitetul creditorilor din lipsă de cvorum cauzată de neprezentarea creditorilor legal convocați, la cel puțin două ședințe ale acestora, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanța în vederea pronunțării unei hotărâri.

Planul de reorganizare
Se reduce durata aplicării planului de reorganizare de la trei ani la un an cu posibilitatea prelungirii cu până la 12 luni, dar fără a depăși doi ani. În vechea formă, procedura putea dura până la patru ani.
Indiferent de numărul categoriilor de creanțe ce votează planul în mod distinct, planul va fi confirmat doar dacă, printre altele, este acceptat de creditori reprezentând cel puțin 50% din totalul valoric al masei credale. Acest aspect este în mod esențial diferit față de vechea reglementare a Legii nr. 85/2006 potrivit căreia votarea planului de reorganizare se făcea exclusiv în considerarea categoriilor de creanțe, indiferent de cuantumul respectivelor categorii în totalul masei credale.
La votarea planului de reorganizare, creditorii care sunt părți afiliate ale debitorului (în mod direct sau indirect) nu pot vota planul de reorganizare (spre deosebire de vechea reglementare care în anumite condiții permitea acestora să-și exprime votul).
Persoanele împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de atragere a răspunderii personale pentru că au contribuit la starea de insolvență a debitorului nu vor mai avea dreptul să ocupe poziția de administrator la alte societăți timp de 10 ani de la data hotărârii judecătorești definitive.

Codul Insolvenței a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013 și urmează să intre în vigoare la data de 25 octombrie 2013. Ordonanța abrogă Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv și mandatului ad-hoc, Ordonanța Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit, precum și o serie de alte prevederi legislative în domeniul insolvenței.

Noile prevederi ale Codului Insolvenței se vor aplica inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare, cu excepția prevederilor privind insolvența grupului de societăți, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse după data intrarii în vigoare.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top