Codul Insolventei, principalele modificari cu caracter general aduse procedurii insolventei

La data de 2 octombrie 2013, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență („Codul Insolvenței”). În acest fel sunt incluse într-un singur act normativ legislația generală (aplicabilă tuturor operatorilor economici), legislația specială (incidența instituțiilor de credit și societăților de asigurare/reasigurare), reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, precum și a insolvenței transfrontaliere.

ciocan

Prevederile Codului Insolvenței aduc modificări substanțiale reglementărilor anterioare din domeniu care urmează a fi abrogate la data intrării în vigoare a noului act normativ, respectiv la data de 25 octombrie 2013. Prezentăm pe scurt în cele ce urmează principalele noutăți în ceea ce priveste procedura insolvenței.

Extinderea sferei de aplicare a procedurii insolvenței
Se introduce noțiunea de grup de societăți (două sau mai multe societăți interconectate prin control și/sau deținerea participațiilor calificate) și se stabilesc aspecte procedurale specifice pentru aplicarea Codul Insolvenței cu privire la acestea.
Codul Insolvenței urmează a se aplica profesioniștilor, făcându-se astfel corelarea cu prevederile Codului Civil.
Un element de noutate are în vedere și aplicarea procedurii insolvenței față de orice persoană care desfășoară activități specifice profesioniștilor, care nu a obținut autorizarea cerută de lege pentru exploatarea unei întreprinderi și nu este înregistrată în registrele speciale de publicitate.

Posibilitatea executarii silite individuale pentru creanțe ulterioare deschiderii procedurii
O modificare esențiala și cu un deosebit impact în special față de creditorii înscriși la masa credală (care nu își pot satisface creanțele decât în cadrul procedurii și pentru care se aplică în continuare, cu anumite excepții, regula suspendării acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsurilor de executare silită pentru recuperarea creanțelor) este cea potrivit căreia creditorii curenți pot declanșa procedura de executare silită împotriva debitorului aflat în insolvență.
Astfel, se permite creditorului curent care deține împotriva averii debitorului creanțe născute după data deschiderii procedurii ca, în termen de 90 de zile de la scadență, să declanșeze procedura de executare silită individuală împotriva acestuia pentru a-și recupera datoriile. Executarea silită se face în condițiile dreptului comun, respectiv în baza unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească, act autentic notarial, titluri de creanță fiscală devenite titluri executorii potrivit legii etc.)

Arbitrariul judecătorului sindic în numirea administratorului judiciar provizoriu
Judecătorul sindic nu mai este obligat să țină seama de solicitările debitorului sau creditorului introductiv în desemnarea unui anumit practician în insolvență. Acesta poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu, potrivit propriilor convingeri.

Modificarea condițiilor privind cererea introductivă
Reducerea termenului după care creditorul poate cere insolvența debitorului de la 90 de zile la 60 de zile de la data scadenței.
Valoarea-prag a creanței pe care trebuie să o dețină un creditor împotriva unui debitor pentru a putea introduce o cerere de deschidere a procedurii insolvenței scade de la 45.000 lei la 40.000 lei.
Introducerea unei valori-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență pentru debitor, aceeași cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Aplicarea unor măsuri în vederea eficientizării procedurii
Asigurarea funcționării mai eficiente a adunării creditorilor (posibilitatea convocării și de către judecatorul sindic), dar și a comitetului creditorilor (posibilitatea judecătorului sindic de a inlocui membrul comitetului creditorilor care lipsește nejustificat de la ședințe sau pentru vot exprimat repetat în condiții de conflict de interese vădit).
Judecătorul sindic va putea debloca anumite situații, atunci când creditorii nu sunt activi în procedură. Astfel, dacă nu se poate lua o hotărâre în adunarea sau în comitetul creditorilor din lipsă de cvorum cauzată de neprezentarea creditorilor legal convocați, la cel puțin două ședințe ale acestora, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanța în vederea pronunțării unei hotărâri.

Planul de reorganizare
Se reduce durata aplicării planului de reorganizare de la trei ani la un an cu posibilitatea prelungirii cu până la 12 luni, dar fără a depăși doi ani. În vechea formă, procedura putea dura până la patru ani.
Indiferent de numărul categoriilor de creanțe ce votează planul în mod distinct, planul va fi confirmat doar dacă, printre altele, este acceptat de creditori reprezentând cel puțin 50% din totalul valoric al masei credale. Acest aspect este în mod esențial diferit față de vechea reglementare a Legii nr. 85/2006 potrivit căreia votarea planului de reorganizare se făcea exclusiv în considerarea categoriilor de creanțe, indiferent de cuantumul respectivelor categorii în totalul masei credale.
La votarea planului de reorganizare, creditorii care sunt părți afiliate ale debitorului (în mod direct sau indirect) nu pot vota planul de reorganizare (spre deosebire de vechea reglementare care în anumite condiții permitea acestora să-și exprime votul).
Persoanele împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de atragere a răspunderii personale pentru că au contribuit la starea de insolvență a debitorului nu vor mai avea dreptul să ocupe poziția de administrator la alte societăți timp de 10 ani de la data hotărârii judecătorești definitive.

Codul Insolvenței a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013 și urmează să intre în vigoare la data de 25 octombrie 2013. Ordonanța abrogă Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv și mandatului ad-hoc, Ordonanța Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit, precum și o serie de alte prevederi legislative în domeniul insolvenței.

Noile prevederi ale Codului Insolvenței se vor aplica inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare, cu excepția prevederilor privind insolvența grupului de societăți, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse după data intrarii în vigoare.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Într-o singură zi, cinci firme din Timiş şi-au cerut insolvenţa. Patru dintre acestea sunt din Timişoara

Pe data de 5 august 2022, nu mai puţin de cinci firme din județul Timiş au depus cereri de intrare în insolvenţă, arată site-ul specializat Supervizor. Dintre acestea, patru îşi au sediul social în Timişoara, iar una în Sânmihaiu Român Demersurile privind insolvennţa s-au soldat cu înregistrarea următoarelor dosare: BREAD TALK SRL (CUI/CIF: 38056190) –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Într-o singură zi, cinci firme din Timiş şi-au cerut insolvenţa. Patru dintre acestea sunt din Timişoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a reacţionat dur la afirmaţiile făcute de omologul său liberal Alin Nica, potrivit cărora social-democraţii ar fi “finanţat puternic” o campanie împotriva sa, referindu-se în mod special la “afacerea Dubai”. Simonis afirmă că Nica se face tot mai mult de râs şi se acoperă de ridicol cu astfel de afirmaţii,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac dur la Alin Nica: E tot mai ridicol şi continuă să se facă de râs
Oficialii din sănătate au anunțat duminică, ultimele cifre privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.518 cazuri noi de persoane infectate cu COVID 19), cu 2.923 mai puține față de ziua anterioară. Până astăzi, 66.179 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 06.08.2022 (10:00)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ COVID, 7 august. Scădere importantă a noilor infectări, ca de obicei în weekend
Preşedintele PNL Timiș, Alin Nica, afirmă că vrea să îşi continue munca începută la Consiliul Județean, dar dacă partidul nu reușește să producă un candidat decent la funcția de primar al Timișoarei, atunci va candida, deși nu îşi doreşte, Ce exclude el aproape total este o alianță locală cu PSD. Liberalii nu rezonează cu PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica nu se vrea primar al Timișoarei, dar dacă trebuie se sacrifică pentru partid
”Cele mai performante tramvaie din lume”, așa cum au fost numite noile mijloace de transport urban livrate de turcii de la Bozankaya, au nevoie de o hală nouă pentru reparații, care va costa aproximativ zece milioane de lei. Aceasta va fi complet închisă și va avea condiții de umiditate și praf controlate, așa cum cere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Condiții de temperatură și praf controlate în hala pentru repararea tramvaielor Bozankaya. Primăria dă 10 milioane de lei pentru proiect
Primăria Timișoara se pregătește să dea 1,1 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un drum nou, cu două benzi pe sens, în lungime de 2,72 kilometri. Este vorba despre o șosea care să lege strada Gării de viitoarea centură de vest, cunoscută sub numele de ”Radiala vest”. Se face un prim...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studiu de fezabilitate de 1,1 milioane de lei pentru Radiala vest. Licitația a fost lansată de Primăria Timișoara
Pe data de 5 august 2022, nu mai puţin de cinci firme din județul Timiş au depus cereri de intrare în insolvenţă, arată site-ul specializat Supervizor. Dintre acestea, patru îşi au sediul social în Timişoara, iar una în Sânmihaiu Român Demersurile privind insolvennţa s-au soldat cu înregistrarea următoarelor dosare: BREAD TALK SRL (CUI/CIF: 38056190) –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Într-o singură zi, cinci firme din Timiş şi-au cerut insolvenţa. Patru dintre acestea sunt din Timişoara
SCM Poli a disputat două jocuri de verificare la Veszprem, unde a întâlnit finalista Cupei Ungariei, echipa locală Fejer – B.A.L. Ambele partide au fost echilibrate, dar ambele s-au încheiat cu succesul maghiarilor. Gazdele au câștigat astăzi cu 31-29 (18-16). Veszprem s-a desprins la capătul primelor zece minute, după patru goluri consecutive (9-4), dar jucătorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Veszprem câștigă și al doilea meci de verificare cu SCM Politehnica Timișoara
Top