Nicolae Robu este liberal, cel puțin în acte. Mai mult, este președinte al PNL Timiș și vicepreședinte la nivel național. Cu toate acestea, unele acțiuni ale primarului Nicolae Robu denotă un socialism funciar, cu accente comuniste. Acum, nu-i mare problemă dacă dl Robu este socialist în fapte, e dreptul lui. Poate fi și creștin-democrat, popular, ecologist sau liber-schimbist. Dar, vorba românului, măcar să nu umble cu cioara vopsită, să semnalizeze dreapta și să vireze stânga. A fi liberal înseamnă să încurajezi munca, nu întinsul mâinii. A fi liberal înseamnă să încurajezi investițiile, nu pomenile electorale sau post-electorale. A fi liberal înseamnă să scazi taxele și impozitele, nu să le mărești.
Și există cel puțin două aspecte care demonstrează vocația socialistă a primarului. Zilele trecute, primarul Nicolae Robu a decis să ia opt milioane de lei de la investiții, schimbându-le destinația spre Colterm. Și asta pentru a nu majora prețul gigacaloriei la populație, după ce, în campania electorală, învățat de cine știe cine, Robu a promis scăderea facturilor la căldură cu 25%. Chestiune imposibilă! Acum se chinuie din greu să le țină la același nivel. Cu ce preț? În cel mai pur stil neliberal cu putință, respectiv prin tăierea fondurilor pentru investiții și transferul lor spre consum. Mai mult, Robu vrea să dea contoare gratuit timișorenilor racordați la Colterm. Din ce fonduri? Din banii celor care nu sunt racordați la rețeaua municipală de căldură. Timișoreni care sunt lezați de două ori. O dată, că din banii lor sunt acoperite pierderile Colterm, dar și facturile celor legați la rețea. A doua oară, fiindcă sunt privați de investițiile pe care și le-ar fi dorit făcute din taxele și impozitele lor. Or, nu cred că liberalismul susține discriminarea între diferite categorii de populație.
Liberalismul înseamnă și protecție socială, e adevărat. Dar aceasta trebuie îndreptată spre persoanele care chiar au nevoie de ajutor. Adică acei lipsiți de mijloace materiale, care nu muncesc fiindcă nu pot, nu fiindcă n-au chef. Or, să acorzi otova reducere la plata facturii la Colterm, și la cine trebuie, și la cine nu trebuie, nu prea aduce a liberalism. Da, e muncă multă să-i cauți pe cei care într-devăr n-au posibilități. Dar ca unul cu venituri de nabab, racordat de Colterm, să fie ajutat de un amărât care se încălzește cu o sobă în care bagă tot ce găsește pe drum, nu pare prea normal.
Un al doilea aspect în care Robu și-a arătat latura socialistă este transportul în comun. După cum se știe, el a anunțat că va organiza un referendum, pentru a-i întreba pe timișoreni dacă vor să meargă gratis cu mijloacele de transport în comun. Fie vorba între noi, precis toată lumea va da buluc la secțiile de votare să spună că nu vor pomeni sub nicio formă. Așa că nu prea văd rostul unui referendum cu final așteptat, pe care se mai dau și bani. Dacă vrea să dea transport moca la tot poporul, s-o facă fără să mai întrebe. Însă și aici intervin unele probleme. De unde vin banii pentru a susține proiect? Evident că tot de la capitolul investiții. Știe măcar despre câți bani e vorba? Ce s-ar putea face cu ei, câte drumuri, câte poduri sau alte obiective? Când demarezi un proiect, ești obligat să cunoști astfel de date.
Pe de altă parte, e drept că numai fraierii își mai cumpără acum bilete sau abonamente la RATT. Și asta după ce acordarea a tot felul de gratuități a devenit sport local. Și la cine trebuie, și la cine nu trebuie. E drept, acest vast program de gratuități a fost demarat de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, dar dus la paroxism de Robu. Ca să nu mai spun că Ciuhandu, din cauza gratuităților fără număr, a dus RATT în pragul falimentului. Ca s-o spunem pe cea dreaptă, e meritul lui Robu c-a adus niște bani de la guvern cu care să stingă din imensele datorii ale regiei. Dar să dai pe gratis un produs la toată lumea nu e o măsură liberală. Ține mai degrabă de un falanster socialist. Bine, acum n-o să fie pe gratis, fiindcă tot din taxele și impozitele timișorenilor s-ar putea întâmpla. Dar printr-un sistem mai pervers, prin finanțare indirectă, care înseamnă, de fapt, și pierderea unui control al banilor.
Comentarii prin facebook