Nu-și poate ține promisiunea de a reduce cu 25% prețul la gigacalorie, dar va propune creșterea subvenției acordate de CL timișorenilor racordați la rețeaua Colterm. Primarul Nicolae Robu a anunțat că aceasta este singura soluție viabilă pentru ca oamenii să nu plătească facturi uriașe la căldură. Altă variantă, total inacceptabilă, ar fi fost falimentul Colterm.
În campania electorală din 2012, prima pe lista de obiective pe timp de patru ani a lui Nicolae Robu era „reducerea cu cel puțin 25% a facturii la apă caldă și căldură”. La un an și jumătate de atunci, primarul și-a dat seama că promisiunea este aproape imposibil de pus în practică. „Nicio companie nu poate păstra prețul constant către abonat fără a da faliment, în condițiile unor asemenea creșteri ale prețurilor la combustibili și în absența creșterii subvenției. Drept urmare, trebuie să înțelegem că această societate a Primăriei Timișoara nu poate rezista din punct de vedere economic fără creșterea prețului la abonat, decât dacă crește subvenția de la bugetul local“, a declarat, luni, Robu. Afirmațiile primarului vin în contextul în care jumătate din sindicatele de la Colterm acuză grave nereguli la societatea de termoficare și susțin că prețul real al gigacaloriei este de 400 de lei, nu de 325 de lei, cât este în prezent.
Din punctul de vedere al primarului, există doar trei soluții, iar municipalitatea are de ales între falimentul Colterm, creșterea prețului la gigacalorie sau creșterea subvenției. Robu a decis să opteze pentru creșterea subvenției acordate de la bugetul local. „Eu am promis cetățenilor că nu vom majora prețul la gigacalorie, ci că vom lua măsuri pentru reducerea lui cu până la 25%. În condițiile care nu se îndeplinesc, ale păstrării constante a prețului la gaz, cărbune și păcură, voi solicita consiliului local ca, în 2014, să crească subvenția per gigacalorie”, a spus primarul.
Cât va fi subvenția nu se știe încă, pentru că urmează să se facă „o analiză temeinică a lucrurilor“. Nu se știe nici de unde vor veni banii, pentru că, precizează același Nicolae Robu, „ne cunoaștem în momentul de față doar dorințele, nu și putințele și vom avea grijă ca la întocmirea bugetului să prevedem suma necesară pentru această creștere a subvenției. La câteva ore de la aceste declarații, primarul a revenit cu următoarea precizare: „prețul de 325 lei / Gcal este prețul total aprobat de ANRE ca preț real. Pretul real efectiv este în 2013 de cca 380 lei Gcal”.
Comentarii prin facebook