Prin publicare unei liste cu principalii datornici la bugetul local, primarul Nicolae Robu a fost acuzat că a încălcat legislația privind secretul fiscal. Robu a încălcat într-adevăr legea, dar pentru faptul că a făcut publică prea târziu această listă. Potrivit unei legi privind transparența și lupta împotriva corupției, Robu are obligația să pună permanent la dispoziția publicului lista cu datornicii, care trebuie actualizată trimestrial.
Primarul Nicolae Robu a prezentat o listă cuprinzând primii zece datornici la bugetul local. Pe ea au apărut firme puternice, dar și personaje importante ale urbei, unele cu apariții în topurile celor mai bogați români. Printre alții figurau Coca-Cola, Timcon al lui Nicolae Gavra, om de afaceri cu mare influență pe primărie în mandatele trecute, dar, mai ales, „jupânii” orașului, Emil și Marius Cristescu. Lista a stârnit mari reacții în oraș, datornicii prinși cu pantalonii pe vine sărind cu gura mare că obligațiile lor ar fi mai mici în realitate. Mai mult, s-a vehiculat și faptul că Robu ar fi încălcat secretul fiscal. Cum ar veni, marii datornici la bugetul de stat sau local ar trebui protejați și secretizați. Că nu este așa stă dovadă, de exemplu, site-ul ANAF, care prezintă liste interminabile cu marii datornici la buget.
Dar nu numai că Robu n-a încălcat niciun secret, dar el este obligat să facă publice datoriile restante ale firmelor la bugetul local. O spune Legea 161 din 19 aprilie 2003 „privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”. Așadar, e vorba de o lege privind atât corupția, cât și transparența, ultima atât de cerută de presă. Care presă se vaită acum că s-a încălcat secretul fiscal, fiind publicate datoriile fraților Cristescu. Dar ce spune exact legea în cauză?
Art. 1, alineat 1. „În vederea descurajării acumulării de arierate bugetare de către contribuabili, persoane juridice, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (…) și autoritățile administrației publice locale au obligația (sublinierea noastra – n.r.) de a aduce la cunoștința publică lista contribuabililor, cu excepția microintreprinderilor, care înregistrează obligații restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale (…) bugetele locale, reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri bugetare, totalul obligațiilor bugetare datorate în anii fiscali precedenți în care s-au înregistrat obligații restante, cuantumul obligațiilor restante, precum și modalitatea de colectare a acestora aplicată de organele competente ale autorităților publice sus-menționate”. Și mai clar este aliniatul 2 al aceluiași articol: „Lista contribuabililor și informațiilor prevăzute la alin (1) se aduc la cunoștința publică pe pagina proprie de Internet a fiecăreia dintre instituțiile și autoritățile publice respective sau prin alte mijloace, după caz”.
Hai să vedem și articolul 3, alineat 1: „Actualizarea listei debitorilor și a obligațiilor restante înregistate de către aceștia se face trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare”. Potrivit obligațiilor acestei prevederi legislative, se poate spune că, într-adevăr, primarul Nicolae Robu a încălcat legea. Dar nu pentru faptul că a făcut publice datoriile fraților Cristescu, ci fiindcă a făcut-o prea târziu. Plus că are obligația actualizării listei o dată la trei luni. Mai mult, e obligat prin lege ca această listă să fie disponibilă tot timpul, nu doar când dorește el să arate pisica unuia sau altuia.
Comentarii prin facebook