În câteva săptămâni, timișorenii vor ști exact dacă legumele pe care cumpără din piețe sunt românești sau de import. Cel puțin teoretic! Consiliul local a votat marți un proiect care obligă comercianții din piețe să afișeze la loc vizibil proveniența produselor. Cum va fi pus în practică acesta rămâne de văzut.
Consilierii PDL Adelina Târziu și Ștefan Sandu au propus un proiect care prevede „obligativitatea comercianților din piețele agro-alimentare ale Timișoarei de a indica prin afișare vizibilă prețurile și proveniența produselor vândute”. Altfel spus, cumpărătorii vor fi anunțați din start de unde vin roșiile sau cartofii de pe tarabe: din România sau din import. Proiectul a trecut, astfel că el urmează să fie pus în aplicare în 30 de zile. Etichetele pe care scrie „produs în România” sau „produs din import” vor fi furnizate de administrația fiecărei piețe. Constituie contravenție neafișarea etichetelor tipizate, înscrirea pe acestea a unor date eronate, precum și refuzul de a prezenta documente care să ateste informațiile trecute pe etichete. Nerespectarea uneia dintre aceste trei condiții se sancționează cu 400 de lei, dar și cu un punct de penalizare. La trei puncte adunate, vânzătorul nu va mai avea acces timp de un an într-o piață administrată de Piețe SA. Societatea poate fi amendată, la rândul ei, cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dacă nu furnizează etichete sau permite accesul mai devreme de un an pentru un comerciant sancționat.
Primarul Nicolae Robu crede că proiectul e foarte bun. „Vrem ca aceia care cumpără să știe ce cumpără și noi îndemnăm oamenii să cumpere produse românești. Sunt mai gustoase, sunt de calitate mai bună, nu sunt alterate genetic. Dacă nu sprijinim vânzarea de produse naturale, indigene, se va ajunge ca și la noi, ca să facă față pe piață, producătorii să treacă la produse de calitate mai proastă. Vor dispărea efectiv cele bune”, spune liberalul. Acesta nu știe exact cum va fi pusă în practică etichetarea produselor, mai ales în condițiile în care un proiect care prevede alocarea a 30% din mesele din piețe către producătorii din Timiș nu e respectat de câțiva ani. „Nu mă aștept să fie ușor, pentru că toți comercianții vin cu documente prin care își certifică faptul că ar fi producători autentici și atunci trebuie să faci verificări, să trimiți oameni pe teren, dar vom face. Am cerut poze, am cerut CD-uri cu imagini ale fermelor unde se produce, ale culturilor, dar se trișează. Am cerut primarilor să dea și ei aviz, o confirmare, dar nu te poți baza din păcate pe mai nimeni”, a mai spus Robu.
Comentarii prin facebook