La două săptămâni de când a cerut-o, Arhiepiscopia Timișoara ar putea primi gratuit, de la primărie, clădirea fostei școli generale 9, de pe Bd. Rebreanu. Aici urmează să funcționeze Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități de învățământ private unde părinții plătesc peste 1.500 de euro pe an, pentru a-și duce copiii.
Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, care trebuia să părăsească sediul din vecinătatea primăriei. Mutarea nu s-a făcut însă niciodată, pentru că părinții și profesorii de la Arte au considerat că școala e prea departe de zona centrală, așa că imobilul a rămas nefolosit. A existat o variantă în care acolo ar fi urmat să se mute Inspectoratul Școlar Timiș, dar și aceasta a căzut.
Acum s-a găsit altă destinație pentru spațiu, propunerea urmând să fie supusă la vot în ședința CL de marți. Este vorba despre „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp (…) pe o perioadă de patru ani”. Arhiepiscopia a solicitat această clădire printr-o adresă datată 31 martie. Aici vor funcționa, de acum încolo, Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos.
Școala „Antim Ivireanul” este prima școală privată ortodoxă din Timișoara. Ea a fost deschisă în septembrie 2012 și respectă programa aprobată de Ministerul Educaţiei, completând-o cu activităţi educative cu specific creştin ortodox. Copiii participă la Sfânta Liturghie, învaţă să coasă, să gătească şi să îngrijească o mică grădină de legume. Totul, în schimbul sumei de 6.000 de lei pentru întregul an școlar. Școala funcționează, în acest moment, într-un spațiu de pe strada Aluniș. Acesta a fost repartizat Arhiepiscopiei Timișoara în 2011, pe o perioadă de cinci ani, pentru o chirie lunară de 700 de lei. În februarie 2013, după majorarea chiriilor, s-a stabilit ca prețul să fie de 484,5 euro/lună. În mai 2013, la cererea arhiepiscopiei, primăria decide să atribuie imobilul respectiv în folosință gratuită, pe bază de contract de comodat, pentru alți cinci ani. Grădinița „Troița” funcționează pe strada Acad. Al. Borza, lângă Parcul Rozelor, iar taxa pe care trebuie s-o plătească părinții este de 700 de lei pe lună sau 7.000 de lei pe an. Consilierii locali au dat, luna trecută, un alt spațiu Arhiepiscopiei Timișoara, pentru deschiderea unui magazin de obiecte bisericești, pe Bd. Iuliu Maniu. Tot gratuit.
Comentarii prin facebook