FC Timisoara, un armistitiu in fotbalul timisorean

Dacă aș fi „vulpe” polistă, supărată că nu mai ajunge la „strugurii” primei divizii fotbalistice, aș calcula imediat și aș opina că din această retrogradare fotbalul timișorean ar putea avea de câștigat. Aș spune că reconstrucția ar fi mult mai sănătoasă cu o omogenizare în liga a 2-a, de unde o primă clasată ar putea promova mult mai lejer decât s-ar salva de la retrogradare la anul o prim-divizionară, când din liga I vor pica ultimele șase echipe. (Știu că sună ca dracu’ să vorbim de reconstrucție în cazul unui proiect început acum doi ani, dar, asta e, despre cauze, lipsa meritocrației în conducerea clubului, multă suficiență pe banul public, investiții aiurea în jucători etc s-a mai scris în aceste rubrici) E adevărat, noi plângem acum, dar la anul este foarte probabil să-l vedem trist pe „regele blaturilor”, reperul profesional a mii de juniori, lupul moralist al fotbalului românesc. Ori să ne luăm la revedere de la „imparțiala” Ceahlăul, de la „verticalitatea” ardelenească a celor de la Mediaș și Brașov sau de la moda echipelor fără tradiție din periferia Bucureștiului.

Ca „vulpe” necăjită aș mai spune că patronatul public al echipei are ocazia în liga secundă să arate ce vrea de la această echipă. Căci dacă se vrea performanță, o condiție necesară (nu și suficientă) e să se renunțe la diletantismul cu care s-a condus clubul în ultimii doi ani. Dacă se vrea să devenim „ce-am fost și mai mult decât atât”, păi atunci CLT și CJT trebuie să asigure managementului un buget rezonabil și garanția că de la nivel politico-administrativ nu se va interfera păgubos cu conducerea clubului sau cu banca tehnică. Să-l lase pe antrenorul Alexa să-și aleagă jucătorii, fără să-i vindem pe cei valoroși, iar pe președintele Timofte să-și aleagă colaboratorii în afara algoritmelor de partid. Și-așa anumite forțe politice joacă la alibi când vorbesc de Poli. Se practică strategic statul la pândă, doar-doar adversarul politic își va rupe gâtul prin ratarea proiectului ACS, lăsându-se loc unor alte combinații aparent mai morale, dar la fel de nesănătoase prin condiționarea de alți decidenți politici.

În lipsă unei investiții private în fotbalul timișorean, patronatul de tip public este în mod evident răul necesar funcționării fenomenului. Poate că odată își vor da seama și primarul Robu, și președintele Titu Bojin că nu ăsta este viitorul fotbalului în România, cu echipe administrate de județeana de partid. Însă până ce zona privată din Banat își va lua de la gură pentru a băga resurse în Poli, soluția CLT-CJT-UPT este varianta menținerii bolnavului sub aparate, nu cea a garantării performanței. Numai că, în acest moment, dilema fotbalistică pe Bega nu se duce în jurul ideii de performanță, ci care să fie echipa legată la aparatele ce țin în viață un fotbal bolnav. De ce ACS și nu e ASU?, aceasta e întrebarea, nu dacă suntem capabili cu un astfel de patronat public să facem dintr-una din aceste entități un proiect performant.

Și-așa, eu, dacă aș fi în pielea celor ce finanțează fotbalul timișorean, aș profita de retrogradarea celor de la ACS pentru a deschide o discuție care să apropie părțile de o formulă comună. Purtătorul neoficial de cuvânt al celor de la ASU, Cristian Brâncovan, spunea, într-unul dintre comentarii, că nu e încă târziu ca administrația locală să se gândească să finanțeze și echipa din liga a patra. Primarul Robu ar putea citi această postare ca pe o chemare la dialog. Ba chiar ar putea propune un proiect neutru de tipul FC Timișoara pe o perioadă de tranziție spre un calm local, dar și până la rezolvarea problemei palmaresului lui Poli cu administratorul judiciar al fostei societăți patronate de Marian Iancu. Unde să joace această echipă? Evident, pe „Dan Păltinișanu”. La ce nivel? În liga a doua, în a treia, în a patra? Dar asta ar putea rezulta tocmai dintr-o discuție liberă ce-ar trebui inițiată în această vară.

În lipsa unei fuziuni în jurul unui proiect neutru există riscul real ca ura dintre cele două tabere să îndepărteze suporterii de stadion până la dispariția interesului pentru fotbal, atât din partea timișorenilor, cât și din partea celor care decid finanțarea în zona politicului. Până atunci însă, viitorul apropiat ne-ar putea aduce o rivalitate sinistră, între ACS Poli, echipa susținută de PNL, și ASU Poli, formația cu care PSD va defila ca alternativă la celălalt proiect, pentru al cărui faliment va face tot posibilul până la viitoarea campanie electorală. Măcar în Glasgow disputa se dă între catolici și protestanți, nu între două găști cu prea puțină frică de Dumnezeu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

widoqq a spus: (mai 23rd, 2014 at 10:44 )

Analiza este corecta si evidenta cum evident este ca nimeni nu o sa accepte solutia cea mai buna. De aia suntem unde suntem!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (mai 23rd, 2014 at 13:38 )

DU TE ȘI MAI FUMEAZĂ IARBĂ!POLI TIMIȘOARA ESTE UN PROIECT RATAT FĂRĂ UN INVESTITOR ȘI ANTRENOR SERIOS!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

Noni a spus: (mai 23rd, 2014 at 14:40 )

Cristi Brancovan, Robu a creat echipa ASU in 2005 si tot Robu a creat si bazele sportive excelente pe care echipa se antreneaza (Baza 2) si Baza 1 pe care joaca. Mai mult Robu a pormovat echipa ASU din liga 5 in liga 6. Robu v-a dat unda verde sa va legati de aceasta echipa studenteasca care exista din 2005. Voi ati inceput sa o sustineti in 2011 doar ca sa nu sustineti ACS Poli. Robu v-a aparat in fata lui Iancu. Nu mai gasiti primar care sa stie atata fotbal cat Robu in tara asta. Din punctul meu de vedere ii sunteti datori vanduti lui Robu!

Voi ce ati facut ion schimb : ati mazgalit toti peretii si la-ti spurcat pe Robu pe toate siteurile si peste tot pe unde ati putut face asta. De ce? Ati fost manipulati politica fara sa va datio seama… Din punct de vedere fotbalistic, eu ca si iubitor de fotbal si ca si timisorean vreau ca noi sa avem in oras o echipa care sa joace de la egal la egal cu Steaua, Dinamo si cu cele mai tari echipe din Campionat si din Europa daca se poate. NU ma intereseaza detalii tehnice, juridice si alte povesti. Vreau ca orasul meu sa faca performanta in fotbal si sa-mi aduca pe Real Madrid la Timisoara! Restul nu conteaza! Voi in loc sa fiti preocupati de fenomenul fotbalistic, asa cum ar trebui sa faca o grupare de suporteri, voi ati pus detaliile tehnice, juridice, birocratice si politice mult in fata. Si ati gresit enorm. Ce e de facut acum, eu unul habar n-am. Simt ca lucrurile sunt gresite asa cum sunt, ca nu are trebui sa fie timisoreni care sa se bucure cand o echipa timisoreanua retrogradeaza, dar habar nu am ce e de facut. Lucrurile au mers mult prea departe.

@Noni a spus: (mai 23rd, 2014 at 15:23 )

Ce gandire pe tine, sa zic mai pe scurt mesajul tau, ma doare in cot cine joaca in Timisoara, sub ce culori si ce nume, important e ca EU SA VAD REAL MADRID. De asta nu avem fotbal in Romania, din cauza celor care gandesc ca tine, Borussia a fost salvata de fani care au achizitionat 50.000 de abonamente anual pentru a asigura un buget echipei.

@Noni a spus: (mai 23rd, 2014 at 15:50 )

Tu esti un idiot retardat, sunt insa sigur ca auzi chestia asta de cel putin trei ori pe zi, nu-i asa? Lingau scarbos si prost, echipa a fost infiintata de profesorul Cartis, nu de cel caruia ii pupi tu fundul zilnic.

teo musante a spus: (mai 23rd, 2014 at 16:17 )

Doar o unire intre acs si asu in liga 2-a ar putea avea viitor . Altfel M Iancu va avea de castigat si va repune FC Timisoara ca prima echipa a orasului.

@ Eugen Sasu@teo mus...@noni a spus: (mai 23rd, 2014 at 16:59 )

vad ca toti „combateti” precum in Caragiale ideea ca asu nu este DOAR O NEREUSITA REPLICA POLITICA,dar ocoliti,sau omiteti,sau ascundeti UN MARE ADEVAR: Ce viitor are asu? Cu Codrea antrenor? Cu brandescu om la toate? Sau ce jucator de viitor are, Ilie,Iorgovan? ACS POLI asa cum a fost, dar a fost IN PRIMA LIGA si nu a rezistat!Atunci credeti ca acest asu are vreo sansa SA REZISTE macar in C(adica LIGA A TREIA).Eu inteleg unde „bateti”: vreti sa inoculati ideea ca ACS POLI a retrogradat deoarece nu a fost aceea asa zisa galerie drukeria! Sa fim seriosi,Robu a fost mai destept, ca le-a oferit o „jucarie” si i-a tinut departe de DP! Si asa dupa meciul cu dinamoo POLI a fost amendata,dar daca veneau istericii aia , la fiecare meci era ca la Gataia,sau Ictar! Si asa abia s-a platit aceea amenda,dar mai daca dupa fiecare etapa trebuiau platite amenzi din bani publici! CE SPERANTE CONCRETE POT AVEA TIMISORENII cu asu, in afara de gargara ieftina cu „anii care vor veni”? Cat despre Glasgow si alte exemple – sa veniti cu ele atunci cand si timisorenii vor umbla in fuste!

pif a spus: (mai 23rd, 2014 at 18:59 )

corect. bine zis.

sam a spus: (mai 23rd, 2014 at 19:53 )

poli e mai importanta decat politca ,marian iancu a fost, tot ceea ce trebuie voi sa faceti e o echipa mai buna daca se poate cea mai buna

Ovidiu a spus: (mai 23rd, 2014 at 23:36 )

Eugen Sasu ,voi mai puteti sa presati mult kkt ? Cat de aberant poti fi incat sa scrii un alt gunoi de articol plin de excremente ? Pana acum ati asociat CVUCS cu druckeria-hertogeria ,membrii de partid ,etc etc .Acum sa inteleg ca s-au lepadat si au intrat toti in PSD ? Nu uita sa tagi apa ca pute rau !

sam a spus: (mai 24th, 2014 at 16:21 )

morala la unii iar banii mereu la cei ce o ignora……chiar si cel mai important oras sl transilvaniei si-a cladit succesul pe banii multii…………poli trebuie scoasa din zona crepusculara ,ea trebuie sa devina campioana,jucand doar fotbal,am suferit destul in numele moralei acum trebuie sa mergem peste ei sa o impunem

ttb a spus: (mai 25th, 2014 at 12:50 )

Cancerul moral dambovitean ce se hraneste din fotbal sustinut de nuli, distruge tot ce inseamna valoare locala, traditie, pasiune adevarata.
Divide et Impera!
Timisoara, Craiova, Arad, Cluj, …..si chiar Rapid!
Sper in mintea si bunul simt banatean, macar in ceasul al 13 lea..

Rares Bogdan a spus: (mai 26th, 2014 at 18:24 )

Domnilor, atata energie si timp dedicati fotbalului si echipei locale.

Nu avem noi alte prioritati? Avem calitatea vietii pe care ne-o dorim? Avem asfaltul pe care ni-l dorim? Avem nivelul salariilor pe care ni-l dorim? Avem calitatea aerului pe care ne-o dorim? Avem birocratia redusa pe care ne-o dorim?

Hai sa punem tunurile intr-o singura directie. E plina lumea de fotbal de calitate, nu plange nimeni fara Poli. Dar fara cele de mai sus, degeaba bagam bani in echipa, ca nu ne aduc jucatorii asfaltul la nivelul capacelor de canal!

@Cristi Brancovan a spus: (mai 27th, 2014 at 13:52 )

Drumul pe care a plecat (la initiativa ta ) Druckeria e un drum fara intoarcere, si fara viitor e drumul unui condamnat la moarte.
Ati reusit sa duceti numele Poli la disparitie ,odata cu aparitia ASU si ACS .
Datorita tie si primarului liberal avem 3 Poli :

-cea a lui Iancu
-cea a Druckeriei
-cea a lui Robu

Voi impreuna sunteti groparii lui Poli !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top