Cateva concluzii dupa un puci ratat

Așadar, puciul pus la cale de PSD și cozile sale de topor din PNȚCD a dat chix. A fost o zi grea pentru toți actorii acestei întâmplări, care au readus pentru o zi în primărie atmosfera de la începutul anilor 90. Pentru un singur vot, încercarea de demitere a lui Dan Diaconu și înlocuirea sa cu agentul de influență al Moscovei, Bogdan Herzog, a căzut. Exagerând puțin, aș spune că Vladimir Putin a fost la un centimetru de-a anexa (și) Timișoara fără să se tragă un foc de armă. La rece, se pot trage acum și câteva concluzii după ziua de ieri, dar și niște învățăminte pentru cei implicați.

Din start trebuie spus că primarului Nicolae Robu i-a trecut glonțul pe lângă ureche. Era a doua înfrângere rușinoasă după eșecul de la „europarlamentare”. Mai mult, victoria (dacă-i putem spune așa) de vineri a fost conjuncturală, primarul având prea puține merite în obținerea ea. Robu ar trebui să tragă niște învățăminte. Trebuie să-și reevalueze modul în care interacționează cu oamenii. Trebuie să învețe să joace într-o echipă. Nu ar strica să fie mult mai atent la ceea ce spune. La urma urmei, evenimentul de vineri a fost provocat și de câteva declarații ale sale. Or, în politică nu te aventurezi să te dai zmeu, când ai picioare de fluture.

Poate ar trebui să renunțe la superioritatea pe care o degajă în discursuri, ca de la dascăl la studenți. Genul de discurs lozincard cu munca și realizările nu va încolona niciodată lumea în spatele primarului. S-a văzut acest lucru la alegeri. Mai multă flexibilitate nu strică niciodată în politică. Flexibilitate, nu compromisuri. Doar greșeala PSD de-a propune în funcție un personaj bizar, cu totul și cu totul anacronic Timișoarei de azi, a făcut ca Dan Diaconu să rămână viceprimar. Și încă un lucru pentru politicianul Robu. Nu oricine te pupă în cur îți vrea binele. Pe cale de consecință, și reciproca poate fi valabilă: nu toți care te înjură îți doresc și răul.

De partea cealaltă, nu cred că PSD trebuie foarte mult blamat pentru acest puci. Intră în regula jocului politic să-ți lovești adversarul când crezi că e mai descoperit. Dacă cineva e de blamat, sunt cozile de topor care s-au încolonat în spatele PSD. Puciul de vineri n-a fost nici exercițiu de mare democrație, cum spun unii, dar nici act nedemocratic, cum afirmă alții. A fost însă un lucru legal. Liderii PSD au știut să speculeze frustrările fostului primar Gheorghe Ciuhandu (dar și oportunități de afaceri pentru fiul său), ambiția de parvenire a lui Herzog sau problemele financiare ale lui Valentin Moldovan, președintele PNȚCD Timiș. PSD nu se bate cu pumnii în piept c-ar avea multe principii, nu se laudă că e născut din spuma mării etc Toată lumea știe cine e PSD și trebuie luat ca atare. A greșit însă foarte mult în nominalizarea pentru funcția de viceprimar. Putea să-și pună foarte bine un PSD-ist în funcție, iar pe Herzog îl linișteau cu o colecție din „Pravda”. Sau o ediție în limba rusă a „Manifestului Partidului Comunist”. Mă gândesc că există prin arhivele partidului astfel de lucruri, păstrate de la înaintași. Ca atare, marea greșeală a PSD este că a eșuat în lovitura de palat.

>Dacă PSD nu ar trebui blamat foarte mult, nu același lucru se poate spune despre uneltele pe care le-a folosit în acest puci eșuat. În primul rând e vorba de fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Am scris despre jalnica sa prezență în această chestiune, așa că nu mă repet foarte mult. Doar trebuie consemnat că prestația sa fost cu atât mai penibilă, cu cât demersul a dat chix. Și încă ceva. Dacă era bărbat, trebuia să fie în sală și să i se strige în față „Jos comunismul!”, nu să comploteze în curtea Cristeștilor. Dacă PSD a forțat puciul fără explicații penibile, cei doi consilieri PNȚCD s-au întrecut în ipocrizie. Au vorbit de binele Timișoarei, despre proiect administrativ, progres etc.

Ei bine, dacă vorbești despre așa ceva, un minim bun simț îți cerea să aduci câteva argumente pentru care Dan Diaconu trebuie schimbat. Că muncește prea mult sau prea puțin, că poartă ochelari, are freza pe dreapta, nu pe stânga, că nu scrie la „Vocea Rusiei” etc. Orice, dar să aduci niște motive. Din acest punct de vedere, gestul PSD a fost mai corect, nu s-a prevalat de principii: „Îl schimbăm, fiindcă așa vor mușchii noștri!”. Țărăniștii și-au îmbrăcat însă aspirația la ciolan în tot felul de principii. Bine măcar că nu i-au invocat pe Maniu și Coposu ca să atingă culmea penibilului. Or, atât delir ipocrit mai rar poți să vezi. S-a ajuns să se spună că Herzog are afaceri de succes, nu vrea funcția de viceprimar, dar se sacrifică pentru binele Timișoarei (sic!). Și n-au fost singurele minciuni sfruntate. Pe la finele anilor 70 și în anii 80, când era clar că sistemul comunist intra în colaps, agenții de influență ai Moscovei din Occident (unii fiind teroriști cu acte în regulă) nu s-au mai dat comuniști, ci au activat în spatele unor ONG-uri stipendiate de la Kremlin, care cică luptau pentru pace. Mi-am amintit acest lucru când Herzog a spus că el nu e fan Putin, ci doar vrea o colaborare mai bună cu Rusia. Minciună crasă. E admirator fanatic al agresorului de la Moscova și un anti-european convins. Altă coadă de topor a fost amintitul Valentin Moldovan. După ce a fost mult timp în conflict cu Boncea și Herzog, acum s-au regăsit în aceeași tabără. Foarte probabil, PSD i-a găsit vulnerabilitatea, și anume colapsul financiar în care se află atât el, cât și firmele pe care le patronează.

Cu toate că nu sunt obișnuit să aduc laude, merită consemnate aici câteva caractere puternice. În primul rând, ar fi vorba de consilierii Petrică Folică și Adrian Orza. Apoi, trebuie remarcată solidaritatea de care a dat dovadă grupul consilierilor PDL, existând multe suspiciuni că printre ei s-ar număra trădători. Tot aici ar trebui să amintiți și cei care mai încearcă să resusciteze PNȚCD, respectiv Ciprian Mihok și Corado Toader.

PS. Despre „păpușarii” de la Hotel Timișoara, multe nu sunt de spus. Poate și-au atins într-un fel scopul, și anume i-au arătat pisica primarului Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

nota10 a spus: (iunie 7th, 2014 at 18:25 )

Bravo! Ino Ardelean! Bravo deBanat! pentru articol=nota 10 cu felicitari!

andrei a spus: (iunie 7th, 2014 at 20:32 )

nu am putut sa citesc mai mult de cateva randuri din articolul asta.

blue a spus: (iunie 7th, 2014 at 22:24 )

Din articol lipseste un paragraf: despre ipocrizia lui Robu. Acum cateva zile se pupa pe bot cu tractoristul si restul pesedeilor, il stergea la fund pe Ponta, a votat si sustinut alianta cu PSD-ul, iar acum se da victima si vorbeste despre ciuma rosie.
Cit de ipocrit si nesmitit poti sa fi ca sa faci asta cind ai avut un rol atat de important in dezastrul creat de Ponta & gasca la nivel central si local?

Mihai a spus: (iunie 8th, 2014 at 10:32 )

Jurnalist de doi lei

Raluca a spus: (iunie 8th, 2014 at 11:08 )

Nici eu nu am putut sa citesc pana la final „articolul”. Lung si prost

Alex a spus: (iunie 8th, 2014 at 13:26 )

Bravo pentru articol, e echilibrat. Rusine PSD, rusine Ciuhandu, ca promovati un om ca Herzog, omul rusilor. Povestea asta merita repetata saptamana de saptamana, cum fac antenistii, sa se lamureasca toata lumea ca PSD de fapt e pentru Rusia si coruptie si saracie, nu pentru justitie si bogatie.

ma spoiesc deci exist a spus: (iunie 8th, 2014 at 14:49 )

rahati aia patati din sleahta lu nespalatu de cihandu sasi resusciteze partidul ala trist prin tiganie ca sar putea sa gaseasca acolo mai multi followeri prescrieti acolo doctrina voastra crestin taranista …. lasati orasul sa respire ca cam pute dupa mult prea multele mandate ale fostului taranist vataf sef …. pe o urbe quasimedievala ca looK : & mentalitate …

ion a spus: (iunie 8th, 2014 at 17:27 )

da ce analiza faci tu mai jurnalistu’ lu’peste

John a spus: (iunie 8th, 2014 at 19:37 )

Ca Robu e un bun incasator, asta o stim cu totii. Chiar daca se sufoca sub greutatea adversarului, acel 80% ii da forta si sclipirea de geniu de a-l trata parinteste pana la sosirea smurdului sau remuscarea adversarului.

Inca nu se stie cu siguranta ce si, mai ales, cat a mancat cand a fost mic, pentru ca indiferent ce elaboreaza sarbu&fratii cristesti a doua zi tot el da ora fixa. De fapt se stie, Napoleon prefera generalii norocosi in schimbul celor competenti.

Insa daca nu-i trage pe roata pe macar cativa ticalosi din gasca Bojin, tot ca sa le arate pisica, dar cu asupra masura, asa cum spun poetii razboiului, o sa-i faca astia curu vagin cat de curand. Sarbu a dat ordin ca primaria sa fie a lor pana la prezidentiale.

bogdan a spus: (iunie 9th, 2014 at 17:24 )

Am tot auzit in ultimul timp de noua echipa de la PNTCD Timisoara. Credeam ca este un nou foc de paie, dar se pare ca m-am inselat. Se pare ca baietii chiar au coloana vertebrala si , cel mai important, au principii! Pe care le respecta! Felicitari!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top