http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/ancheta-sapte-procurori-dezgroapa-privatizarile-din-timis-50122.html
Ancheta – Sapte procurori dezgroapa privatizarile din Timis
27 Feb 2005
OBSERVATOR
Privatizarea IAS-urilor din Timis e scormonita de o echipa de anchetatori veniti de la Bucuresti. Ei urmaresc licitatii in beneficiul unor apropiati ai fostei Puteri. In acest timp, liderii locali ai Aliantei D.A. au inceput impartirea cascavalului.
O armata de procurori de la Parchetul General, sapte la numar, a descins, la inceputul saptamanii trecute, in orasul de pe Bega, in cautarea unor raspunsuri si dovezi concrete privind implicarea clientelei PSD atat in privatizarea unor IAS-uri banatene, cat si in scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete imense de teren, in mod ilegal si in scop de specula…
TIBERIU KISS
MOSIE. Casa lui Sarbu din Sinmartinu Sarbesc, cu piscina si pauni
Fara nici un fel de dubiu, multe dintre a IAS-urile din Banat care au fost scoase la privatizare de Guvernul Adrian Nastase au ajuns fie pe mana membrilor PSD Timis sau a unor rude ale acestora, fie au fost acaparate de firme care au avut sau mai au legaturi cu partidul-stat. Evident, nu ar fi fost nici un fel de problema daca clientela politica a social-democratilor ar fi platit pretul corect, in cadrul unei licitatii oneste, fara perdea. Dar una e sa cumperi fostele intreprinderi agricole cu preturi de piata, la o valoare reala a actiunilor detinute de statul roman, si alta mancare de peste e sa achizitionezi patrimoniul acestor societati la nici 10% din evaluarile specialistilor. O afacere care a mers din plin, si de pe urma careia unii membri marcanti ai PSD au avut numai de castigat!
CONTROL. Prima societate timiseana care a intrat in atentia magistratilor a fost SC Agroindustriala Grabtim SA din localitatea Grabati. La inceputul lui 2002, pentru privatizarea societatii agricole, la start s-au aliniat patru ofertanti, printre care Asociatia PAS, SC Agricola San Giorgio SRL si SC Hendel SRL, firma legata strans de portofelul fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Asociatia PAS a cazut la prima runda de negocieri, dar, surpriza, revine dupa o luna, din nou, in linia intai. Exact, in momentul in care SC Hendel SRL este exclusa de la negocieri, din pricina unor probleme legale. In doi timpi si trei miscari, firma Agricola San Giorgio este eliminata, iar Asociatia PAS este desemnata castigatoare. In aceeasi zi de glorie, 11 iulie 2002, salariatii Agroindustriala Grabtim cer voie ADS sa cesioneze actiunile catre SC Fangmeier SRL, societate la care Ilie Sarbu a fost actionar si administrator pana a deveni ministrul Agriculturii. Evaluata la 19 miliarde de lei si cu o productie aflata pe rod, in valoare de 16 miliarde de lei, Grabtim a incaput pe mana Fangmeier pentru suma de… 1,2 miliarde de lei!!!
DECONTUL. Ex-ministrul Sarbu si tranzactiile avizate de el au devenit subiect de interes pentru Parchetul General
FORTA MAJORA. Un alt exemplu elocvent, care a urmat acelasi scenariu al „negocierii directe cu preselectie”, este cazul SC Agroindustriala Fantanele SA, unde la start s-au aliniat sapte firme. La prima strigare, au fost eliminate cinci societati comerciale, printre care si Ariola SRL din Arad, firma apartinand unui lucrator din Vama Nadlac, prieten intim cu bucuresteanul Petre Ion, un apropiat al duetului Nastase-Sarbu. Surpriza, in faza a treia a negocierilor, SC Ariola SRL este reprimita la masa discutiilor si, dupa o zvacnire scurta, isi adjudeca SC Agroindustriala Fantanele SA, cu un pret de 18.600 lei/actiune, adica 7,9 miliarde de lei pentru pachetul majoritar. Asta in ciuda faptului ca o alta firma oferise un pret pe actiune de 84.283 de lei, adica suma globala de 35,9 miliarde! Societatea, care a incercat sa sparga piata, a fost eliminata de la licitatie pe motiv ca, in dosarul de oferta, nu s-a gasit originalul ordinului de plata cu care s-a cumparat caietul de sarcini, in valoare de 9 milioane de lei, ci… copia acestuia!!!
LANTUL AMINTIRILOR. Imediat dupa achizitionarea pachetelor majoritare, la preturi fara concurenta, celor doua societati banatene, Grabtim si Fantanele, li s-au anulat si unele datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat. Si daca ar fi sa o luam intr-o ordine crescatoare, acceptata si de procurorii care au navalit in orasul de pe malurile Begai, de aceeasi clementa a beneficiat si SC Agroindustriala Voitim SA, dar numai dupa ce a fost achizitionata de SC Maria Trading SRL, firma unor cetateni de origine araba, mari admiratori ai doctrinei social-democrate banatene. Pe scurt, la data de 26 iunie 2003, pachetul majoritar al fostului IAS din localitatea Voiteni a fost vandut pentru suma de 3 miliarde lei, chiar daca numai culturile de cereale valorau undeva in jur de 20 de miliarde de lei. La numai doua zile dupa instrainarea societatii agricole, printr-o hotarare de guvern, Agroindustriala Voitim a beneficiat de stergerea unei mari datorii catre bugetul de stat. Asa sa tot traiesti!
CURBA PERICULOASA. Lista ar putea continua. „Uite pisica, nu e pisica” s-ar putea aplica, fara nici o remuscare, si in cazul altor foste IAS-uri banatene: Tomtim, Sinagro, Iosotim, Betim, Floratim si, nu in ultimul rand, societatii Timisoara, incaputa, printr-un intermediar de nadejde, pe mana lunga a fostului secretar executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici. De mentionat ca o parte din bunurile fostelor societati agricole au ajuns fier vechi, alte au fost dezmembrate, iar terenurile vandute unor cetateni italieni, care, in marea lor majoritate, se ocupa cu orice altceva decat agricultura. In fine, anexele unor foste IAS-uri au fost transformate in adevarate case de protocol. De exemplu, cum ar fi cea din Sanmartinu Sarbesc, localitate situata la 15 km de Timisoara. Casa, dotata cu o curte de 3917 mp, cu piscina si pauni, apartine, conform cartii funciare 2532, atat fostului ministru al Agriculturii, senatorul Ilie Sarbu, cat si unui fost politist, Ion Sandu. Evident, imobilul nu apare in declaratia de avere a parlamentarului!
ANCHETA CONTINUA. Ar mai fi multe de spus. De exemplu, concesionarea unor fonduri de vanatoare fundatiei „Sfantul Eustaciu”, coordonata de Vasile Carpenisan, directorul SC Fangmeier SRL Timisoara, introdus in tainele doctrinei social-democrate de Ilie Sarbu. Cinci fonduri, din care trei pe raza judetului Timis, ultima achizitie – pe raza localitatii Recas! Vorba procurorilor: animalele sunt la fel de importante ca si „lighioanele”, care s-au perindat prin conturile fundatiei, sub forma unor donatii, in plina campanie electorala a anului 2004!
TENTACULE
Senatorul PSD Ilie Sarbu a fost administrator si actionar la societatea timisoreana Fangmeier Agro Impex SRL inainte de a deveni presedintele Consiliului Judetean Timis si, mai apoi, ministrul Agriculturii. Odata cu intrarea in Guvernul Nastase, Ilie Sarbu l-a uns sef la ADS pe Cristian Candet, nimeni altul decat directorul comercial al firmei Fangmeier. Din cauza unor probleme si dezvaluiri din presa, secretarul de stat Cristian Candet a fost schimbat din functie, dupa doi ani de zile, din ordinul ministrului Ilie Sarbu. De la data de 1 mai 2002, sefia Administratiei Domeniilor Statului a fost preluata de Cornel Popa, fost angajat al aceleiasi societati timisorene, cu profil agricol.
SATELITUL
Firma fostului ministru al Agriculturii, SC Fangmeier SRL, este actionar majoritar la Handel, o alta societate timisoreana. Prin ordinul ministrului Ilie Sarbu, nr. 117/2002, privind achizitionarea unor instalatii de irigatie, subventionate in proportie de pana la 70%, satelitul ministerial a beneficiat de un ajutor de la stat in valoare totala de 3,8 miliarde de lei. Adica peste 100.000 $! De acelasi ordin al ministrului s-au mai lipit si alti clienti ai PSD Timis, Emiliana West, cu o subventie de 49,4 miliarde de lei (adica 1,2 milioane de euro!), apartinand italianului Stefano Orlandi, cunoscut prieten al ex-senatorului PSD Viorel Matei.
Comentarii prin facebook