Dreptate pana la capat! De ce nu se ia Stoia si de fabricile privatizate moca?

Vajnicul pensionar, ajuns printr-o ironie a sorții viceprimar al Timișoarei, pe numele din buletin Stoia Traian, s-a lansat în ultima perioadă într-o campanie privind modul în care primăria a vândut case și apartamente prin oraș pe baza Legii 112. Este cam a „n-șpea” campanie de imagine pe care Stoia o lansează, fără prea multe efecte. Dar, din capul locului, trebuie spus că nu e rău. Foarte bine, măcar să-i prindă pe toți cei care și-au tras case la prețuri de cocioabe în Ohaba Lungă. Chit că nu vor exista consecințe penale sau de altă natură. Dar să știm și noi! Chiar dacă și aici, moș Teacă e destul de parcimonios în informații concrete. (Probabil negociază întâi, apoi face „dezvăluiri”.)

Ideea este că, dacă tot e îngrijorat de modul în care au fost înstrăinate aiurea diverse imobile ale orașului, să treacă apoi la un nivel superior. Bineînțeles, după ce își termină actualele fumigene. De exemplu, să verifice modul în care au fost vândute mai multe fabrici ale Timișoarei la prețul unui butic din Mehala. Poate să o ia în ordine. De exemplu, începând cu Optica, una din cele mai faimoase întreprinderi timișorene din timpul lui Ceaușescu, dar și câțiva ani după 1990. Să vadă cum s-a făcut privatizarea, cum cumpărătorii erau obligați să păstreze și obiectul de activitate și numărul de angajați. Cum fabrica s-a închis imediat după privatizare și a fost transformată în afacere imobiliară, o parte a clădirii fiind închiriată la o instituție a statului (Fiscul).

Dacă tot e pe Buziașului, să treacă și pe la Tehnomet, fosta Autoturisme, și să ne „dezvăluie” ce tun imobiliar se pregătește acolo. Apoi să viziteze Electromotorul și să caute prețul la care a fost vândut, ce mai produce și pe ce preț a fost închiriată o parte a imobilului altei instituții de stat (Oficiul de Șomaj). Și ar mai fi și Extraceramul și câte altele, mai mici sau mari, care au lăsat în urmă mii sau zeci de mii de șomeri. Că tot e social-democrat și ar trebui să fie sensibil la astfel de lucruri. Dar poate mai interesant, că e vorba de multe clădiri, să investigheze cum s-a privatizat fostul Gastrotim. Adică peste 20 de restaurante, cofetării, localuri etc., la prețul unei „bombe” din Fabric.

Dacă tot vorbește de Corpul de Control al premierului, poate să caute și pe acolo prin arhive, dacă vrea ajutor în munca sa. Fiindcă, prin anul 2000, un fost șef al acestei instituții, un anume Ovidiu Grecea, a făcut un amplu control la Timișoara, privind privatizările. Concluzia lui: „Pe tot ce am pus mâna în Timișoara e putred!”. Și se referea strict la privatizările făcute în favoarea a doi frați și în detrimentul statutului. Adică, la prețuri de dumping! Și dacă termină cu aceste privatizări, poate să treacă și la altele. Cum ar fi cele din agricultură. Și să verifice și acolo unele privatizări. De exemplu: IAS Timișoara, Grabtim (Grabaț), Agroindustrial Voitiom (Voiteg), Betim, Tomtim, Sinagro etc. Ce mama naibii, „dreptate până la capăt”! Nu-i așa?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Marian a spus: (septembrie 27th, 2014 at 09:00 )

Ar trebui decisi prin vot direct si viceprimarul si vicep.CJ.

Ce am gasit pe jurnalul national cand am cautat Gratim... a spus: (septembrie 27th, 2014 at 22:09 )

http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/ancheta-sapte-procurori-dezgroapa-privatizarile-din-timis-50122.html
Ancheta – Sapte procurori dezgroapa privatizarile din Timis
27 Feb 2005
OBSERVATOR
Privatizarea IAS-urilor din Timis e scormonita de o echipa de anchetatori veniti de la Bucuresti. Ei urmaresc licitatii in beneficiul unor apropiati ai fostei Puteri. In acest timp, liderii locali ai Aliantei D.A. au inceput impartirea cascavalului.
O armata de procurori de la Parchetul General, sapte la numar, a descins, la inceputul saptamanii trecute, in orasul de pe Bega, in cautarea unor raspunsuri si dovezi concrete privind implicarea clientelei PSD atat in privatizarea unor IAS-uri banatene, cat si in scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete imense de teren, in mod ilegal si in scop de specula…
TIBERIU KISS

MOSIE. Casa lui Sarbu din Sinmartinu Sarbesc, cu piscina si pauni
Fara nici un fel de dubiu, multe dintre a IAS-urile din Banat care au fost scoase la privatizare de Guvernul Adrian Nastase au ajuns fie pe mana membrilor PSD Timis sau a unor rude ale acestora, fie au fost acaparate de firme care au avut sau mai au legaturi cu partidul-stat. Evident, nu ar fi fost nici un fel de problema daca clientela politica a social-democratilor ar fi platit pretul corect, in cadrul unei licitatii oneste, fara perdea. Dar una e sa cumperi fostele intreprinderi agricole cu preturi de piata, la o valoare reala a actiunilor detinute de statul roman, si alta mancare de peste e sa achizitionezi patrimoniul acestor societati la nici 10% din evaluarile specialistilor. O afacere care a mers din plin, si de pe urma careia unii membri marcanti ai PSD au avut numai de castigat!
CONTROL. Prima societate timiseana care a intrat in atentia magistratilor a fost SC Agroindustriala Grabtim SA din localitatea Grabati. La inceputul lui 2002, pentru privatizarea societatii agricole, la start s-au aliniat patru ofertanti, printre care Asociatia PAS, SC Agricola San Giorgio SRL si SC Hendel SRL, firma legata strans de portofelul fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Asociatia PAS a cazut la prima runda de negocieri, dar, surpriza, revine dupa o luna, din nou, in linia intai. Exact, in momentul in care SC Hendel SRL este exclusa de la negocieri, din pricina unor probleme legale. In doi timpi si trei miscari, firma Agricola San Giorgio este eliminata, iar Asociatia PAS este desemnata castigatoare. In aceeasi zi de glorie, 11 iulie 2002, salariatii Agroindustriala Grabtim cer voie ADS sa cesioneze actiunile catre SC Fangmeier SRL, societate la care Ilie Sarbu a fost actionar si administrator pana a deveni ministrul Agriculturii. Evaluata la 19 miliarde de lei si cu o productie aflata pe rod, in valoare de 16 miliarde de lei, Grabtim a incaput pe mana Fangmeier pentru suma de… 1,2 miliarde de lei!!!

DECONTUL. Ex-ministrul Sarbu si tranzactiile avizate de el au devenit subiect de interes pentru Parchetul General

FORTA MAJORA. Un alt exemplu elocvent, care a urmat acelasi scenariu al „negocierii directe cu preselectie”, este cazul SC Agroindustriala Fantanele SA, unde la start s-au aliniat sapte firme. La prima strigare, au fost eliminate cinci societati comerciale, printre care si Ariola SRL din Arad, firma apartinand unui lucrator din Vama Nadlac, prieten intim cu bucuresteanul Petre Ion, un apropiat al duetului Nastase-Sarbu. Surpriza, in faza a treia a negocierilor, SC Ariola SRL este reprimita la masa discutiilor si, dupa o zvacnire scurta, isi adjudeca SC Agroindustriala Fantanele SA, cu un pret de 18.600 lei/actiune, adica 7,9 miliarde de lei pentru pachetul majoritar. Asta in ciuda faptului ca o alta firma oferise un pret pe actiune de 84.283 de lei, adica suma globala de 35,9 miliarde! Societatea, care a incercat sa sparga piata, a fost eliminata de la licitatie pe motiv ca, in dosarul de oferta, nu s-a gasit originalul ordinului de plata cu care s-a cumparat caietul de sarcini, in valoare de 9 milioane de lei, ci… copia acestuia!!!
LANTUL AMINTIRILOR. Imediat dupa achizitionarea pachetelor majoritare, la preturi fara concurenta, celor doua societati banatene, Grabtim si Fantanele, li s-au anulat si unele datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat. Si daca ar fi sa o luam intr-o ordine crescatoare, acceptata si de procurorii care au navalit in orasul de pe malurile Begai, de aceeasi clementa a beneficiat si SC Agroindustriala Voitim SA, dar numai dupa ce a fost achizitionata de SC Maria Trading SRL, firma unor cetateni de origine araba, mari admiratori ai doctrinei social-democrate banatene. Pe scurt, la data de 26 iunie 2003, pachetul majoritar al fostului IAS din localitatea Voiteni a fost vandut pentru suma de 3 miliarde lei, chiar daca numai culturile de cereale valorau undeva in jur de 20 de miliarde de lei. La numai doua zile dupa instrainarea societatii agricole, printr-o hotarare de guvern, Agroindustriala Voitim a beneficiat de stergerea unei mari datorii catre bugetul de stat. Asa sa tot traiesti!
CURBA PERICULOASA. Lista ar putea continua. „Uite pisica, nu e pisica” s-ar putea aplica, fara nici o remuscare, si in cazul altor foste IAS-uri banatene: Tomtim, Sinagro, Iosotim, Betim, Floratim si, nu in ultimul rand, societatii Timisoara, incaputa, printr-un intermediar de nadejde, pe mana lunga a fostului secretar executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici. De mentionat ca o parte din bunurile fostelor societati agricole au ajuns fier vechi, alte au fost dezmembrate, iar terenurile vandute unor cetateni italieni, care, in marea lor majoritate, se ocupa cu orice altceva decat agricultura. In fine, anexele unor foste IAS-uri au fost transformate in adevarate case de protocol. De exemplu, cum ar fi cea din Sanmartinu Sarbesc, localitate situata la 15 km de Timisoara. Casa, dotata cu o curte de 3917 mp, cu piscina si pauni, apartine, conform cartii funciare 2532, atat fostului ministru al Agriculturii, senatorul Ilie Sarbu, cat si unui fost politist, Ion Sandu. Evident, imobilul nu apare in declaratia de avere a parlamentarului!
ANCHETA CONTINUA. Ar mai fi multe de spus. De exemplu, concesionarea unor fonduri de vanatoare fundatiei „Sfantul Eustaciu”, coordonata de Vasile Carpenisan, directorul SC Fangmeier SRL Timisoara, introdus in tainele doctrinei social-democrate de Ilie Sarbu. Cinci fonduri, din care trei pe raza judetului Timis, ultima achizitie – pe raza localitatii Recas! Vorba procurorilor: animalele sunt la fel de importante ca si „lighioanele”, care s-au perindat prin conturile fundatiei, sub forma unor donatii, in plina campanie electorala a anului 2004!
TENTACULE
Senatorul PSD Ilie Sarbu a fost administrator si actionar la societatea timisoreana Fangmeier Agro Impex SRL inainte de a deveni presedintele Consiliului Judetean Timis si, mai apoi, ministrul Agriculturii. Odata cu intrarea in Guvernul Nastase, Ilie Sarbu l-a uns sef la ADS pe Cristian Candet, nimeni altul decat directorul comercial al firmei Fangmeier. Din cauza unor probleme si dezvaluiri din presa, secretarul de stat Cristian Candet a fost schimbat din functie, dupa doi ani de zile, din ordinul ministrului Ilie Sarbu. De la data de 1 mai 2002, sefia Administratiei Domeniilor Statului a fost preluata de Cornel Popa, fost angajat al aceleiasi societati timisorene, cu profil agricol.
SATELITUL
Firma fostului ministru al Agriculturii, SC Fangmeier SRL, este actionar majoritar la Handel, o alta societate timisoreana. Prin ordinul ministrului Ilie Sarbu, nr. 117/2002, privind achizitionarea unor instalatii de irigatie, subventionate in proportie de pana la 70%, satelitul ministerial a beneficiat de un ajutor de la stat in valoare totala de 3,8 miliarde de lei. Adica peste 100.000 $! De acelasi ordin al ministrului s-au mai lipit si alti clienti ai PSD Timis, Emiliana West, cu o subventie de 49,4 miliarde de lei (adica 1,2 milioane de euro!), apartinand italianului Stefano Orlandi, cunoscut prieten al ex-senatorului PSD Viorel Matei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara
Top