Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni din Tesalonic, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele, este celebrat duminică de creștinii ortodocși și catolici.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), fiind cunoscut pentru viața sa plină de curățenie și pentru credința sa puternică. El a devenit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său, dar, aflând că este creștin, împăratul Maximian s-a mâniat foarte tare. El l-a aruncat pe Sfântul Dimitrie în temniță, pentru a-l ține la distanță de poporul care ar fi putut fi influențat de învățăturile sale. Împăratul se lăuda cu un supus al sau, Lie, despre care spunea că era cel mai puternic om de pe pământ, invitându-i pe curajoși să-l confrunte. Un tânăr creștin, Nestor, a vrut să se lupte cu Lie, așa că a mers la temnița în care era închis sfântul, pentru a-i cere binecuvântarea. Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii pe frunte și i-a prezis că va învinge. Când Maximian a aflat că victoria i se datora prizonierului săi, a poruncit soldaților să-l străpungă cu sulițele. Se povestește că moaștele și sângele Sfântului Dumitru au înfăptuit numeroase miracole, aducând sănătate unor oameni care nu mai aveau nici o speranță.
În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Sfântul Gheorghe „încuie” iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, iar Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă plantele. Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, care, de ziua lui, pot afla cum va fi iarna. Un cioban îşi pune cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru. Tot în dimineața Sf. Dumitru se urmărește mersul oilor. Dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, peste 315.000 persoane își sărbătoresc duminică onomastica. Majoritatea sunt bărbați, iar numele cel mai întâlnit este, desigur, Dumitru. Alți sărbătoriți se numesc Mitică sau Dimitrie, Dumitra, Dumitriţa sau Dumitrica.
Comentarii prin facebook