Fostul director al Direcției de Patrimoniu a PMT, Nicușor Miuț, și secretarul municipalității, Ioan Cojocari, s-u prezentat, luni la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Cei doi au fost citați într-un dosar de retrocedare care privește una dintre vilele din centrul Timișoarei. Este vorba despre imobilul situat pe str. Acad. Alexandru Borza nr. 5, fostă Trandafirilor.
Primul venit a fost Nicușor Miuț, fostul director al Direcției Patrimoniu din Primăria Timișoara. Acestia și-a dat demisia din primărie acum mai bine de trei ani, motivând că are un salariu prea mic. Se pare însă că acțiunile sale de pe vremea când „păstorea” Patrimoniul sunt încă de interes pentru anchetatori. Miuț a fost audiat timp de două ore. A urmat eternul secretar al PMT, Ioan Cojocari. Oficialii municipalității nu au putut preciza încă despre ce retrocedare este vorba.
UPDATE1: Secretarul Ioan Cojocari a ieșit de la audieri și a spus că a fost chemat în calitate de martor. „Speţa este Trandafirilor nr. 5. Un cetăţean a dobândit imobilul ilegal. S-a făcut recurs în anulare şi noi am solicitat, pentru că între timp el vânduse, anularea contractului de vânzare-cumpărare. Am câştigat la prima instanţă şi am pierdut la tribunal, şi la curtea de apel, că s-a zis că e cumpărător de bună-credinţă. Nu știu cum a ajuns să-l dobândească ilegal. În primă instanţă am câştigat anularea contractului şi intabularea noastră şi la tribunal şi la asta am pierdut”, a spus Cojocari.
UPDATE 2: Cazul vilei de pe strada Academician Alexandru Borza a fost prezentat, în luna februarie, și de viceprimarul Traian Stoia. „Clădirea de pe Academician Al. Borza nr. 5 a fost cumpărată în 1935 de Radi Aurora, iar în 1950, prin Decretul 92, trece în proprietatea statului. În 1994, printr-o decizie civilă se revine la situaţia anterioară naţionalizării şi la scurt timp apare moştenitorul – cu ghilimelele de rigoare – Horga Dan Fabian (…) Se intabulează ca moştenitor Horga, prin decizia civilă din 1994. La scurt timp, câteva luni, Horga vinde lui Stancu Milivoi şi Vitcovschi Leonte, cu soţia. Devin noii proprietari ai acestei clădiri. Primăria face un gest de mare corectitudine, zic eu, declară procedura recursului în anulare împotriva deciziei civile din 1994, care îl declara moştenitor pe Horga şi îi dădea dreptul să se intabuleze ca proprietar. Primăria câştigă în 1997. Curtea Supremă de Justiţie casează decizia din 1994 prin care Horga a fost declarat moştenitor şi pe cale de consecinţă proprietar. Cercetările făcute de poliţie au demonstrat că Aurora Radi trăia în momentul în care s-a intabulat Horga”, susținea Stoia.
Conform acestuia, primăria ar trebui să fie proprietara imobilului, dar… nu este! „Primăria trebuia să pună în aplicare hotărârea Curţii Supreme de Justiţie, care casase sentinţa civilă care îl făcea pe Horga moştenitor. A luat însă o decizie cel puţin ciudată, chemând în judecată, pentru constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare, pe proprietarii Vitcovschi şi Stancu. Ulterior, ei vând unei alte familii, Şein (…) Din moment ce ai câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care anulează o hotărâre pe care o consideră incorectă, tu trebuia să te intabulezi (…) n-am mai întâlnit aşa ceva, o hotărâre a ÎCCJ să fie anulată de Judecătoria Timişoara. Clădirea aceasta, în loc să fie la primărie, este în proprietatea urmaşilor lui Şein. (…) După părerea mea există posibilitatea repunerii primăriei în drepturi, având în vedere că o hotărâre a unei instanţe inferioare nu poate anula o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, mai spunea Traian Stoia.
Comentarii prin facebook