Întâlnirea dintre primarul Nicolae Robu și reprezentanții instituțiilor de ordine publică din Timișoara, desfășurată luni, a avut o concluzie clară, cel puțin teoretică. Forțele de ordine se pregătesc de sezonul de paranghelii și vor face… prevenție!
An de an, luna august este, în Timișoara, sezonul de nunți al romilor. Parangheliile se țin în plin post, în timpul săptămânii, și provoacă disconfort maxim atât celor care au ghinionul să locuiască în apropierea caselor mirilor, cât și șoferilor. Mașinile extrem de scumpe ale nuntașilor blochează circulația, iar muzica, obligatoriu cu un manelist celebru la microfon, se aude de la kilometri distanță. Anul trecut, organizatorii câtorva astfel de petreceri au fost amendați cu sume care nu acopereau nici pe sfert onorariul lăutarilor. În acest an, după ce mai mulți romi au stat la bere pe treptele Catedralei, în timpul unui botez, și n-au fost amendați decât ulterior, după ce fotografiile dezmățului au ajuns în media, primarul Nicolae Robu vrea mai multă organizare din partea forțelor de ordine.
Edilul vorbește despre… prevenție ca modalitate de luptă împotriva nesimțirii și a neamului prost. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţi de la Jandarmerie, Poliţia judeţeană, municipală, de la circulaţie şi, bineînţeles, dl director al Poliţiei Locale. Am convenit ca toate instituţiile de ordine publică să colaboreze şi să se comporte cu fermitate faţă de orice tentative de perturbare a oraşului şi a cetăţenilor săi. Nu abordăm problema etnic, dar ştim că, în perioada care urmează, în mod tradiţional se organizează în oraş paranghelii – ba nunţi, ba botezuri, ba mai ştiu eu ce alte sărbătoriri… Întotdeauna a existat preocupare, dar vrem acum să mergem pe cât posibil mai mult ca altădată pe prevenţie. Dacă aceşti cetăţeni doresc să se poată bucura de evenimentele din familiile lor să poată petrece, să respecte legea”, a declarat Robu.
Conform acestuia, s-ar putea ajunge chiar în situația în care petrecăreții să fie escortați în afara orașului. „Dacă va fi cazul, forţele de ordine vor recurge inclusiv la ajutarea celor cărora li se va interzice să îşi continue petrecerea în oraş să ajungă în afara oraşului, astfel încât perturbarea în trafic să fie cât mai uşoară. Nu o luaţi în derâdere, chiar este o problemă serioasă… A-ţi face datoria înseamnă inclusiv a lua măsuri în astfel de împrejurări astfel încât deranjul în oraş să fie minim. Nu pot fi lăsaţi sute de oameni să meargă de capul lor cu sute sau zeci de maşini (…) Sper să înţeleagă aceşti cetăţeni că nu e bine să facă ceea ce au făcut altădată, că a trecut vremea când s-a mai închis câte un ochi, dacă nu ambii, la acţiunile lor. Acum suntem intoleranţi la maximum”, a conchis primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook