Nu mai e un secret că în România ultimului sfert de veac doctoratele s-au tranzacționat ca la piață. Numai cine nu vrea sau n-are bani nu apucă să nu-și „tragă” un doctorat în CV. Au ajuns să aibă doctorate oameni care întâmpină mari dificultăți să citească un text sau să se exprime cât de cât coerent. Uitați-vă doar cum citește sau vorbește „Generalul” Gabriel Oprea, culmea ajuns coordonator de doctorate. Că aproape toate sunt plagiate nici că mai contează! Începând cu premierul Victor Ponta și amintitul vicepremier, ambii cu doctorate luate prin furt (fiindcă plagiatul nu este altceva decât o hoție), politicienii români nu au putut sta deoparte de o asemenea pleașcă a doctoratelor fără muncă. Ce-i drept, acest adevărat sport național s-a mai diluat puțin după scandalul palgiatului lui Ponta. Dar se practică în continuare. Cert este faptul că mai mulți doctori „pe bune” din socieatatea civilă au cerut verificarea de către comisii academice a tuturor lucrărilor de doctorat susținute după 1990 de politicienii români. De asemenea, au fost invitați toți deținătorii de doctorate autentice să semneze apelul „Doctorat fără plagiat”.
Chiar dacă Timiș nu sunt chiar așa mulți „doctori” printre politicieni, precum la București unde „Genealul Oprea” a împărțit doctorate ca pe biletele de papagal, avem totuși câțiva. Începând chiar cu șeful județului, Titu Bojin, și primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Fără a face vreun proces de intenție, în continuare o să-i trec în revistă pe doctorii din politichia timișeană. Că unii și-au luat doctoratul pe metoda Ponta nu e treaba subsemnatului de-a cerceta. Ar fi totuși interesant de aflat care dintre următorii ar dori să li se verifice lucrarea de doctorat și ar semna apelul „Doctorat fără plagiat”.
Titu Bojin și-a luat doctoratul în inginerie civilă la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Politehnica. Până a ajunge doctor în inginerie, el făcuse studii politice la celebra Academie „Ștefan Gheorghiu”, în perioada 1985-1989, licența luând-o însă la Facultatea de Științe Economice a Universității de Vest, pe care a frecventat-o (sic!) în perioada 1990-1993. De altfel, la conducerea CJT s-au perindat mai mulți doctori. Primul președinte al instituției, Viorel Coifan, a fost doctor în inginerie, dar era și cadru universitar. L-a urmat Ilie Sârbu, fără doctorat, dar cu studii la Geneva înainte de 1989. În schimb, PSD-istul Dan Ioan Șipoș (2001-2004), ca să nu fie probleme, și-a luat doctoratul la Belgrad în 2003. Constantin Ostaficiuc și-a început studiile de doctorat fără a le finaliza.
Venit din mediul universitar, cu două mandate de rector în spate, e și normal ca primarul Robu să aibă doctoratul. Pe care l-a și luat cu 20 de ani în urmă, în Sisteme Automate la Politehnica Timișoara. Și fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, avea un doctorat în Construcții, încă din 1986. La primărie, și city-managerul Sorin Drăgoi și-a luat un doctorat în Transporturi auto în 2004, la Universitatea Brașov. Studiile doctorale și le-a făcut în timp ce era vameș la Arad.
Dintre parlamentarii de Timiș, cel mai bine cotat la acest capitol stă senatorul liberal Ben-Oni Ardelean. El are nu unul, ci chiar două doctorate, în specializări cumva antagonice. Primul l-a obținut în Științe Politice, la SNSPA București, iar al doilea a venit un an mai târziu, în Teologie, la Universitatea București. De altfel, și licența o are în Teologie. Venit din mediul universitar, deputatul PSD Petru Andea are doctoratul în inginerie luat încă din 1983 la Politehnică. Din 2007 este și conducător de doctorate. Fiind medici de profesie, era din nou într-un fel normal ca deputații Florică Bîrsășteanu (PSD) și Horia Cristian (PNP) să aibe patalamale de doctori. Primul și-a luat doctoratul în 2002, iar al doilea, mai recent, în 2011. Cu toate că n-a profesat niciodată medicina, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, fost deputat și președinte al PNL Timiș, și-a tras în 2010 un doctorat în Medicină. Că nu se știe când ajută!
Deputatul Adrian Diaconu, prim-vicepreședinte al UNPR Timiș, și-a început studiile doctorale în 2007 la Universitatea Politehnica, în specializarea Inginerie și management. În CV-ul său nu se specifică dacă le-a și finalizat cu o diplomă de doctor. Diaconu a terminat Academia de Poliție, aproape zece ani fiind de altfel ofițer de poliție la IPJ Timiș. Tot în 2007 a început doctoratul și deputatul PNL Alin Popoviciu, având tema „Economie și integrare economică în cadrul Uniunii Europene”. Interesant, informația privind studiile doctorale a fost ștearsă de pe CV-ul urcat pe site-ul Camerei Deputaților. Popoviciu are, în schimb, o diplomă de la Academia Națională de Informații din subordinea SRI. Specializare pe care o are de altfel și Sorin Grindeanu, ministru și deputat PSD de Timiș.
Comentarii prin facebook