În cinci parcuri din Timișoara ar putea apărea locuri de joacă destinate copiilor cu nevoi speciale. Oricât ar părea de greu de crezut, în acest moment, niciunul dintre parcurile cu tobogane și leagăne nu are facilități pentru acești micuți. Un proiect pe această temă a fost depus la primărie de social-democrata Romanița Jumanca și ar putea ajunge pe ordinea de zi a plenului din 8 decembrie.
Timișoara va face încă un pas spre normalitate și civilizație, dacă un proiect aflat acum pe circuitul intern al primăriei va trece de plenul consiliului local. Acesta se referă la „identificarea a cinci parcuri care să fie dotate cu echipamente pentru copiii cu nevoi speciale și facilitarea accesului însoțitorilor acestora la locurile de joacă special amenajate”. Practic, după adoptarea proiectului și după ce angajații municipalității îl vor pune în practică, de la primăvară, copiii cu dizabilități se vor putea bucura și ei de locuri de joacă pe care să le și poată folosi. „Copiii cu incapacitate fizică pot să se joace și vor să se joace, exact ca și toți ceilalți copii. Din păcate, multe dintre locurile de joacă actuale publice sau din școli sunt inaccesibile pentru ei (…) Faptul că, în prezent, copiii cu dizabilități nu pot să se angreneze în distracție și în jocuri la aceste locuri de joacă este motivul pentru care sunt excluși de la joacă alături de ceilalți copii. De aceea, este necesar a îmbunătăți accesibilitatea și posibilitatea de utilizare a locurilor de joacă și pentru persoane cu deficiențe de vedere, auz sau mobilitate (…) Având în vedere cele de mai sus, propun adoptarea acestui proiect de hotărâre pentru a remedia situația existentă în prezent în cel mai scurt timp posibil”, afirmă, în motivarea depusă la primărie, consilierul local Romanița Jumanca (PSD), inițiatoarea proiectului.
Printre propunerile cuprinse în proiect se numără ascunzători și structuri care să fie concepute cu două intrări, fără etaje și fără praguri, utilizarea de culori contrastante, deoarece acest lucru îmbunătățește accesibilitatea pentru copiii cu afecțiuni de vedere sau instalarea unor jocuri care au puncte de transfer și/sau rampe, concepute pentru a înlesni deplasarea copiilor în scaune cu rotile. De asemenea, băncile trebuie să aibă rezemătoare de braț pentru a le permite utilizatorilor de scaune cu rotile să se deplaseze către bancă, iar leagănele să fie dotate cu sisteme de susținere a spatelui și podele din cauciuc, special concepute pentru scaunele cu rotile. „Am auzit, la un moment dat, o discuție între mamele unor copii cu astfel de probleme, care spuneau că nu au unde să se joace. Am mai studiat un pic situația, am aflat că ar exista în oraș un singur carusel pentru copiii cu dizabilități, și așa a apărut acest proiect, depus deja la primărie și aflat acum pe circuitul intern. E luna decembrie, să fim mai buni și să facem un cadou acestor copii. Vom identifica apoi și parcurile în care ar putea fi amenajate aceste locuri de joacă speciale. Cred că ar putea fi parcurile aflate în apropierea instituțiile și organizațiilor care se ocupă de micuții cu astfel de probleme. E un proiect pe care l-am făcut în echipă, cu ajutorul colegelor mele de la OFSD”, ne-a declarat Romanița Jumanca.
Comentarii prin facebook