Trist este că trăim într-o țară în care cele mai frumoase amintiri politice sunt opera DNA. Asta este România și n-o să fiu ipocrit să nu recunosc că, pe lângă momentul Emil Constantinescu 1996, chiar Klaus Iohannis 2014, în istoria recentă a României „Anticorupția” mi-a înseninat zilele, mai ales cele în care Dan Voiculescu, Adrian Năstase și alții au ajuns prin condamnări definitive după gratii. Așa au devenit mulți români fani DNA, deși se zice că nu e bine să te bucuri de răul altora. Dar cum și hoții s-au bucurat când au furat de la noi, contribuabilii la buget, așa și noi ne putem arăta satisfacția când suferă și ei puțin pentru astfel de aroganțe. Numai că DNA e format din oameni, iar oamenii au și ei slăbiciunile lor. Procurorii DNA Timișoara ar fi avut multe ocazii să se afirme, precum alte direcții din țară, dar n-a fost să fie, iar din jobenul anticorupției timișorene a ieșit subiectul Poli-Ciuhandu-Ostaficiuc și alții
Nu o să fiu atât de nedrept încât să consider bun DNA când îl ia pe Șova și prost când îi ia pe finanțatorii lui Poli. Dacă e ceva de anchetat și de descoperit, s-o facă. Dar nimeni nu-mi ia dreptul să consider această anchetă mai degrabă o ambiție personală, decât un mare buboi de corupție pe Bega. Față de alte exemple de mari dosare DNA, cum ar fi cele trei lucrări pe ANRP, de unde aflăm că bani, enorm de mulți bani de la buget, s-au dus fraudulos spre persoane fizice dubioase, e, uite că în cazul Poli vorbim de o ecuație foarte simplă, chiar morală a circuitului banilor. Consiliul Local Timișoara, ca o voință populară a celor impozitați din acest oraș, a decis alocarea unor bani spre echipa reprezentativă a fotbalului timișorean. Da, avem troleibuze, tramvaie, mitinguri, demonstrații și alte cele în violet tocmai pentru că alb-violetul în acea perioadă (și nu numai) a însemnat un spirit. Iar pe acest val, mai toți am considerat normal ce-au făcut oficialii Timișoarei în acele zile.
Se știe că Marian Iancu nu a mai băgat bani în echipă în ultimii doi ani la Poli. Astfel că alocarea de fonduri de la CLT și CJT a fost, pe lângă banii TV și de la UEFA, sursa performanței cu care clubul a răsfățat orgoliul fotbalistic bănățean. Măcar aici s-a văzut ce bani au intrat și ce rezultate au ieșit, iar dacă punctual s-a produs un abuz, vreun chilot decontat de Chivorchian, acela să fie pedepsit, nu întreg fenomenul. Chiar am senzația că acest dosar DNA e unul „in rem”, că este incriminată decizia în sine de finanțare – o chestiune de oportunitate și de politică, la urma urmelor – nu o finanțare defectuoasă, ca viciu administrativ. Că un procuror își face un titlu de glorie din faptul că nu-i place fotbalul și găsește în câteva nume mari de demnitari din Primăria Timișoara o rampă ideală de lansare.
O altă dezamăgire, pe lângă brusca „hărnicie” a DNA Timișoara, e și pasivitatea tifoseriei. CVUCS, Druckeria sau cum se mai numesc organizațiile suporterilor poliști au arătat că se implică în mult peste ce înseamnă fotbal. Fanii fac donații, donează sânge, fac marșuri în memoria martirilor revoluției, demonstrații și mitinguri pentru apărarea drepturilor Politehnicii în vremurile grele… și câte nu mai fac? Întinzând puțin plapuma, tifoseria a funcționat ca un braț mai frivol al unei Societăți Timișoara, având personalitate și antipatii politice. Subiectul Poli-DNA nu le-a activat însă simțul civic, deși banii în acea perioadă au fost ceruți înclusiv pe canalele lor. Gheorghe Ciuhandu a oferit acei bani nu pentru că era microbist, ci pentru că și ei, suporterii alegători, au cerut acest lucru. Acum tac ca porcul în păpușoi, fără măcar să-și exprime un autodenunț formal, în cadrul unei acțiuni în fața DNA Timișoara. Dar așa se întâmplă când uiți și mai ales când asociezi acea finanțare cu cea de acum și inima ți-e atât de înveninată.
P.S. Se întreba cineva cum va vota PSD la cererea DNA ca CL Timișoara să se constituie parte civilă pe lângă procesul penal. Dacă vor vota pentru constituirea ca parte civilă, se vor dovedi consecvenți cu gândurile de atunci, când social-democrații au fost împotriva finanțării (ca demers politic, evident). Da, dar atunci îi vor pune un sac plin de bolovani în spate fostului viceprimar Sorin Grindeanu, dacă acesta va fi chemat ca suspect la DNA în același proces. Liberalii au fost atunci de acord cu finanțarea și sunt și astăzi, iar ex-țărăniștii nu agreează astăzi susținerea ACS, dar sunt solid racordați la casa politică Ciuhandu, suspect principal în dosar. Măcar pe acest subiect va fi unanimitate în CLT, dacă se va ajunge la un vot.
Comentarii prin facebook