Vandalii și hoții de buzunare își fac de cap prin Timișoara, dar nu pot fi ținuți în frâu. Pur și simplu, legea e prea permisivă, așa că autoritățile nu prea au ce să le facă. Asta crede primarul Nicolae Robu, care admite însă că a trimis polițiștii locali să păzească jardinierele și pasajul Michelangelo.
Coșuri de gunoi luate pe post de saci de box – s-a întâmplat recent în Complexul Studențesc. Busturi din bronz furate efectiv de pe socluri, în zone centrale – s-a întâmplat în acest an, tot la Timișoara. Oameni luați la bătaie de hoții de buzunare surprinși de păgubiți – întâmplare de 1 Decembrie, în orașul de pe Bega. Rețelele de socializare sunt pline de mesaje ale unor timișoreni care au rămas fără portofele în mijloacele de transport în comun. Primarul Nicolae Robu admite că se înregistrează o creștere a activității răufăcătorilor, dar spune că nu prea sunt soluții. „Noi avem foarte mari probleme de legislație în România. Uitați-vă la ce nivel a ajuns vandalismul în Timișoara! Pe Aleea Studenților au fost distruse toate coșurile de gunoi într-o noapte. Am văzut luni dimineață, pe Aleea FC Ripensia, un alt coș de gunoi, dat jos de pe un stâlp. Sunt demenți care, pur și simplu, se dedau la astfel de acte, pentru că nu poți să folosești cuvinte mai blânde la adresa lor. Unii muncesc, produc bani la bugetul local, din acei bani se fac lucruri pentru mai binele cetățenilor și vin astfel de indivizi și distrug totul. E foarte greu să-i prindem”, afirmă edilul.
„Sunt deranjat de hoții din tramvaie, hoții zburdă, că nu ai mare lucru ce să le faci, și ei știu asta în ticăloșia lor. Cetățenii cinstiți care se deplasează cu tramvaiul sau cu alt mijloc de transport în comun trebuie să fie tot timpul stresați și preocupați să nu li se fure din buzunare, din poșete, mai știu eu de unde… Nu pot să fie liniștiți. Legea nu-ți permite să faci mare lucru împotriva lor. Și încă o dată o spun: ei chiar reduși fiind, din punct de vedere al educației, atâta lucru știu, că nu poți să le faci mai nimic și profită”, continuă edilul. Deși la Poliția Locală a fost înființată Poliția Transporturilor, aceasta nu pare să facă față… provocărilor. „Nu pot da dispoziție nimănui să acționeze abuziv. Sunt patru oameni, sunt puțini. Patrulează, dar nu avem polițiști suficienți, nu putem să punem la fiecare colț de stradă câte un polițist. Unii răufăcători sunt organizați, alții au un simț al contextului și acționează”, mai spune Robu.
Întrebat de ce, în condițiile în care și așa numărul polițiștilor locali e prea mic, e nevoie ca unii agenți să fie cantonați permanent în zona Michelangelo, primarul spune că acest lucru este obligatoriu. Tot din cauza răufăcătorilor! „I-am trimis să păzească, da. Acele jardiniere care dau farmec Timișoarei pe toată zona Michelangelo nu sunt un bun public? V-a convenit că au fost distruse de nouă ori? Sunt alte lucruri, facem și asta. Trebuie să păzim bunurile publice. Unii ar vrea în orașul acesta să-i lăsăm pe răufăcători să zburde… să-i lăsăm să distrugă pasajul Michelangelo, să distrugă jardinierele… Toate sunt valori publice, nu sunt proprietatea privată a lui Robu”, a conchis edilul. Ca și cum nu ar fi fost puțini, 10% din polițiștii locali trebuie să participe permanent la cursuri de pregătire…
Comentarii prin facebook