Unde și cum au dispărut, în șapte ani, 2,5 hectare de teren de la aeroportul de la Cioca? Asta vor să afle liberalii, care au blocat, în ultimul plen, un proiect care propunea modificarea „inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al județului Timiș”. Ei cer o expertiză care să lămurească misterul.
Aeroportul de la Cioca a fost, din nou, subiect de discuții aprinse în ultimul plen al CJ. Pe ordinea de zi era trecut un proiect „privind propunerea de modificare a inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al județului Timiș”. Practic, era vorba despre terenul aflat în proprietatea CJ Timiș pe care funcționează SC Aviația Utilitară SA, a cărui măsurare a fost dispusă expres de Camera de Conturi. Terenul fusese măsurat de o firmă specializată în anul 2008, rezultând o suprafață de 33.6 hectare. La măsurătoarea din 2015 însă, realizată de o altă firmă, aceeași suprafață este cu… 2,5 hectare mai mică! Consilierii județeni erau invitați astfel să voteze „micșorarea” terenului și modificarea datelor oficiale referitoare la bunurile care aparțin domeniului public al județului Timiș.
Liberalii au cerut amânarea discuțiilor pe acest proiect, solicitând încă o expertiză, care să stabilească totuși care este suprafața exacta a aeroportului de la Cioca. Propunerea a fost respinsă, așa că au început dezbaterile. Președintele CJ, Titu Bojin, s-a declarat de acord cu propunerea liberală, dar a susținut că amânarea proiectului îl va pune pe noul director de la Aviația Utiliară, fostul consilier județean Pompiliu Stanciu, în imposibilitatea de a se achita de obligațiile asumate în momentul în care a acceptat numirea. Stanciu este director la Aviația Utilitară din octombrie și are termen trei luni pentru a pune lucrurile în ordine, în prima fază. El a spus, în plenul CJ, că, practic, această hotărâre este un „strigăt de ajutor” al instituției pe care o conduce.
Titu Bojin a insistat ca proiectul să fie votat și a propus un amendament care să prevadă realizarea expertizei cerute de liberali. S-a supus la vot și, pentru că era vorba despre un proiect de patrimoniu, pentru ca acesta să treacă era nevoie de 25 de voturi. Liberalii s-au pronunțat în bloc împotrivă, astfel că el a căzut. La cum arată lucrurile, proiectul nu are șanse să treacă, în această formulă, nici pe viitor. „Vrem să votăm în cunoștință de cauză. Există două măsurători diferite, una din 2008, în care există o suprapunere cu niște terenuri private, și cea din 2015, din care această suprapunere a dispărut și în care sunt cu 2,5 hectare mai puțin. S-au dat bani publici pentru serviciile respective. Nu știm care este varianta corectă, așa că am cerut o expertiză, o analiză comparativă. Noi am votat contra și acum și la fel vom face și pe viitor, până nu se face această expertiză. Credem că se poate face repede, dacă aparatul CJ se mișcă”, susține Marian-Constantin Vasile, liderul grupului PNL din CJ Timiș.
Comentarii prin facebook