Mihai Şora, una dintre vocile marcante ale culturii româneşti, l-a susţinut, în 2014, pe Klaus Iohannis în lupta cu Victor Ponta pentru președinția României. Doi ani mai târziu, filosoful născut în comuna timişeană Ianova regretă că a investit „atât de multă încredere în Klaus Iohannis”. Totuși, Șora mai spune că nu regretă că l-a votat pe Iohannis în 2014, fiindcă „pericolul Ponta era prea mare”.
Născut în comuna Ianova din judeţul Timiş, în 1916, Mihai Şora a absolvit Liceul „Constantin Diaconovici Loga” din Timişoara, după care a studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Nae Ionescu sau Mircea Eliade. La fel ca multe personalităţi importante ale intelectualităţii româneşti, Mihai Şora l-a susţinut pe Klaus Iohannis în bătălia electoală din 2014 pentru postul de preşedinte al României. Cel care a fost ministru al Învăţământului în primul guvern post comunist şi-a arătat recent dezamăgirea faţă de cel în care a investit atât de multă încredere în urmă cu doi ani. „L-am votat din primul tur (n.r. pe Klaus Iohannis). Pericolul Ponta mi se părea infinit mai grav decât orice altă scădere, inadecvare punctuală, lentoare a vorbei sau a gândului. Fiecare vot era prețios din capul locului: pentru a-i da consistență (lui: candidatului meu) în turul al doilea. Rațiunea, nu inima!, – îmi spuneam atunci. Iar acesta a fost motivul pentru care am rămas o voce singulară (și răgușită) printre mai tinerii mei prieteni, care au votat-o, în momentul acela, pe Monica Macovei”, a scris Șora, pe 2 noiembrie 2014, pe Facebook. La două săptămâni distanţă, în 16 noiembrie 2014, filosoful Mihai Şora posta următorul mesaj: „În turul al doilea, nu mai era loc pentru șovăieli, aporii, învârtituri stilistice. «Fără Ponta» devenise o idee simplă, igienică și salvatoare. În diaspora, mii de oameni au străbătut kilometri, au stat la cozi infernale (ca pe vremuri), în ploaie, în frig, șubreziți de munca de peste săptămână și de dorul de casă. Lor și altora rămași în țară le păsa. Oamenii aceștia chiar se temeau de minciuna, prădăciunea și tâlhăria ajunse la cârma nației”.
Ajuns preşedinte al României, Iohannis avea să-l dezamăgească pe Şora la doar trei zile după ce românii l-au ales în detrimentul lui Victor Ponta. „La Gaudeamus, președintele ales își lansează cartea«„autobiografică». Primul semn al unei fraude: o fraudă emoțională, întâi de toate, moșită în laboratoarele vicleniei observatoare. Rapid detectată de către cei care știu ce înseamnă – cu adevărat – să fii autorul unei cărți, să așterni pe hârtie cuvinte și propoziții”, spunea Mihai Şora. În ultima sa postare, Mihai Şora spune că nu regretă că l-a votat pe Iohannis, pericolul Ponta fiind prea mare. „Dar «Gründlichkeit» (rigurozitate – n.r.), cuvântul acesta german, mi-a jucat feste. Regret că am investit în acest om atât de multă, nemeritată încredere. Nostalgic, de bună seamă, – cu gândul la Carol I”, arată filosoful român în postarea datată 13 martie 2016.
Comentarii prin facebook