Timișorenii plătesc, din ianuarie, facturi reduse cu 4% la căldură, după ce cota de TVA a ajuns de la 24% la 20%. Totuși, abia patru luni mai târziu, consilierii locali trebuie să aprobe această modificare cerută de lege și solicitată de Colterm încă din februarie! De ce o întârziere așa de mare? Din cauza… „specialiștilor” din primărie.
Facturile emise de Colterm au scăzut, din ianuarie, cu patru procente, datorită reducerii TVA. „Până la 1 ianuarie, prețul de producție pentru gigacalorie, cu tot cu TVA, era de 377 lei. După aplicarea cotei reduse de TVA, acesta a ajuns la 364 lei. Prețul pe care îl facturăm către populație, diferența fiind reprezentată de subvenția oferită de primărie, a scăzut, de asemenea, de la 252 la 243 lei”, spunea, în 5 ianuarie, Ofelia Herghelegiu, purtătorul de cuvânt al Colterm. În viitorul plen, care va avea loc cândva în cursul lunii mai, consilierii locali trebuie să aprobe „prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm la valoarea de 365,69 lei/Gcal, inclusiv TVA de 20%”, respectiv „prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 244,03 lei/Gcal, inclusiv TVA de 20%”. O astfel de hotărâre de consiliu local este obligatorie. „În vechea hotărâre care stabilea prețul la gigacalorie era prevăzut TVA de 24%, trebuie făcută modificarea. Evident că noi facturam cu 20% din ianuarie, nu aveam cum să facem altfel. Actele pentru o nouă HCL au fost trimise la primărie încă din februarie”, susține purtătorul de cuvânt al Colterm.
De ce abia acum se va trece la votul în CL? „Ar fi trebuit să fie adoptată mai demult o astfel de hotărâre, dar, din cauza unor rătăciri, din cauza «specialiștilor» din primărie și de la Colterm, nu s-a acordat suficientă atenție. Nu știu când a venit hârtia de la Colterm, cert este că e nevoie de această hotărâre. Așa sunt regulile, orice lucru care vizează bani trebuie să aibă în spate o hotărâre de consiliu local. Este o scădere, pentru că cetățenii plăteau inclusiv TVA. Și cum TVA s-a redus de la 24% la 20% este o scădere. Ce-ați fi vrut, dacă a greșit cineva, să amân până după alegeri și să remediez greșeala cu întârziere? De ce? De frica PSD? Hai să fim serioși!”, spune primarul Nicolae Robu. Acesta nu poate preciza dacă va fi sancționat cineva pentru aceste „rătăciri”, dar susține că e, în continuare, nemulțumit de unii dintre subordonații săi. „Apar greșeli, am spus de multe ori că sunt nemulțumit de o bună parte dintre angajați, dar nu eu am făcut în țara asta legile pentru aparatele administrațiilor publice locale, mă descurc cu ele cum pot. Pentru mine nu sunt importante decât rezultatele (…) Trec peste tot, înghit în sec și îmi văd de treabă”, a conchis Robu. Consilierii locali trebuie să aprobe și asigurarea subvenției pentru gigacalorie, adică diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare și prețul local facturat.
Comentarii prin facebook