Doar câteva zeci de medici de familie din Timiș au semnat până luni, 4 aprilie, actul adițional la contractul cu CJAS. Cei mai mulți dintre ei au decis să continue protestul început pe 1 aprilie și nu au eliberat luni rețete și trimiteri. Medicii sunt nemulțumiți de felul în care sunt tratați de casele de sănătate și că acestea au încercat, din nou, să le forțeze mâna.
Contractele încheiate între medicii de familie și casele de asigurări de sănătate au expirat pe 31 martie, fără a fi încheiate unele noi. Medicii au fost anunțați, în aceeași zi, că pot merge să semneze acte adiționale, valabile până la 30 iunie. Situația este aceeași în fiecare an, indiferent de promisiunile făcute de oficialii sistemului sanitar. În aceste condiții, vineri, 1 aprilie, a fost prima zi în care medicii de familie au decis să consulte pacienții, dar fără să le elibereze acte în relație cu casa de sănătate. Luni, 4 aprilie, protestul a continuat. „După ce am trimis către decidenți sute de pagini de argumente necitite, după zeci de dezbateri ignorate, după sute și mii de sancțiuni și imputări, am decis că așa nu se mai poate! Sunt necesare schimbări esențiale în domeniul medicinei de familie. Schimbări care sp ne permită să ne facem meseria și să ne susținem cabinetele. Pentru început am vrut să existe un avertisment către decidenți privind o multitudine de inadvertențe, abuzuri, finanțare precară, uneori lipsă de respect. Avertismentul a constat în decizia de a nu elibera documente în contract cu casa cu ocazia semnării adiționalelor în zilele de 1 și 4 aprilie”, explică dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Sindicatului Național al Medicilor de Familie.
Conform acesteia, s-a ajuns la o astfel de formă de protest din mai multe motive. „Ni s-au imputat, printre altele, rețete date unor pacienți sau lipsa urcării unor rețete în sistem, în condițiile în care sistemul informatic e jalnic. Ni s-au imputat, de asemenea, rețete date unor pacienți internați, chestie plecată pe de o parte din nesimțirea sistemului de a afirma că pacienții primesc tot ce au nevoie în spital și prin faptul că sistemul informatic nu ne anunță când pacientul e internat. Ministrul a bătut palma cu Sanitas ca, în toamnă, bugetarii sa primească încă 25%. De noi iar nu s-a pomenit nimic”, a mai spus Tănăsescu. De marți, medicii de familie vor începe să elibereze rețete compensate și trimiteri. În Timiș, ei nu s-au înghesuit să semneze actul adițional. Doar 35 din cei 432 de medici de familie au trecut, până luni la prânz, pe la CJAS.
Comentarii prin facebook