Epopeea garnizoanei din Piața Libertății continuă. Clădirea s-a întors acum o lună și jumătate la Ministerul Apărării Naționale, după ce a stat un an în administrarea consiliului județean. Ea ar putea ajunge din nou la CJ, deși Ministerul Culturii anunță că vrea să facă acolo… Muzeul Revoluției Române.
Garnizoana din Piața Libertății a fost transferată de Ministerul Apărării Naționale către CJ Timiș în toamna lui 2015. Fără ca acolo să se întâmple, practic, nimic, clădirea a revenit la MApN în decembrie 2016, nu înainte însă de a fi în centrul unei întregi dispute legate de transformarea ei în Muzeul Revoluției Române. Pentru asta, garnizoana ar fi trebuit să ajungă la Ministerul Culturii, însă ar fi fost obligatoriu ca autoritățile din Timiș să asigure niște spații pentru MApN. Situația n-a putut fi clarificată în timp util, așa că imobilul este la Apărare, instituție care oricum n-a investit un leu în întreținerea lui. În ultima sa intervenție ca președinte al CJ Timiș, actualul premier Sorin Grindeanu, anunța că vrea să ceară din nou garnizoana. „Aștept să se instaleze noul guvern, astfel încât să se dea hotărârea prin care să revină consiliului județean pe o perioadă mai lungă, care să poată acoperi lucrările pe care le vom face”, spunea Grindeanu.
Noul guvern s-a instalat, iar Grindeanu chiar în fruntea lui. Ce se întâmplă acum? Explică, pentru deBanat.ro, actualul șef al CJ, Călin Dobra. „Am făcut din nou demersuri de a solicita garnizoana din Piața Libertății. Prin hotărârea de guvern anterioară, consiliul județean a primit garnizoana pentru numai un an, un termen mult prea scurt pentru a putea pune în aplicare viziunea noastră pentru acest spațiu. Noi am solicitat-o pentru cinci ani”, ne-a declarat social-democratul. Dobra încă nu știe ce s-ar putea face acolo. „Trebuie analizat foarte bine, avem și niște obligații către Centrul Militar Zonal și diverse ONG-uri și cred că trebuie regândite puțin acestea. Luăm în considerare și posibilitatea înființării aici a Muzeului Revoluției Române”, mai spune acesta. Expertiza făcută de CJ a arătat că pentru lucrările de consolidare și amenajare a vechii garnizoane. este nevoie de o sumă de aproximativ 10 milioane de lei.
Interesant este însă altceva. În fila de buget a Ministerului Culturii, varianta făcută publică pe 27 ianuarie, se regăsesc și două referiri la garnizoană și Muzeul Revoluției. „În cadrul Proiectului F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcției, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, UMP are în vedere transferul clădirii fostei garnizoane militare din centrul Timișoarei din patrimoniul MApN în cel al Ministerului Culturii si Identității Naționale și realizarea temei de proiectare pentru viitorul muzeu dedicat Revoluției din 1989”, scrie la pagina 17 a documentului. De asemenea, la capitolul „Politica în domeniul investițiilor publice”, la pagina 27, scrie că „în cadrul celor două programe cu finanțare externă rambursabilă (BDCE), Unitatea de Management al Proiectului își propune (…) contractarea și demararea investițiilor la (…) Muzeul Național al Revoluției din România”.
Comentarii prin facebook