Proiect de buget pe 2017: Timisul, tot codas la drumuri judetene si alocari de TVA

Ministerul de Finanțe a publicat luni proiectul de buget. PIB pentru 2017 este estimat la 815,195 miliarde de lei, cu un deficit de 2,96%. Timișul nu se numără, nici în acest an, printre județele fruntașe la alocările de cote defalcate din TVA pentru drumuri și echilibrarea bugetelor locale.

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde de lei și o creștere economică de 5,2%. Salariul minim crește, de la 1 februarie 2017, la 1.450 de lei, personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale beneficiază, de la aceeași dată, de o majorare salarial de 20%, iar cuantumul brut al salariilor celor angajați în teatre și filarmonici va crește cu 50 de procente. Pensia minimă crește, de la 1 martie, de la 400 de lei, la 520 de lei, iar de la 1 iulie 2017, punctul de pensie va crește cu 9%, ajungând la 1.000 de lei. Se estimează că investițiile vor reprezenta 4,2% din PIB, în creștere față de 2016.

Ministerul Apărării Naționale va avea un buget de aproximativ 1,4% din PIB. Totuși, MApN susține că, în realitate, bugetul pentru Apărare va fi de circa 2,18% din PIB, pentru că, la sumele prevăzute în anexa pentru minister se adauga încă 7,63 miliarde (0,93% din PIB) în credite de angajament pentru „demararea achizițiilor din programele majore de înzestrare”. Casa de Pensii are un buget mai mare cu 8%, datorită creșterii punctului de pensie, a pensiei minime și a scutirii de impozit și de la plata contribuțiilor la sănătate. Bugetul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va fi de 11,17 miliarde lei, în scădere cu 4,26% față de anul 2016. În cazul Ministerului Culturii și Identității Naționale, bugetul previzionat este de 766,17 milioane lei, în creștere cu 51,16% față de 2016. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale va avea un buget de 610,27 milioane lei, în creștere de peste 22 de ori față de anul anterior, cea mai mare sumă urmând să fie alocată pentru proiecte din fonduri europene și cheltuieli de capital. Ministerul Mediului are alocat un buget de 491,201 milioane lei, în creștere cu 23,32% față de anul anterior. Ministerul Sănătății va avea un buget de 7,7 miliarde de lei, cu 5,98% mai mare față de execuția preliminată în 2016, 7,3 miliarde.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe au fost publicate, de asemenea, și previziunile legate de sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în 2017. Timișul, care are cea mai mare rețea de drumuri județene din țară, va primi 9,48 milioane de lei. Ca o comparație, Teleormanul are alocată o sumă de 10,12 milioane de lei, Suceava – 11,05 milioane, Vaslui – 11,34 milioane și Vâlcea – 10,03 milioane. Aradul este „cotat” cu 9,32 milioane de lei, Caraș-Severinul – 9,7 milioane, iar Hunedoara va primi 10,6 milioane. Cum se împart acești bani, suma la nivel național fiind de 400 de milioane de lei? Iată criteriile: „65% cote egale, 15% lungimea drumurilor, direct proporțional și 20% capacitatea financiară, invers proporțional”.

În ceea ce privește sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2017, Timișul va primi, conform proiectului de buget, 57,86 milioane de lei. Cât primesc alte județe? Bacău are alocată suma de 104,2 milioane de lei, Galați – 71,87 milioane, Neamț – 92,48 milioane, Suceava – 122,25 milioane sau Vaslui – 90,39 milioane. În regiunea vest, Aradul are 50,9 milioane, Caraș-Severinul – 65,47 milioane și Hunedoara – 58,87 milioane. Proiectul va fi discutat miercuri de guvern şi va fi trimis apoi parlamentului spre aprobare.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

INO a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 12:27 )

NOW!CÂND DRAGNEA VA PRIMI A 2 A CONDAMNARE TOTUL SE VA NĂRUI PENTRU SPURCAȚII PENALI DIN PSD!!IAR GRINDEANU TREBUIE SĂ FACĂ CEVA BUN ȘI PENTRU TIMIȘOARA TIMIȘ BANAT ALTFEL VA AVEA O VIAȚĂ GREA LA ÎNTOARCERE!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

flo a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 14:30 )

Aparare 1.35% din PIB….de unde ai scos 2%?

Costel a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 16:26 )

Suntem mandri ca avem primar din BANAT ???????

Timișorean a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 18:25 )

Mulțumim Tovarășe Grindeanu!

Bogdan a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 18:47 )

Slab,foarte slab si dezamagitor!Suceava are dublu buget fata de Timis.Grindeanule!Esti penibil.

Dacian a spus: (ianuarie 23rd, 2017 at 18:50 )

Au dreptate ungurii legat de autonomie locala.Fiecare cu ce produce.Ce dracu ma intereseaza Vaslui,Suceava,etc.

Ron a spus: (ianuarie 24th, 2017 at 15:54 )

De la Marea Unire încoace (aia de acum aproape 100 de ani), Timișul și Timișoara au fost doar vaca bună de muls pentru bugetul național. Înapoi s-au întors mult mai puțini bani decât fuseseră colectați. De unde credeți că au Teleormanul (județ codaș, înapoiat și subdezvoltat de ani și ani), Suceava și altele din aceeași zonă bani pentru astfel de proiecte? O bună parte din bani provin de la ce s-a colectat din Timiș. Și să nu vă faceți iluzii cu Grindeanu, vă rog! Individul este doar birlicul lui Dragnea, nu crâcnește în fața lui. E preșul lui. Nu știu de ce face asta. Timișul nu va primi nimic cu Grindeanu la București. Cariera politică a cumătrului este deja terminată. E doar un nimeni.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Virgil Paunescu

Fascinanta poveste a timişoreanului de care n-a auzit Donald Trump şi care a „inventat” vaccinul împotriva COVID – 19

„O zi foarte importantă pentru Oncogen: avem vaccinul!  Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a fost anunţul laconic, cum numai Arhimede mai strigase “Evrika!”, făcut miercuri seara de Virgil Păunescu, şeful Oncogen Timişoara. Şi, normal, motiv de mare mândrie naţională, vestea s-a răspândit ca fulgerul, fără ca nimeni s-o mai verifice.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fascinanta poveste a timişoreanului de care n-a auzit Donald Trump şi care a „inventat” vaccinul împotriva COVID – 19
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

FRF

Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus

În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă compus din Răzvan Burleanu – Preşedinte, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreşedinte, Octavian Goga – Vicepreşedinte, având în vedere Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și Ordonanțele militare nr. 1/18.03.2020, nr. 2/21.03.2020 și nr. 3/24.03.2020, hotărăște:
Citeşte tot articolul Citeste articolul Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Amenzi de peste 640.000 lei aplicate de polițiști și jandarmi, în Timiș, pentru nerespectarea interdicției de circulație

În ultimele 24 de ore, polițiștii timișeni au aplicat 457 de sancțiuni contravenționale în valoare de 640.340 de lei pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației conform Ordonanței Militare. Și jandarmii din Timiș au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.800 de lei pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, joi, 26 martie. Conform Ordonanţei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi de peste 640.000 lei aplicate de polițiști și jandarmi, în Timiș, pentru nerespectarea interdicției de circulație
galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

concurs online

Comunitatea specialiștilor în IT din Timişoara s-a mutat cu totul la domiciliu. Peste zece mii de specialişti lucrează de acasă

Peste zece mii de specialişti în domeniul IT, care lucrează în Timişoara, la firmele de specialitate, şi-au mutat cu totul biroul acasă. Decizia s-a luat rapid, „mişcarea” s-a implementat la fel de rapid, iar acum singura problemă este ca reţeaua de internet să reziste la traficul crescut din ultimele zile. IT-ul timişorean s-a mutat în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comunitatea specialiștilor în IT din Timişoara s-a mutat cu totul la domiciliu. Peste zece  mii de specialişti lucrează de acasă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarul Nicolae Robu a spus că nu are absolut nicio legătură cu decizia luată de Spitalul „Victor Babeş”, referitoare la solicitarea ca pacienţii cu coronavirus din alte judeţe să nu mai fie primiţi, dar că înţelege motivarea gestului. El a spus că nu e normal ca medicii din alte părţi să stea la băut relaxaţi, în timp ce la „Victor Babeş” se trage din greu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu nu a intervenit în decizia luată la „Victor Babeş” în problema pacienţilor din alte judeţe
În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă compus din Răzvan Burleanu – Preşedinte, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreşedinte, Octavian Goga – Vicepreşedinte, având în vedere Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și Ordonanțele militare nr. 1/18.03.2020, nr. 2/21.03.2020 și nr. 3/24.03.2020, hotărăște:
Citeşte tot articolul Citeste articolul Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus
Primăria Timişoara se bate cu ţările extrem de bogate din Golf pentru achiziţia noilor paturi de tip ATI pentru Spitalul „Victor Babeş”. Acestea sunt instalate în nişte containere speciale şi sunt livrate gata dotate, iar cererea este extrem de mare. Primăria a reuşit să obţină şi promisiunea pentru zece noi ventilatoare pulmonare.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara e la concurenţă cu ţările din Golf pentru paturile ATI „containerizate”
Top