Noul an școlar începe sub cele mai negre auspicii, consideră deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea. Făcând o scurtă radiografie a învățământului românesc, Pirtea concluzionează că, dacă Ministerul Educației ar fi elev, acesta ar fi corigent la mai toate materiile.
„Activitatea din Ministerul Educației poate fi asimilată unui elev corigent, care este incapabil să progreseze și își arată la fiecare început de an școlar incapacitatea în ceea ce privește rezolvarea unor lucruri de bun simț, de normalitate, precum autorizațiile sanitare și de securitate la incendiu pentru școli. La acestea se adaugă alte și alte situații a căror tărăgănare indică neputința autorităților”, arată Marilen Pirtea. Rectorul UVT apare în „Guvernul din umbră” al PNL ca titular la Ministerul Educației. Consecințele acestei stări de fapt sunt abandonul școlar, școli și grădinițe nesigure, dacăli neplătiți. Pirtea atacă și problema repartiției școlarilor din clasa I după adresă, afirmând că aici trebuie lucrat la cauză. „În realitate, putem vorbi de o piață neagră a vizelor de flotant, clase și școli supraaglomerate. Oamenii vor găsi mereu soluții să treacă peste opreliștile pe care le instituie guvernarea. Soluția nu este să tot inventezi regulamente și constrângeri, ci să redresezi cauza, nu efectele. Singura soluție este investiția masivă în educație, ridicarea nivelului tuturor școlilor”, spune rectorul UVT.
De criticile deputatului PNL nu scapă nici celebrul manual de sport, în condițiile în care elevii de clasa a V-a (5.000 în Timiș) nu au acum niciun manual. „În tot acest circ, apare manualul pentru Educație fizică, în timp ce adevărata problemă a sportului școlar ține de lipsa bazelor sportive, a sălilor de sport și a dotărilor. Absurdul este cu atât mai strident cu cât ne gândim că, în schimb, noi facem teorie în loc de sport”, a punctat Pirtea. El a mai arătat că nu s-a făcut absolut nimic nici în privința liceelor cu promovabilitate zero la bacalaureat. După ce ministrul Educației, Liviu Pop amenința în vară că va desființa aceste licee, ulterior ele au fost uitate. „Numai în Timiș, 14 licee au avut o promovabilitate slabă la bacalaureat, între 0% și 30%. La mai bine de două luni distanță, nu există niciun plan pentru redresarea acestora”, afirmă deputatul. La toate acestea se adaugă schimbarea unor inspectori generali cu unii care au picat examenele, chiar și de trei ori, neplata cursurilor de perfercționare pentru dascăli sau neachitarea unor restanțe salariale pentru cadrele didactice. De aici și concluzia lui Pirtea că Ministerul Educației a rămas corigent la mai toate materiile.
Comentarii prin facebook