Două informații de pe site-urile de știri de luni. Știri care aparent n-au nici cea mai mică legătură una cu alta. Dar așa o fi? „Ministrul demisionar Rovana Plumb rămâne cu imunitate. Fostul ministru a fost audiat în Comisia juridică din Camera Deputaților. Rovana Plumb a precizat că este nevinovată şi că nu a semnat hotărârea de guvern privind transferul insulei Belina. Astfel, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat un aviz negativ pe solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale împotriva deputatul PSD Rovana Plumb.” (Realitatea.net). „38,8% din populația României, este, conform datelor Eurostat publicate luni, expusă riscului de sărăcie și excluziune socială. Tinerii sub 18 ani reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârstă, cu 49,2% (…) Pe plan european, România și Bulgaria (40,4%) au cele mai mari probleme cu sărăcia populației, față de o medie de 23,4%”. (ziare.com)
Ce avem, așadar, în prima știre? DNA vrea s-o cerceteze pe Rovana Plumb, pe care o suspectează că a mătrășit câteva acte pentru ca deja celebra insulă Belina să ajungă din proprietatea statului la CJ Teleorman, iar ulterior, la firma lui Liviu Dragnea, Tel Drum. Cum la noi parlamentarii sunt niște supraoameni, ei nu pot fi urmăriți penal ca orice muritor de rând, decât dacă își dau acordul colegii lor, parlamentarii. Astfel că doi tractoriști, un cârnățar și trei milițieni (meserii totuși onorabile) fără studii juridice sau cu ele făcute la apelul bocancilor din Comisia juridică stabilesc că dna Plumb este nevinovată. Fiindcă asta le-a spus și ea în ședință. A doua zi „nevinovăția” dnei Plumb a fost confirmată și în plenul Camerei Deputaților, unde s-a votat împotriva solicitării DNA.
Trist este faptul că astfel de știri nu mai produc rumoarea de altădată. A devenit ceva banal ca un parlamentar, acest superman al zilelor noastre, să nu răspundă pentru faptele sale, fiindcă așa au decis colegii lui. Repet, cei mai mulți fără studii juridice. Dacă totuși mai sunt și cu studii, sunt fie șoferi de infractori (Șerban Nicolae), fie ei înșiși penali. Imensa propagandă anti-Justiție și pro-penali pare să-și fi atins ținta, românii devenind tot mai puțin revoltați în fața unor fapte de corupție.
Și ce legătură are cu a doua știre? E un lucru demonstrat de date statistice că sărăcia unei țări este strict legată de gradul de corupție din acea țară. O recentă rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei arată textual: „Corupția, care este o provocare majoră pentru statul de drept, rămâne un fenomen răspândit în Bulgaria, Republica Moldova și România”. Adică țări care apar și la capitolul sărăcie lucie. În schimb, țările nordice sunt pe ultimele locuri, atât la capitolul sărăcie, cât și corupție. Practica arată că nu există țări bogate cu un grad mare de corupție, cum nu există nici țări sărace fără corupție. Or, până când românii nu vor conștientiza că nivelul lor de trai este strict legat de bunăvoința cu care îi tratează pe politicienii corupți și faptele lor, România n-are nicio șansă de-a progresa.
Degeaba avem instituții precum DNA care, cu unele greșeli, își fac treaba, dacă la vot românii vor da buzna la urne să pună ștampila tot pe cei mai corupți candidați. Pentru o sacoșă cu bucate și câteva promisiuni nerealiste. (Apropo, mult discutata Lege a pensiilor a fost împinsă, din lipsă de bani, pentru 2019!) Unii o să spună că problema României nu e doar corupția, ci și incompetența celor care ne conduc. Dar atunci când în funcții cheie pui oameni pe bază de carnet de partid, pupincurism, amantlâc sau nepotism, tot la corupție ajungi. Și asta e tragedia României în toate straturile sale, de la nivel guvernamental, până – hai să dau un exemplu mai apropiat – la Primăria Timișoara.
Comentarii prin facebook