Angajaţii Enel sunt supăraţi foc pe compania italiană. Ei au ieşit în stradă la Timişoara, pentru a protesta din cauza salariilor mici în raport cu munca prestată, dar şi din cauza creşterii normelor de lucru, în condiţiile scăderii drastice a personalului.
Electricienii se plâng de epuizare fizică şi psihică, de volumul mare de muncă pe care trebuie să-l presteze şi de numărul mare de ore suplimentare. La sediul Enel din Timişoara s-au adunat în jur de 100 de sindicalişti, care reprezentau angajaţii din Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad. „Ne-a scos în stradă exact cea mai acută problemă: reducerea masivă de personal. În ultimii zece ani ne-am înjumătățit, iar înjumătățirea înseamnă că s-au preluat sarcinile celor care au plecat, dar nu și banii. Aceste înjumătățiri au creat foarte multe ore suplimentare, o suprasolicitare a salariaților din punct de vedere fizic și psihic. Este o chestiune foarte gravă, care are efecte automat și asupra serviciului pe care îl prestăm, pentru că suntem un serviciu de utilitate publică. Compania ar trebui să-și definească foarte clar portofoliul de lucrări și să-și dimensioneze numărul de personal pentru a lucra în condiții normale. Ceea ce se întâmplă însă la ora asta nu e conform legii. Suntem puțini și calitatea serviciului este tot mai slabă”, susține Florin Bucheru, președinte al Sindicatului Enel.
Sindicaliștii susțin că, în ultimii 8 ani, numărul de angajați s-a înjumătățit. „Suntem 751 de angajați în toate cele patru județe. În 2008 eram 1.500. Respectăm compania, dar avem pretenția ca și ei să ne respecte pe noi. Am ajuns în stradă pentru că de un an și ceva semnalăm aceste nereguli. Ni se fac promisiuni, dar nu s-a venit cu nicio soluție efectivă. Noua grilă de salarizare nu există. Din partea celor de la Resurse Umane este un concept nefinalizat. Noi, cei cu experiență, considerăm că atât timp cât avem o grilă pe care o cunoaștem, dorim ca în momentul în care trecem într-o altă etapă, să știm unde ne mutăm. La ora asta, administrația nu știe să ne spună acest lucru, dar nici nu știe să ne dea o stare de așteptare. Dacă îi întreb ce înseamnă costuri, creșteri salariale în 2018, în 2019, nu știu să ne spună. Suntem convinși că se mimează de fapt această intenție de a se crea un nou sistem, care, de fapt, tărăgănează creșterea salarială anuală, care era rezonabilă și mulțumea într-o anumită măsură salariații”, mai spune Bucheru. Sindicaliştii prezenţi au protestat două ore purtând pancarte pe care scria „Show me the money”, „Human resources, human remains” sau „Alo, Roma, ne auzi?”.
UPDATE: Reprezentanții E-Distribuție susțin că doar sindicaliștii de la E-Distribuție Banat sunt nemulțumiți de condițiile de salarizare și de muncă și că un nou sistem salarial a fost deja aplicat în celelalte societăți E-Distribuție (Muntenia și Dobrogea). „Compania a redefinit la începutul anului 2017 sistemul de salarizare, care era unul învechit. Noul sistem pune bazele pentru atragerea angajaților tineri, care sunt dezavantajați în vechiul sistem, întrucât sporurile de vechime și de loialitate li se aplică în mică măsură. În noul sistem, aceste sporuri sunt incluse în salariul de bază. Acest model a fost acceptat pe parcursul negocierilor de toate sindicatele companiilor E-Distribuție, respectiv Muntenia, Dobrogea și inclusiv cele din Banat, care au semnat procesele-verbale la etapele de negociere pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, documentul final a fost semnat doar de sindicatele din regiunile Muntenia și Dobrogea. În societățile E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea, sistemul se aplică deja, astfel că venitul pe salariat a crescut, majorarea fiind mai mare pentru electricieni și dispeceri și mai mică pentru TESA, nu există scăderi de salarii, iar bonurile de masă se majorează față de valoarea standard, în două etape (…) Din păcate, sindicatele E-Distribuție Banat au fost extrem de inflexibile și au continuat să solicite majorări de salarii semnificative și nesustenabile pe termen lung. Ne menținem promisiunea de a fi deschiși dialogului”, au transmis reprezentanții biroului de presă al companiei.
Comentarii prin facebook