Infractorii de drept comun de la Timișoara pot oferi sfaturi telefonice clienților unui call-center al unei societăți italiene. Ei își pot păstra locul de muncă și după ce ies de după gratii. Totul, grație unui proiectul inițiat de Consulatul Onorific al Italiei, în parteneriat cu penitenciarului.
Proiectul „Astăzi pentru mâine”, derulat în parteneriat de Penitenciarul Timișoara și Consulatul Onorific al Italiei, și-a propus să ajute la integrarea socială a deținuților. Aceștia sunt „racolați” încă din perioada petrecută în detenție și pot lucra în domeniul marketingului telefonic. „Misiunea instituției penitenciarului este nu de a-l pedepsi pe deținut, ci de a-l recupera din punct de vedere uman si social. O comunitate trebuie să fie judecată nu după felul in care tratează persoanele importante si de prestigiu, ci după felul în care ajută cetățenii care se află intr-o situație dificilă, dar demonstrează dorința de a se reabilita. Direcția Penitenciarului din Timișoara a fost foarte receptivă”, spune Niccoló Maso, consulul onorific al Italiei și co-inițiator al proiectului.
La penitenciar a fost amenajat un call-center cu 10 posturi, unde pot lucra deținuți care știu italiană și care vor oferi consultanță în domeniul energiei verzi. „Dincolo de aspectele sociale privind o categorie cu risc de marginalizare, deținutul este, de asemenea, un cost pentru stat. În cazul în care ia un salariu în concordanță cu cerințele pieței, iar o parte din retribuție este reținută de administrația penitenciarului, de fapt deținutul devine financiar auto-suficient”, a declarat Alessandro Console, un tânăr antreprenor italian în România, care a deschis calea către acest proiect experimental în colaborare cu Direcția Penitenciarului din Timișoara. Compania sa, Telco, este cea care a organizat spațiul de lucru în penitenciar. Deținuții își pot păstra locul de muncă și după ce sunt eliberați.
Comentarii prin facebook