Am tot vorbit de aglomerația insuportabilă din marile orașe. Cu excepția zilelor de sărbătoare, când majoritatea mașinmilor de MH și GJ sunt plecate din Timișoara, orașul este sufocat. Ieșirea la cumpărături pe înserate e un act sinucigaș. Ne imaginăm cum ne va arăta viața peste un deceniu dacă cineva inteligent nu va aplica o strategie pe termen lung. E tot mai greu să ieși de pe propria stradă. Pur și simplu. Coloana celor care încearcă să fenteze marile intersecții te blochează din fața casei. Chiar dacă încerc să ies din oraș, nu să înfund și mai tare arterele orașului, nu am cum s-o fac. Asta se întâmpla mai apăsat până să se termine Jiul, dar nu vreau să-mi imaginez cum va fi peste zece ani, cu tot cu pasajul lărgit și cu zona Solventul modernizată. Despre cauze putem filosofa la nesfârșit. Cine să fie de vină?
Primăria, că nu oferă condiții contribuabilului? Primăria, care nu are cum să lărgească drumurile fără exproprieri masive și costisitoare? Primăria, care nu construiește parcări, ca măcar eliberarea primei benzi să înlesnească traficul? Primăria, care nu este în stare să ofere o alternativă în rezonabilă prin transportul în comun ori prin piste decente de biciclete? Primăria, că nu te amendează până-ți scoate prostul obicei din cap? Dar cetățeanul? Poți să-l faci vinovat că vrea condiții ca om european cu drepturi și plătitor de taxe? Poți să-i reproșezi că are în fața casei mai multe mașini decât membrii familiei? Că sufocă, unii, și mai mult traficul cu o indisciplină rutieră soră cu nesimțirea? Ori că, în loc să meargă măcar până în zona centrală pe jos sau cu tramvaiul, așa anevoios cum circulă el, ar prefera să-și mănânce ficații în traficul de dimineață? Poți, evident că poți.
Facebook ne-a răsfățat nu demult cu o imagine interesantă. O mașină înfoliată de un cetățean indignat. Ca răzbunare pe un gorjean care a parcat ca boul (sau măcar ca boul căruia primăria nu i-a oferit condiții umane în acest oraș de cinci stele), un timișorean a trecut la răzbunare. Ca poantă sună bine, dar ca fenomen… cu siguranță nu am vrea să ajungem la anarhia din momentul în care fiecare ne facem dreptate singuri. De ce trebuie să înfoliem mașina cuiva? Îi știu pe alții care scot ventilul de pe mașinile nesimțiților și îmi amintesc de discuția cu numărul considerat prea mare al polițiștilor locali. Aș angaja câte un polițist să patruleze la fiecare sfert de cartier zi de zi, oră de oră, să amendeze tot ce înseamnă tupeu, să răspundă în cinci minute la apelurile telefonice venite de la cetățenii încurajați să semnaleze toate lucrurile care nu sunt în regulă, inclusiv în marea problemă a gunoiului aruncat ilegal.
Altfel, noi ce facem? Descurajăm aplicarea sancțiunii și aruncăm aproape în totalitate vinovăția pe administrația locală, nu că n-ar avea-o în doze oricum neasumate. Până nu renunțăm să căutăm de zor chichițe avocățești să ne suspende justiția sancțiunea dată pentru nu știu ce culpă, până nu ne bucurăm semeț că polițistul și-a pierdut chipiul printr-un boschet, până nu renunțăm la pudibonderia asta cu asocierea unor denunțuri cu obiceiurile turnătorilor la Securitatea comunistă, până nu punem la punct un cod de reguli și, mai ales, un corp de polițiști care să sancționeze neaplicarea acestuia, până atunci putem înfolia la mașini până ne vine rău, să golim farmaciile de medicamente și să umplem spitalele. Ceea ce, pe termen lung, va fi mult mai scump și dăunător societății comparativ cu niște investiții făcute astăzi cu înțelepciune.
Comentarii prin facebook