Primăria Timișoara și Colterm au trimis, încă de astă-primăvară, mai multe documente la București, pentru ca societatea de termoficare să primească bani de la guvern, dar demersurile au fost ignorate. Primarul Nicolae Robu îl contrazice astfel pe șeful CJ Timiș, Călin Dobra.
Guvernul a aprobat, în ultima ședință, peste 120 de milioane de lei pentru companiile de termoficare cu probleme din țară. Printre acestea nu s-a aflat însă și Colterm, pentru că, susținea președintele CJ Timiș, Primăria Timișoara nu a făcut demersurile necesare. „Am fost uimit să văd un comunicat de la Consiliul Județean Timiș, prin care era învinuită primăria că nu a făcut demersuri către guvern, pentru a primi bani pentru Colterm. Am făcut mai multe demersuri din acest an, din primăvară până în această săptămână. Ultimul document este datat 6 decembrie. Nu știu cum s-a putut face o asemenea afirmație fără să fim întrebați dacă am făcut aceste demersuri. Este o notă de fundamentare din primăvară. Pe baza ei, consiliul județean și prefectura trebuie să genereze un proiect de act normativ pe care guvernul să-l aprobe ulterior. Nota de fundamentare este semnată de mine, de președintele CJ, Călin Dobra, și de prefectul de la acea vreme, Mircea Băcală. Originalele au fost trimise prin poșta militară. Emil Șerpe, directorul Colterm, spune că s-a primit și confirmare”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu.
Edilul spune că a discutat chiar joi cu Doru Vișan, secretar de stat în Ministrul Energiei, și că lucrurile sunt cât se poate de clare. „Am stabilit ce trebuie făcut. Am inițiat o nouă notă de fundamentare și s-a elaborat un nou proiect de act normativ de către CJ Timiș și prefectură. Așa am înțeles, că acesta mai trebuie doar semnat. Luni, Emil Șerpe va merge din nou la București, unde va avea loc o discuție pe acest subiect”, a completat edilul. Suma cerută de la guvern pentru Colterm este de 34 de milioane de lei, dar Robu spune că în regim de urgență ar putea fi alocate 30 de milioane. Conform primarului, în acest an, de la bugetul local au intrat în conturile societății de termoficare aproape 80 de milioane de lei: 28 milioane, reprezentând 30% din majorarea de capital de 84 de milioane aprobată în CL, 10 de milioane – pierderi induse și 40 de milioane, contravaloarea subvențiilor de la 1 ianuarie și până la data actuală. Colterm are, în acest moment, datorii de 110 milioane de lei, la care se adaugă 16 milioane penalități.
Primarul Nicolae Robu speră ca banii de la guvern să vină până la sfârșitul anului. „Nu vreau dispute, vreau să fim contructivi. Nu ar fi normal ca din cauza unor scăpări petrecute nu știu unde pe traseu să rămână Timișoara pe dinafară. Sper deosebire de alte orașe, noi suntem corecți. În alte părți, societățile de termoficare au fost duse în faliment și acum se dau bani la guvern pentru noile societăți, care merg tot pe pierderi. Noi am eficientizat Colterm, dar datoriile istorice sunt uriașe și nu ai capacitatea de a le stinge de la bugetul locale”, a conchis liberalul.
Comentarii prin facebook