USR Timiș vrea să strângă 15.000 de semnături de la timișoreni, pentru a încerca să-l convingă pe primarul Nicolae Robu să accepte ideea de buget participativ. Edilul nici nu vrea să audă, pentru că spune că se consultă deja cu oamenii din cartiere, inclusiv cu structurile de partid.
Proiectul „Timişoara Participă!”, inițiat de USR, propune crearea unui cadru de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele orașului. Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat de peste 1.000 oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Acest concept presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. „Bugetul participativ aduce foarte multe beneficii în comunitate, pe termen mediu și lung. Să refuzi din start, tu, ca reprezentant al autorităților locale, un astfel de concept denotă și neștiință, și aroganță. Primarul Robu aplică deja mici principii de buget participativ, prin consultare on-line, dar este contra a face așa ceva la nivel macro, la nivel de oraș. Regulamentul campaniei «Timișoara participă», așa cum l-am gândit noi, e funcțional. Dacă am avea două întâlniri cu experți din primărie, am putea face această campanie chiar de anul viitor, astfel că primele proiecte să fie cuprinse în bugetul din 2019”, explică Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara. Primarul Nicolae Robu a spus de mai multe ori până acum că Timișoara nu va avea buget participativ. USR-iștii susțin însă că vor merge în stradă, pentru a strânge semnături de la timișoreni, pe care ulterior să i le prezinte edilului. „De ce nu avem buget participativ? E simplu: pentru că Nicolae Robu știe mai bine decât oricine altcineva ce trebuie făcut în acest oraș. O să mergem în stradă să adunăm 15.000 de semnături. Eu sper că în fața unei liste cu 15.000 de semnături, primarul Nicolae Robu chiar va ceda. Dacă nici atunci n-o să accepte ideea că trebuie să facă ce îi spun cetățenii orașului său…”, a declarat, la rândul lui, senatorul Nicu Fălcoi.
Dacă primarul Nicolae Robu își va schimba părerea despre bugetul participativ rămâne de văzut. Până atunci, membrii USR trebuie să strângă cele 15.000 de semnături. Momentan, edilul spune că se consultă cu îndeajuns de mulți oameni, ca să știe ce vor aceștia, și primește informații utile și pe linie de partid. „Tot ce facem noi are o componentă participativă. Eu nu vin cu populisme, noi avem relații cu consiliile consultative de cartier, avem o mulțime de oameni, inclusiv mă bazez foarte mult pe «consiliile consultative de cartier liberale», pentru că în structurile noastre de partid membrii au sarcina să-mi transmită mie ce doresc cetățenii. Inventariem, cum am făcut și până acum, nevoile orașului, nevoile cetățenilor, discutăm cu ei și apoi prioritizăm. Nu degeaba democrațiile pe toată planeta asta, acolo unde s-a prosperat, se manifestă prin reprezentanți. E o logică în această abordare. Într-un fel vezi lucrurile când ești decident și cu totul altfel le vezi când ești pe o altă poziție, același om fiind”, a declarat, pentru deBanat.ro, Robu.
Comentarii prin facebook