Primul din România folosit în chirurgia pediatrică a fost instalat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Totul, grație unei fundații elvețiene care va asigura și funcționarea lui timp de cinci ani. Prima intervenție va fi făcută în luna februarie.
Robotul Da Vinci a fost instalat la Spitalul de Copii din Timișoara și va ajuta chirurgii să realizeze operații complexe, cu o precizie mai mare și minim invazive. Este primul care va fi folosit într-un spital de copii din România. El a intrat în dotarea spitalului de copii grației Fundației Botnar, din Basel, Elveția, care a pus aproximativ 2,4 milioane de euro și pentru funcționarea lui timp de cinci ani. „Vom putea asigura o asistență medicală chirurgicală net superioară pentru copii, ceea ce presupune o spitalizare mai scurtă, suferință mai mică, pierdere sanguină mai redusă. Această investiție prezintă și avantaje în cercetarea științifică, ne va oferi date mult mai clare privind eficiența acestei tehnici în comparație cu cele clasice. Un alt avantaj este în domeniul educativ: Timișoara câștigă experință în chirurgia robotică și are șansa de a deveni centru de pregătire pentru colegi din țară și străinătate. Robotul a fost achitat integral și donat Universității de Medicină și Farmacie de către Fundația Botnar, la care se adaugă diverse costuri pentru consumabile și pentru mentenanță. Momentan se pregătesc două echipe de medici”, explică dr. Eugen Boia, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Chirurgia robotică este minim invazivă, cu acuratețe și precizie chirugicală excepțională, și poate fi utilizată într-o varietate mare de afecțiuni: chirurgia malformațiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologică.
Costurile de utilizare sunt destul de ridicate în acest moment și se ridică la aproximativ 4000 de dolari pe operație. „Vrem să aplicăm pentru diverse programe europene care ar putea să fie un suport financiar. Vrem să ne adresăm Ministerului Sănătății, să reușim să redeschidem programul național de chirurgie robotică, sistat în urmă cu ceva vreme. Sperăm ca Ministerul Sănătății să înțeleagă că nu putem să desconsiderăm o astfel de modalitate terapeutică. Există deja demersuri de la celelalte centre, care au solicitat redeschiderea programului”, a mai spus dr. Boia, care este și director științific, manager proiect: șef lucrări dr. Vlad David, conf. dr. Călin Popoiu, șef lucrări dr. Radu Iacob, asistent universitar dr. Corina Stănciulescu, conferențiar doctor Sorin Ursoniu. Prima operație va fi făcută pe 12 februarie. În Timișoara există încă un robot similar, la Spitalul Județean.
Comentarii prin facebook