Scandalul continuă la Spitalul Județean Timișoara. În centru se află medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, acuzat de asistente și infirmiere că le vorbește urât. Ionac spune că totul este o înscenare din partea conducerii spitalului, cu care se judecă de altfel pentru că i-a fost redus salariul cu 10%.
Jurnaliștii de la tolo.ro au publicat, la finele săptămânii trecute, un material în care este relatată situația deloc plăcută de la Spitalul Județean Timișoara, unde unul dintre chirurgii de top este acuzat de infirmiere, asistente și medici că vorbește urât. Există, de altfel, și plângeri împotriva lui Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a SCJUT, iar conducerea spitalului l-a sancționat deja cu 10% din salariu, timp de trei luni. Lucrurile continuă să fie încâlcite. „Mie mi-a spus să pun masa în poziția din carte. Mi-a spus: «dacă nu știi, atunci ieși afară, cheamă pe cineva care știe, că altfel bag acul ăsta în tine». Am 22 de ani de vechime în muncă, nu cred că poate pune în balanță competența mea. Sunt acolo să-mi fac meseria și să ajut. Mie, personal, asta mi s-a întâmplat. Le-am văzut plânse pe colegele mele asistente și erau necăjite că domn’ profesor le-a spus așa – plângeau că le-a făcut nesimțite”, a povestit, luni, infirmiera Claudia Nyuli. „Nu e prima dată când prof. Mihai Ionac a ajuns la comisia de disciplină. A fost foarte greu să ajungem să-i dăm o sancțiune, dar trebuia s-o facem, nu este pentru prima oară. Nu-i contestăm pregătirea profesională, dar nu poate jigni personalul. Fac parte din aceeași echipă. I s-a cerut notă explicativă, nu a vrut. Am fost nevoiți să-l sancționăm. Personalul din secția de Chirurgie Vasculară este terorizat. Este un dictator, personalul este terorizat, aleargă de la un nivel la altul să acorde tratamentul pacienților. Dânsul vede lucrurile că el este super, iar restul sunt analfabete, ciori. Au mai plecat două fete în decembrie, au dat concurs pe alte secții. Trei asistente au plecat deja”, spune, la rândul ei, Veronica Roth, liderul sindicat Sanitas din spital.
Dr. Mihai Ionac consideră, de cealaltă parte, că personalul mustrat habar nu avea meserie. „Lucrurile pe care le-au spus asistentele ar fi fost foarte bine să fie probate și cu ceva în afară de declarații. În orice operație există momente tensionate în care soarta pacientului poate să fie în cumpănă. Dacă unul din cei care fac parte din echipă e cu mintea aiurea, sau nu-i pasă, poate că este nevoie, la fel ca și pe front, să urli. Este o atitudine necesară să înclini balanța în favoarea pacientului și a ta. Dacă cineva consideră acel lucru ca pe o înjurătură, locul lui nu este acolo. Nu neg că apar astfel de momente. O parte din asistentele instrumentare nu știu instrumente, nu au noțiuni elementare care țin de cunoașterea materialului cu care lucrăm. Nucleul care m-a reclamat pleca la 12 acasă, acum trei ani. Și eu am făcut mai multe sesizări și nu s-a întâmplat nimic. Instrumentele nu erau spălate, aistentele nu stăteau cu noi în sală, aveau alte lucruri pe agendă și este normal să fie deranjate că «uite-te, trebuie să și muncim»”, a declarat Ionac. Chirurgul susține că numărul pacienților care se adresează clinicii pe care o conduce crește de la an la altul, dar nu i se alocă spațiu, așa că unii oameni ajung să stea cu paturile pe holuri. „În opinia mea, totul este o înscenare orchestrată de managementul spitalului. (…) În 2017 au fost operați 1.800 de pacienți, care au avut nevoie de intervenție vasculară peste 80% (…) Ceea ce nu înțelege conducerea spitalului este că medicina progresează. Soluția este să avem un număr mai mare de paturi. Acum s-a creat ceea ce se numește masa critică, când se adună un număr mare de pacienți care recomandă serviciile de aici. Se transmite oral, du-te acolo că vei fi rezolvat, chiar dacă în alte locuri ți se spune că ți se va tăia piciorul. (…) Am făcut solicitări repetate, inclusiv la minister, pentru mărirea numărului de paturi. Am solicitat local, nu mi s-a răspuns, atunci am mers mai departe la minister, trecând peste managementul spitalului. Au apărut acele referate. Am informat lucruri anormale care se întâmplă de 3-4 ani”, a mai spus Mihai Ionac.
Managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina, afirmă că sesizările la adresa lui Mihai Ionac au venit și de la medici și că, de fapt, reclamațiile legate de numărul de paturi sunt doar o încercare a chirurgului de a distrage atenția de la lucrurile grave. Acesta ar trebui să nu interneze mai mulți pacienți decât își poate permite secția, dar lucrurile s-ar putea rezolva prin comunicare. „Spre finalul anului trecut au sosit mai multe sesizări de la colegii din blocul operator numărul doi, cu rugămintea de a se lua măsuri. Spitalul funcționează pe baza unor proceduri. Este regretabil că s-a ajuns la o asemenea situație. Sub nicio formă nu accept. Trebuie întotdeauna să știi și să asculți. În ceea ce privește internarea pacienților pe coridoare, acest lucru este creat artificial, pentru a distrage atenția de la subiectul privind comportamentul pe care l-a avut față de colegii de la blocul operator doi. Medicul trebuie să-și gestioneze internările, tratamentele și operațiile, în limita celor 27 de paturi. Dr. Mihai Ionac practică un joc periculos ca mersul pe sârmă fără plasă. Spitalul dispune de 180 de paturi unde pot fi internați acești pacienți, dacă există comunicare”, a declarat Craina.
Comentarii prin facebook