Timișul are exact 14 reprezentanți în Parlamentul României, fără cei de la minorități. Tu știi exact ce au făcut, într-un an de când și-au preluat mandatele, cei pe care i-ai trimis să-ți facă viața mai bună? deBanat.ro îți prezintă, pe rând, activitatea aleșilor tăi. Matei Suciu (PSD) este cel mai norocos, dar și cel mai tupeist parlamentar de Timiș.
Senator invizibil, cu activitate inexistentă în mandatul 2012-2016, Matei Suciu a reușit să intre din nou în parlament, după ce Sorin Grindeanu a ajuns premier, iar Călin Dobra a renunțat la mandatul de deputat, pentru a prelua președinția CJ Timiș. Suciu este secretarul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Ucraina, Republica Serbia, Republica Slovacă și Ungaria.
Activitate parlamentară
Luări de cuvânt – 1
Propuneri legislative inițiate – 30
Moțiuni – 1
Într-un an de mandat, Matei Suciu a deschis gura o singură dată de la tribuna parlamentului: în momentul în care a depus jurământul! El este însă deținătorul unei performanțe remarcabile: aceea de a fi declarat incompatibil de instanța supremă și, cu toate acestea, continuă să ocupe cu tupeu fotoliul de deputat. În martie 2014, Suciu, la acea vreme senator PSD de Timiș, a fost găsit incompatibil de ANI, fiind acuzat de incompatibilitate şi fals în declaraţii, pentru că în perioada 19 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2014 a deţinut, simultan, funcţia de senator şi calitatea de administrator a două firme pe care a „uitat” să le treacă și în declarația de interese. S-a ajuns în instanță, unde Suciu a pierdut pe linie, ultima dată în aprilie 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a respins recursul.
Nouă luni mai târziu, PSD-istul e tot în parlament și, mai mult decât atât, susține proiecte de lege năucitoare. Printre acestea, ultimele scorneli ale penalului Cătălin „Mitralieră” Rădulescu, legate de modificările la Codul penal și Codul de procedură penală. Rădulescu propune, cu susținerea lui Suciu, ridicarea pragului pentru abuzul în serviciu la 200.000 de euro, căderea pedepselor pentru luare de mită, pedepsele până în trei ani de închisoare să fie executate acasă, dezincriminarea mitei luate pentru alte persoane sau reducerea pedepselor pentru trafic de influență. „Mitralieră” mai dorește, tot cu sprijinul lui Suciu, ca parlamentarii, primarii și președinții de consilii județene să nu mai poată fi cercetați de DNA și ANI, dar și faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate să fie prescrise în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.
Pentru conformitate, Matei Suciu și-a pus semnătura, în total, pe 30 de proiecte de lege. Mai contează care sunt acestea, câtă vreme pe deputatul de Timiș nu-l interesează absolut nimic legat de județul care l-a trimis în parlament? Trebuie să știți însă că incompatibilul Suciu este interesat de plante medicinale, stâne, lână sau Bălțata Românească. Și, pentru că este un om de caracter, e singurul parlamentar de Timiș care a votat pentru binele României. Adică pentru demiterea Guvernului Grindeanu.
Declarație de avere
Matei Suciu are două terenuri agricole la Liebling și Buchin, în județul Caraș-Severin, și un intravilan în Liebling. Deține, de asemenea, o casă în Buchin și două spații comerciale în Timișoara, din care unul 50%-50% cu Radu Țoancă. La capitolul mașini, deputatul are un VW Touran din 2005. Nu are bijuterii și nici tablouri și preferă să-și țină banii la ciorap, pentru că nu deține niciun cont bancar. Matei Suciu nu are nici datorii, iar la venituri a trecut banii de la Camera Deputaților – 74.587 lei, însă este vorba proabil despre indemnizația sa de senator, pentru că în 2016, perioada pentru care a fost completată declarația de avere, era membru în camera superioară a parlamentului. El a mai trecut 21.900 de lei din arendă și încă 100.225 lei din „cedarea folosinței bunurilor”.
Comentarii prin facebook