Evaziune fiscala de 850.000 de euro la Uniunea Bulgarilor. De vina ar fi deputatul Petronela Csokany

Scandal cât casa la Uniunea Bulgară din Banat România (UBB-R), „călcată” de inspectorii ANAF. UBB-R nu a plătit de 10 ani niciun fel de taxe și impozite pentru angajații pe care îi are. De vină este Petronela Csokany, fost consilier local și actual deputat. Datoriile sunt de aproape 852.000 de euro, s-a lăsat cu plângere penală și cu sechestru pe bunuri.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş a făcut, în ultimele două luni și jumătate, un control a UBB-R, în vederea stabilirii obligaţiilor de plată pentru impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale. Surpriza este uriașă: din 2008, încoace, UBB-R nu a mai achitat nici o sumă în contul obligaţiilor de plată a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale! Uniunea are 17 angajați, iar cea care s-a ocupat de evidența contabilă este Petronela-Mihaela Csokany, actual deputat! Acesta a fost, din 2008 până în decembrie 2016, contabilul șef al UBBR. Csokany și-a suspendat contractul în momentul în care a intrat în parlament, însă culmea este că banii din conturile UBB-R au ajuns la ea și după aceea. Inspectorii ANAF n-au găsit la sediul uniunii bulgarilor niciun fel de document fiscal. „Cu privire la deţinerea de documente justificative referitoare la obligaţiile salariale respectiv contracte de muncă, state de salarii, documente din care să rezulte modul de determinare al obligaţiilor salariale (note contabile, balanţe de verificare, declaraţii fiscale privind obligaţiile salariale, contabila şefă a luat măsuri de împachetare a mai multor documente în cutii (documente justificative/contabile) care nu au fost de găsit la sediul Uniunii. Conform Ordinului nr. 2601/30.10.2017, Secretariatul General al Guvernului a solicitat o serie de documente din perioada 01.01.2016 – 30.09.2017, ocazie cu care contabila şefă a promis şi a semnat în faţa echipei de control că va prezenta documentele respective, lucru pe care nu l-a făcut (…) În data de 7.11.2017, a fost luată măsura de notificare, prin birou judecătoresc, a d-nei Csokany Petronela-Mihaela, pentru a preda contabilitatea, adresă la care nici în prezent nu a răspuns”, se precizează în raportul inspectorilor fiscali.

Pentru că nu au avut cum să verifice pe unde au circulat banii UBB-R, cei de la Fisc au solicitat băncii la care erau deschise conturile bulgarilor furnizarea de informaţii şi documente cu privire la ridicările de numerar. „În vederea efectuării de plăţi salariale, suma totală retrasă sub formă de rest de plată salarii este de 4,3 milioane de lei pentru perioada 01.01.2008 – 26.08.2017. La transferurile bancare reprezentând salarii, efectuate în contul unor angajaţi ai UBB-R, suma totală transferată sub forma de rest de plată salarii este de 96.436 lei”, mai scrie în raport. În intervalul menționat, din contul UBB-R au fost făcute 109 tranzacţii reprezentând retrageri de numerar pentru plata salariilor. Cea care s-a ocupat de bani: contabilul șef, aceeași Petronela-Mihaela Csokany, care a întocmit registrul de casă, a fost responsabilă cu lichidităţile Uniunii şi a avut acces exclusiv la seiful cu bani al UBB-R. „Gestionarea efectivă a numerarului l-a făcut întotdeauna contabilul şef, Petronela-Mihaela Csokany. Sumele de bani retrase sub forma de numerar de la bancă au ajuns întotdeauna la Petronela-Mihaela Csokany, fiind gestionate exclusiv de către aceasta”, spune Nicolae Marcov, președintele interimar al UBB-R.

Raportul inspectorilor ANAF arată că în conturile personale ale lui Csokany a avut loc o activitate intensă. „Din extrasele de cont analizate, informaţiile cu privire la transferuri bancare cu titlu de «decont» efectuate în contul unor angajaţi ai UB.B-R (…) este relevat faptul că transferuri de bani cu titlu de «decont» s-au făcut doar în contul d-nei Petronela-Mihaela Csokany de mai multe ori, în perioada 01.04.2013 – 26.08.2017. Relevante pentru verificare au fost considerate toate transferurile bancare efectuate în conturile personale ale d-nei Petronela-Mihaela Csokany, în toată perioada cuprinsă între 01.04.2013 şi 26.08.2017 (…) au fost efectuate un număr de 130 de tranzacţii bancare reprezentând transfer de bani, suma totală astfel transferată din contul UBB-R în conturile d-nei Petronela-Mihaela Csokany fiind de 980.243 lei”, scriu cei de la Fisc. Cel puțin la fel de interesant este că, deși și-a suspendat raporturile de serviciu cu UBB-R din decembrie 2016, când a devenit deputat, Petronela-Mihaela Csokany a continuat să ia bani de la bulgari până în august 2017.

Concluziile inspectorilor ANAF sunt dure. „UBB-R trebuia să reţină, să declare şi să plătească la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor sociale impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale stabilite prin estimare la suma totală de 3,96 milioane de lei (2,2 milioane de taxe şi contribuţii angajaţi şi 1,7 milioane lei contribuţii angajator)”, scrie în raport. Ce urmează? Foarte probabil, un sechestru extins pe toate proprietățile UBB-R. „Organele de inspecție fiscală au solicitat extrase CF și alte documente relevante privind toate clădirile aflate în proprietatea UBB-R atât din judetul Timiș, cât și din județul Arad, în vederea punerii acestora sub sechestru”, au mai transmis inspectorii fiscali. Cine e de vină? Scrie, negru pe alb, în același raport sub antetul ANAF: „Persoana răspunzătoare pentru perioada cuprinsă între 28.02.2008 şi până în prezent este contabilul șef al UBB-R, d-na Csokany Petronela-Mihaela”. UBB-R a luat și amendă, dar a fost întocmită și plângere penală „pentru posibile fapte prevăzute de Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”.

Citește și: Minte sau are memorie scurta? Deputatul bulgar de Timis s-a „abtinut” la motiune, dar a votat bine mersi!

Activitatea parlamentară a Petronelei Csokany este sublimă și lipsește cu desăvârșire. Într-un an de mandat, ea a vorbit de 2 ori (din care o dată la depunerea jurământului), a avut o declarație politică și a semnat pentru 5 propuneri legislative și o moțiune de cenzură. În declarația de avere are un teren la Dudeștii Vechi și un Citroen C3. Deputatul Petronela Csokany, în ale cărei conturi au intrat, în patru ani, 980.000 de lei de la formațiunea politică pe care o reprezintă, nu și-a trecut în declarația de avere nici măcar un cont bancar! Am încercat s-o contactăm pe doamna deputat, dar nu am reușit, pentru că am primit ton de „ocupat” aproape instant.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

gringo a spus: (februarie 2nd, 2018 at 15:15 )

doi pesedisti sadea. hoața asta si adnagi slavoliub de la uniunea sârbilor de nicăiri.

anteconbega a spus: (februarie 2nd, 2018 at 17:08 )

Aici poate că e mana fostului primar Nacov, care, într-un puseu de bărbăţie politică, a devoalat cu inteligenţă borfăşăria contabilicească a dnei deputat. Bine Giusi! Era şi timpul. Decât să îngroape Petronela UBB-R-ul, mai bine invers…

nero a spus: (februarie 5th, 2018 at 09:55 )

NU SE POATE, IN 10 ANI NICI UN CONTROL, CURTEA DE CONTURI, ITM, ANAF. CE AU FACUT, DORMIT. BINE CA FIRME PRIVATE SE DUC DE 10 ORI PE AN, IAR LA SMECHERII DE FUNDATII, UNIUNI ETNICE, EVER, NEVER.
MIRARE CA NU A STIUT NIMIC FOSTUL DEPUTAT, GENERALUL MIRCOVICI ????? SAU DACA A STIUT ???? NIMIC NU A FACUT.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara țintește victoria în meciul cu Steaua

Ultimul meci de campionat pe care SCM Timișoara îl dispută în faţa propriilor suporteri în 2019 este programat mâine, cu începere de la ora 18 (Digi Sport 4), la sala „Constantin Jude”. Adversara „leilor” din Banat în etapa a 10-a a Ligii Naţionale de baschet masculin este Steaua Bucureşti, formaţie pe care elevii lui Dragan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara țintește victoria în meciul cu Steaua
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Accident violent la intrare în Timișoara

Un accident a avut loc în această după-amiază, pe DN 6, între localitățile Remetea Mare și Timișoara (pe direcția de mers Remetea Mare-Timișoara), în care au fost implicate un autobuz și un autoturism. În accident au fost implicate un autobuz și un autoturism. Șoferul din autoturism a rămas blocat. A fost extras și predat echipajului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident violent la intrare în Timișoara