Demolăm, apoi, în același loc, facem un stadion nou – proiectul pe care îl susține CJ Timiș. Sună minunat, dar, în acest moment, nu există nicio sursă de finanțare pentru o investiție de zeci de milioane de euro. Între timp, primarul Timișoarei a făcut un sondaj pe Facebook și 78% dintre respondenții lui vor păstrarea vechii arene.
Disputa pe bătrânul stadion al Timișoarei continuă la nivel declarativ, între primărie și consiliul județean. Județul, care este proprietarul arenei, intenționează ca, la un moment dat, s-o demoleze și să ridice în loc un stadion de secol XXI. Președintele CJ, Călin Dobra, a anunțat, de altfel, că din vară ar putea fi luată decizia închiderii totale a arenei, unde o parte este deja interzisă publicului. Dobra e decis să meargă pe acest drum, indiferent de opoziția pe care o întâmpină din partea primarului Timișoarei. Acesta a făcut un sondaj pe Facebook, la care au răspuns, susține el, 3.000 de oameni. Dintre aceștia, numai 22% susțin ideea demolării stadionului „Dan Păltinișanu”. Restul, în majoritate covârșitoare, susțin că arena ar trebui transferată către municipalitate, care să investească în ea, iar un stadion nou trebuie construit „în vecinătatea” celui vechi, primăria fiind dispusă să dea către CJ teren în zonă.
Replica lui Călin Dobra a venit tot pe Facebook, câteva ceasuri mai târziu. Acesta susține că stadionul nu mai este sigur și că, în atari condiții, o investiție de câteva milioane de euro în reabilitare nu se justifică. „Timișoara trebuie să aibă un stadion nou și modern! Reafirm cu toată tăria angajamentul de a construi un stadion nou pe locul «bătrânului» Dan Păltinișanu. Ca proprietar, Consiliul Județean Timiș va demara un proiect integrat în cadrul căruia va fi stipulat în mod clar faptul că demolarea și noua construcție vor fi în același pachet, iar licitația va fi lansată pe aceste coordonate, adică demolarea va fi doar o etapă din construcția stadionului. Potrivit raportului de evaluare pe care l-am solicitat, starea de degradare a tribunelor este avansată (…) și nu ne putem asuma riscul de a pune în pericol siguranța spectatorilor. În plus, nu ne permitem să alocăm milioane de euro pentru o eventuală «cosmetizare», iar intenția mea este de a avea o arenă nouă, modernă și multifuncțională, ca în țările civilizate. Sunt exemple, chiar la noi în țară, unde societatea regreta nostalgic fosta arenă, și pot înțelege acest aspect, dar la fel de bine cred că poate observa toată lumea cât de mulțumiți de rezultat sunt cetățenii comunităților respective.Nu vreau să intru în polemici și discuții sterile şi vin în fața dumneavoastră cu o propunere clară și asumată: stadion nou pe amplasamentul actualei arene (…) Vom construi în Timiş un stadion nou, o maternitate nouă, centura Timișoarei, un spital regional. Vă asigur de acest lucru!” a notat Dobra.
Sună minunat, dar există o „mică” problemă: de unde vor veni banii pentru o astfel de investiție, estimată la câteva zeci de milioane de euro? Însuși Călin Dobra admitea, nu cu multe zile în urmă, că nu se pune problema ca finanțarea construcției unui nou stadion la Timișoara să fie asigurată de Compania Națională de Investiții, ocupată până peste cap cu pregătirea stadioanelor pentru Campionatul European de Fotbal din 2020. Între timp, CNI a început totuși demersurile pentru realizarea unei arene moderne la Slatina, oraș care nu are echipă de fotbal în primele trei ligi. Dacă vreți să aflați răspunsuri la întrebările pe care vi le puneți pe acest subiect, puteți să le adresați direct celor două părți – președintele CJ și primarul Timișoarei – la dezbaterea care va avea loc marți, 13 martie, de la ora 18, la Club D’Arc, în Piața Unirii,va cu intrarea de pe str. General Eremia Grigorescu, la demisol, în organizarea lui Cristi Brâncovan.
Comentarii prin facebook