Tot mai mulți câini fără stăpân apar în comunele de lângă Timișoara. De la o zi la alta, numărul lor crește, spre nemulțumirea localnicilor și a edililor. Primarul din Sînandrei este exasperat și spune că legea care îl obligă să facă adăpost de câini îl pune la cheltuieli pe care nu și le permite.
Mulți timișoreni și-au făcut case în comuna Sînandrei, în ideea că acolo vor avea parte de o viață liniștită. Nu e chiar așa, pentru că oamenii reclamă tot mai des la primărie că pe străzi apar tot mai mulți câini fără stăpân. Unii susțin chiar că au surprins, în miez de noapte, mașini din care erau eliberați câini vagabonzi. Primăria spune că nu mai are contract cu societatea care se ocupa de strângerea câinilor, de la finalul anului 2017, pentru că plătea prea mult pentru un patruped „capturat”. Acum are parte de câini care nici măcar nu sunt ai… comunei. Claudiu Coman s-a adresat și Prefecturii Timiș și este dispus să meargă până la schimbarea legii pentru a soluționa problema câinilor vagabonzi. Primarul din Sînandrei nu este dispus să dea 880 de lei plus TVA pe prinderea unui câine și nici nu își permite ca din banii contribuabililor să facă adăpost pentru câini, așa cum prevede, mai nou, legea. „Avem foarte mulți câini vagabonzi, se aduc câinii noaptea și sunt lăsați aici. În toate localitățile periurbane acești câini sunt mutați dintr-o parte în alta. Până la finalul lui 2017 am avut contract cu singura societate care ia acești câini – Danyflor. Prețul pentru un câine este de 880 lei plus TVA. Nu știu ce se întâmplă cu aceste animale. Probabil sunt mutate dintr-o parte într-alta. Nu mai fac față. Ce s-ar întâmpla dacă un câine ar mușca un copil? Sunt câini foarte mulți pe stradă. Vedem mașini noaptea care lasă câini. Mașinile vin noaptea spre dimineața, când aproape nu e nimeni pe stradă”, spune Coman.
Edilul reclamă și actualele prevederi ale legii, care obligă primăriile să înființeze adăposturi pentru câini fără stăpân, cu toate dotările necesare. Sunt însă alte priorități, iar banii trebuie drămuiți cu grijă. „Acum legea nu ne mai lasă nici să avem contract cu vreo societate care să se ocupe de câinii fără stăpân. Trebuie să facem fiecare localitate în parte adăpostul nostru. Nu avem susținere din nicio parte. De multe ori nu am bani să plătesc iluminatul public și gazul la școală. Legislația spune că de la 1 ianuarie 2018 trebuie să ne facem adăpost, să ne angajăm veterinar. Acum fac demersuri către instituțiile abilitate pentru a interveni și a schimba legislația. Ori ne alocă niște bani pentru realizarea acestor adăposturi, ori să dea voie altor firme să intervină, la un preț mai mic, spre exemplu 200 de lei pe un câine”, mai spune primarul Claudiu Coman.
Comentarii prin facebook