Cinci universități de stat care fac parte din Consorțiul Universitaria vor primi mai puțini bani de la buget din luna septembrie. Printre acestea se numără și Universitatea de Vest din Timișoara. Întâmplător sau nu, consorțiul a criticat în mai multe rânduri politicile PSD din domeniul educației.
Dintr-un total de 56 de universități de stat, doar opt vor primi în următorul an școlar mai puține locuri bugetate, respectiv mai puțini bani de la stat. Din cele opt, cinci fac parte din Consorțiul Universitaria, care a acuzat în mai multe rânduri derapajele PSD din domeniu: Universitatea din București, ASE, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara. Celelalte trei universități „penalizate” sunt: SNSPA, Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București (care își înjumătățește numărul de locuri în anul I), și Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov. În schimb, de exemplu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, al cărui rector suspendat este ministrul Educației, Valentin Popa, a câștigat 47 de locuri în plus, ajungând la 1.170 de locuri pentru anul I de licență.
Universitatea de Vest va pierde, față de anul trecut, zece locuri bugetate la ciclul de licență, 32 la ciclul de master și trei la locuri de doctorat. Și asta în condițiile în care, în ultimii ani, UVT a apărut în toate clasamentele internaționale din domeniu. Printr-un comunicat de presă, rectorul UVT, Marilen Pirtea, acuză Ministerul Educației de lipsă de transparență și clientelism politic în alocarea banilor. „Sunt universități care au primit locuri în plus pentru școli doctorale unde gradul de abandon este de peste 75%. În lipsa unei analize exacte, nu e vorba de o irosire substanțială de resurse? La UVT abandonul la studiile de doctorat este de 32% (…) Considerăm ca fiind extrem de utilă reașezarea pe baze solide, principiale, obiective a repartizării locurilor bugetate, dar acest lucru să fie rezultatul unui proces transparent și care să fie fundamentat în special din perspectiva performanței academic”, a arătat Pirtea, care este și deputat PNL.
Comentarii prin facebook