PSD spune că PMP e de câteva săptămâni în afara protocolului de colaborare de la CJ Timiș și e rezervat în declarații. PNL e însă fericit, pentru că ruperea protocolului ar putea da semnalul unirii Dreptei. Mai trebuie însă să-și dea demisia, sau să fie dată afară din PMP, și Roxana Iliescu.
Președintele PMP Timiș, Cornel Sămărtinean, a declarat, vineri, că partidul său rupe protocolul de colaborare de la CJ, încheiat acum aproape doi ani. Deputatul cere PSD și ALDE să renunțe la funcțiile de conducere, așa cum, teoretic, ar face și PMP. Președintele executiv al social-democraților, Călin Dobra, susține că „popularii” sunt în afara protocolului de două luni. „Faptic, acest protocol a fost denunțat în momentul în care Cornel Sămărtinean le-a ordonat consilierilor județeni ai PMP să nu voteze bugetul județului Timiș pentru anul 2018, deși în protocol se specifica foarte clar că toate cele trei formațiuni semnatare vor susține proiectele, iar bugetul județului era cel mai important dintre ele. PSD a fost un partener loial și a dat credit în continuare consilierilor PMP, însă denunțarea declarativă de astăzi pune punct unei colaborări de aproape doi ani. Pe de altă parte, declarațiile domnului Sămărtinean dovedesc un amatorism total din punct de vedere politic. În ceea ce privește PSD Timiș, în zilele următoare va fi convocat Biroul Politic Județean, care va decide care este linia pe care va merge partidul”, spune Dobra.
Dacă tabăra social-democrată e temperată, cea liberală exultă. Din Portugalia, unde se află de câteva zile, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, spune că e momentul ca dreapta să strângă rândurile. „Salut, din Porto, denunțarea de către PMP a protocolului de colaborare cu PSD! PMP este un partid de dreapta, iar partidele de dreapta trebuie să strângă rândurile pentru a învinge PSD, nicidecum să se alieze cu PSD! Sper ca noi, aici, în județul Timiș, să dăm exemplu de înțelepciune și înțelegere corectă a modului cum trebuie să facem politică! Dacă fosta conducere PMP ar fi avut aceeași abordare ca actuala, județul Timiș ar fi fost, astăzi, condus de dreapta politică! PNL a făcut, în 2016, tot ce i-a stat în putință în acest sens”, a scris, pe Facebook, liderul liberal. Liberalii au fost, în 2016, marii perdanți ai negocierilor de la consiliul județean, unde, deși aveau al doilea număr de aleși, au rămas pe dinafară de la conducerea instituției, după protocolul PSD-PMP-ALDE.
În CJ Timiș sunt 16 consilieri PSD, 14 de la PNL, trei de la UNPR și câte doi de la ALDE și PMP. Robu declara, acum câteva săptămâni, că „pe noi ne interesează în primul rând o majoritate în jurul nostru. Nu atât funcțiile individuale, și ele ne interesează, dar ele sunt în plan secundar. Președintele CJ nu poate fi schimbat decât cu două treimi din voturi, spre deosebire de vicepreședinți, pentru care e nevoie de majoritatea simplă. Primul pas pentru o posibilă rearanjare a taberelor este însă demisia scrisă a Roxanei Iliescu, act care, recunoaște și președintele PMP Timiș, Cornel Sămărtinean, nu există. Cel puțin nu în filiala pe care o conduce.
Comentarii prin facebook