Peste 3.000 de cereri de azil au fost depuse în Timișoara în anul 2017. Cele mai multe persoane care au solicitat azil venind în urbea de pe Bega sunt din Pakistan, Siria, Irak și Afganistan.
Un proiect derulat la Timișoara de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, a oferit acestor solicitanți de azil servicii de integrare. Prin acest proiect au fost asistate 359 de persoane, în perioada iunie 2017-februarie 2018. Timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România.
În urbea de pe Bega, în anul 2017, au fost depuse 3.164 de cereri de azil. Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil au fost transferate și cazate în celelalte centre din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți dintre solicitanții de azil au fost, în 2017, din Siria, Irak, Pakistan și Afganistan. Proiectul „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea.
În urmă cu câteva zile, primarul Nicolae Robu se declara nemulțumit de numărul mare de migranți care ajung la Timișoara. „Avem o problemă, eu am mai vorbit despre așa ceva, dar am ajuns la concluzia că nu am vorbit suficient. Avem o mare problemă. În Timișoara, noapte de noapte sunt prinși migranți. Haideți să ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă Poliția Locală nu și-ar face datoria? Că noi nu îi simțim pe acești migranți, decât foarte, foarte rar (…) cred că trebuie puțin să punem piciorul în prag. Sunt cu toată ființa mea atașat valorilor europene, dar pe această temă concretă a migranților e problema Germaniei cum se poziționează. România a pierdut cam 10% din populație în ultimii ani, cetățeni care au emigrat și lucrează pe unde pot. Cred că România ar trebui să fie concentrată în a-i aduce înapoi pe acești cetățeni, pe reîntregirea poporului, nicidecum pe aducerea în România a unor populații care cred că foarte greu s-ar integra aici”, spunea edilul.
Comentarii prin facebook