„Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.” Celebrul citat aparținând pastorului luteran Martin Niemoller arăta, metaforic, modul în care, profitând de lipsa de solidaritate împotriva Răului, naziștii au ajuns la putere în Germania. La o scară mai mică și exagerând puțin, situația decrisă mai sus aduce cu cea din România de azi a Fuhrerului de Teleorman.
Să nu uităm că, și NSDAP-ul lui Hitler a venit la putere prin vot popular, la fel ca PSD-ul lui Liviu Dragnea. Ce s-a întâmplat ulterior cu naziștii se știe. Ce se întâmplă cu PSD-ul lui Dragnea trăim de un și câteva luni. Dacă inițial credeam că principalele atribute ale guvernării PSD sunt minciuna, ipocrizia, incompetența, impostura, frauda etc., acum vedem o nouă componentă. Cea a răzbunării, a pumnului în gură pentru oricine nu e de acord cu politicile partidului.
Nu mai departe decât săptămâna trecută s-au produs două astfel de evenimente. În primul rând, unora dintre cele mai bune universități din țară, potrivit unei clasificări la nivel european, li s-au tăiat fonduri substanțiale de la buget. Coincidență sau nu, este vorba de universitățile organizate în Consorțiul Universitaria, care a criticat în dese rânduri derapajele PSD din domeniul educației. În schimb, de exemplu, Universitatea Suceava, de unde provine agramatul ministru al Educației, a primit milioane de lei în plus. Au fost câteva proteste de la rectorii Universității București, Mircea Dumitru, fost ministru în Guvernul Cioloș, respectiv al Universități de Vest, Marilen Pirtea (deputat PNL), și cam atât. Nicio atitudine mai dură a merdiului academic vizavi de acest gest absolut scandalos al unui ministru, repet, care nici măcar limba română n-o stăpânește. (Bine, asta parcă e o regula la PSD să pună la Educație doar agramați.)
Tot săptămâna trecută, după ce Institutul Național de Statistică a publicat câteva date potrivit cărora salariul mediu a scăzut în luna martie față de februarie, dna Vasilica 20.20 a luat decizia de-a trece instituția în subordinea sa personală. Să vedeți de acum ce raportări triumfaliste vom avea, c-ar muri și Ceaușescu încă o dată, de invidie! Din nou, câteva comentarii și apoi tăcere. Dar aceste lucruri s-au întâmplat doar săptămâna trecută.
Se știe, un an întreg, PSD a făcut tot ce-i posibil pentru a-și subordona Justiția. Aici au fost, e adevărat, mai multe proteste, chiar impresionante, dar care s-au stins încet-încet. Culmea, când lucrurile au devenit mult mai grave decât, de exemplu, Ordonanța 13. Judecătorii mai verticali, precum timișoreanca Camelia Bogdan, au fost date afară din magistratură. Șefei DNA i se pregătește și ei ceva de mult timp. Lăsat aproape singur, lui Klaus Iohannis i se iau, pe zi ce trece, mai toate prerogativele. Inclusiv aceea de-a organiza un referendum. Mai mult, prin diverse canale, președintele e amenințat tot mai des cu suspendarea. Mai nou, PSD a pus ochii și pe serviciile de informații pe care vrea să le treacă în subordinea sa. Mai exact a Parlamentului, președintele rămânând iar cu rol decorativ. Că doar are nevoie Dragnea și de propriul Gestapo.
Nu prea ne dăm seama, dar aerul e tot mai irespirabil, duhnește a anii 50. Cu tot contextul de riogoare. Atunci era Scânteia port-drapel în lupta cu burghezo-moșierimea, dar și cu „putredul” Occident. Acum sunt Antena 3, RTV și nu doar, care incită la lupta de clasă, dar și împotriva Occidentului care ne vrea o „colonie”. Atunci erau proslăviți Stalin și, ulterior, Hrusciov, acum, Putin și Viktor Orban. Ultimii doi, aleși democratic, nu-i așa? E adevărat, PSD a câștigat alegerile și trebuie să guverneze. Dar nu printr-o dictatură a majorității, a „ciocului mic” și pumnului în gură.
Comentarii prin facebook