USR strânge semnături pentru buget participativ la Timișoara. Vrea 42.000, ca sa discute altfel cu primarul

USR Timiș insistă: Timișoara trebuie să aibă buget participativ, iar oamenii să poată decide unele investiții pe bani publici în cartierele lor. Pentru că primarul Nicolae Robu se opune, USR-iștii au început să strângă semnături de la timișoreni, pentru a-și putea susține inițiativa în consiliul local.

Proiectul „Timişoara Participă!”, inițiat de USR, propune crearea unui cadru de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele orașului „Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei «Timișoara Participă!», stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Bugetul participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un anumit procent din bugetul de investiții al orașului”, explicau, anul trecut, reprezentanții USR Timiș. Propunerea nu este însă văzută cu ochi buni de primarul Nicolae Robu. „Nu mi se pare o idee bună. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când e vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Avem ședințe cu cetățenii, ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, explica edilul.

Cei de la USR nu renunță însă. „Am început oficial strângerea de semnături pentru «Timișoara participă» și abia așteptăm să avem acea ședință de CL în care să prezentăm primarului Nicolae Robu și consilierilor locali proiectul nostru, cu sprijinul cetățenilor, și un număr impresionant de semnături în spate. Noi credem în această inițiativă, societatea participativă. Ea ar oferi un imbold societății civile, să se implice în problemele comunității și chiar credem că va accentua dialogul dintre autoritățile locale și comunitate (…) Nu avem un termen limită, am vrea să strângem semnăturile în paralel cu campania «Fără penali» și în câteva luni să fim în stare să punem pe masă acele semnături. Suntem în discuții cu reprezentanții consiliilor consultative de cartier. E un proiect al comunității locale, nu este un proiect al nostru. Am avea un instrument foarte puternic, de exemplu, de a construi acele proiecte de zonă, lucruri pe care, în momentul de față, deși la nivel declarativ autoritățile locale și le însușesc, în realitate nu se întâmplă”, spune Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara.

Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Conceptul presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. Clujul este primul oraș din România în care va fi implementat bugetul participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro. Cei de la USR au deja 2.000 de semnături, dar planul lor este altul. „Ne-ar trebui 15.000, însă ideal ar fi să avem în jur de 42.000, pentru că atunci am avea o altfel de discuție cu domnul primar, vizavi de reprezentativitatea pe care domnia sa o cere de la comunitate. Rămâne de văzut”, a mai declarat Alexandru Cadar. În 2016, Nicolae Robu a câștigat alegerile de primar cu 52,9% din opțiunile valabil exprimate. Asta înseamnă că l-au votat exact 41.531 timișoreni.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Corto Maltese a spus: (aprilie 21st, 2018 at 17:03 )

Unde pot semna? De-abia aștept. Cât despre robulete, reacția individului nu trebuie să mire pe nimeni. El și-ar dori în continuare ca bugetul Timișoarei să fie făcut praf pe propriile-i aiureli costisitoare și inutile. Bugetul participativ a fost adoptat cu rezultate notabile și la Cluj și Oradea, orașe care se dezvoltă într-un ritm susținut, în vreme ce Timișoara se sufocă de semafoare plasate cu duiumul, palmieri în ghivece, tot felul de „inițiative” păguboase, susținute de același robulete apărut în oraș din Bogsig. Cum s-a putut ca la Cluj primarul Boc să cumpere autobuze Mercedes de 350 000 de euro bucata (a cumpărat vreo 40) + autobuze electrice poloneze, în vreme ce robuletele se încăpățânează să trimită tramvaie nemțești la Pașcani spre a fi reșapate prost, pe care dă 500 000 de euro? Autobuzele sunt mai lungi decât cele obișnuite, în vreme ce la noi parcul RATT este pe moarte. De unde și aglomerația ca pe vremuri din mijloacele de transport și întârzieri masive. Cum se cheltuie banii trebuie să hotărească locuitorii urbei, nu robuletele.

 
toni a spus: (aprilie 22nd, 2018 at 07:55 )

Democratia se manifesta in primul rand la vot si nu prin liste (PATETICE) de semnaturi. USR cauta doar capital politic. Daca ar dori cu adevarat ceva, ar veni cu o propunere concreta de primar. Altfel…

 
Momo a spus: (aprilie 22nd, 2018 at 16:55 )

Se poate semna la cortul de langa magazinul Bega, zilnic 12-14, 18-20, sambata si duminica, 10-20.
Este o initiativa prin care 5% din bugetul de investitii al orasului (cca 2,5 milioane euro anual) poate fi alocat pentru proiecte propuse de timisoreni si votate de timisoreni. Din pacate, primarul nostru a respins categoric initiativa, pe principiul „Stiu eu mai bine decat voi ce va trebuie”; asa ca acum adunam semnaturi ca sa putem sa ducem proiectul nostru in Consiliul Local.

 
anteconbega a spus: (aprilie 22nd, 2018 at 18:25 )

O initiativă OK, dacă modelele sunt Paris, Londra, Berlin sau Lisabona!

 
Miki a spus: (aprilie 22nd, 2018 at 21:23 )

Puteti semna la cortul din fata de la Bega, unde se semneaza si pentru #farapenali in functii publice., intre 12-14 si 18-20. Putem sa-i aratam primarului ca e in slujba cetatenilor, nu vataf pe plantatie!

 
birlic a spus: (aprilie 23rd, 2018 at 09:46 )

Robu, arendasul roman.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

telefon

Telefonul fără fir din casă vă poate lăsa fără semnal la mobil. La fel, o jucărie cu telecomandă

Telefoanele fixe fără fir, jucăriile cu telecomandă sau dispozitivele de supraveghere pentru bebeluși vă pot lăsa fără semnal la... telefonul mobil. De aceea, trebuie să vă uitați dacă acestea corespund normelor europene. Dacă nu, ar fi indicat să le scoateți din uz.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Telefonul fără fir din casă vă poate lăsa fără semnal la mobil. La fel, o jucărie cu telecomandă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top