USR Timiș insistă: Timișoara trebuie să aibă buget participativ, iar oamenii să poată decide unele investiții pe bani publici în cartierele lor. Pentru că primarul Nicolae Robu se opune, USR-iștii au început să strângă semnături de la timișoreni, pentru a-și putea susține inițiativa în consiliul local.
Proiectul „Timişoara Participă!”, inițiat de USR, propune crearea unui cadru de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele orașului „Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei «Timișoara Participă!», stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Bugetul participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un anumit procent din bugetul de investiții al orașului”, explicau, anul trecut, reprezentanții USR Timiș. Propunerea nu este însă văzută cu ochi buni de primarul Nicolae Robu. „Nu mi se pare o idee bună. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când e vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Avem ședințe cu cetățenii, ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, explica edilul.
Cei de la USR nu renunță însă. „Am început oficial strângerea de semnături pentru «Timișoara participă» și abia așteptăm să avem acea ședință de CL în care să prezentăm primarului Nicolae Robu și consilierilor locali proiectul nostru, cu sprijinul cetățenilor, și un număr impresionant de semnături în spate. Noi credem în această inițiativă, societatea participativă. Ea ar oferi un imbold societății civile, să se implice în problemele comunității și chiar credem că va accentua dialogul dintre autoritățile locale și comunitate (…) Nu avem un termen limită, am vrea să strângem semnăturile în paralel cu campania «Fără penali» și în câteva luni să fim în stare să punem pe masă acele semnături. Suntem în discuții cu reprezentanții consiliilor consultative de cartier. E un proiect al comunității locale, nu este un proiect al nostru. Am avea un instrument foarte puternic, de exemplu, de a construi acele proiecte de zonă, lucruri pe care, în momentul de față, deși la nivel declarativ autoritățile locale și le însușesc, în realitate nu se întâmplă”, spune Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara.
Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Conceptul presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. Clujul este primul oraș din România în care va fi implementat bugetul participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro. Cei de la USR au deja 2.000 de semnături, dar planul lor este altul. „Ne-ar trebui 15.000, însă ideal ar fi să avem în jur de 42.000, pentru că atunci am avea o altfel de discuție cu domnul primar, vizavi de reprezentativitatea pe care domnia sa o cere de la comunitate. Rămâne de văzut”, a mai declarat Alexandru Cadar. În 2016, Nicolae Robu a câștigat alegerile de primar cu 52,9% din opțiunile valabil exprimate. Asta înseamnă că l-au votat exact 41.531 timișoreni.
Comentarii prin facebook