După 4 ani și jumătate în care n-a avut contract de dezinsecție și la 6 luni de când a câștigat procesul care ținea blocată organizarea unei licitații, Primăria Timișoara nici măcar nu a început această procedură. Asta, deși, în toamna trecută, edilul șef spunea că le va cere subordonaților lui să se miște „cât mai repede”. În februarie, în CL s-a votat studiul de oportunitate pentru delegare, dar mai departe nu s-a mers.
În toamna lui 2013, contractul Primăriei Timișoara cu un operator de dezinsecție și deratizare a expirat. Licitația organizată ulterior a avut un singur ofertant, Romprest Servicii SA, care nu a îndeplinit condițiile din caietul de sarcini și a fost descalificat. Firma a dat primăria în judecată, dar o sentință definitivă, una în favoarea municipalității, a venit abia în octombrie 2017. „Am câștigat definitiv contra firmei Romprest contestația la licitația pentru dezinsecție și deratizare. Motivul pentru care nu am putut face așa cum se cuvine dezinsecție și deratizare a fost că eram blocați într-o licitație de trei ani (…) Nu știu să vă spun cum procedă de acum încolo. Le-am cerut celor din primărie să se miște cât se poate de repede, să ajungem cât mai curând la un contract, să-l facem pe o perioadă cât mai lungă”, anunța, în ultima zi a lui octombrie, primarul Nicolae Robu. Din 2013, practic, Timișoara nu a mai avut contract pe termen lung cu un operator de dezinsecție și deratizare. S-a făcut doar pe ici-pe colo: în 2016, sub amenințarea virusului Zika, s-a făcut o licitație în regim de forță majoră, iar în iulie 2017, PMT a scos din nou la licitație serviciile de dezinsecție, pe șase luni.
În 25 februarie 2018, consilierii locali au votat un proiect privind „aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de sarcini, Acordului cadru şi Contractul Subsecvent privind delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public al Municipiului Timişoara”. Fără ca societatea căreia îi va fi delegat serviciul să fie nominalizată, Robu spunea că este vorba despre Horticultura SA, societate a Primăriei Timișoara. „Nu mai suntem legați de procesul care ne-a ținut pe loc 3 ani. Am câștigat definitiv și, prin urmare, o să avem deratizare și dezinsecție. Se face prin delegare către Horticultura. A fost aprobată oportunitatea de delegare. Nu mă pricep în domeniu, nu știu de ce ar mai avea nevoie Horticultura, dar se ocupă de spațiile verzi, unde sunt și insectele, și rozătoarele”, susținea edilul.
Și totuși… Deși în ultimele zile temperaturile au depășit 25 de grade Celsius, iar în curând or să apară și țânțarii, Primăria Timișoara încă nu are contract de dezinsecție și deratizare! Viceprimarul Farkas Imre susține că studiul de oportunitate s-a făcut exact pentru ca, la viitoarea licitație, să nu se repete cazul Romprest. El spune că delegarea de gestiune presupune organizarea unei licitații. „Am făcut studiul și documentația ca să evităm alte probleme la licitație. Am mers pe delegare, fiindcă așa putem face, pe durata a patru ani, contracte subsecvente, pe care să le putem înnoi an de an, să prindem și anul 2021. Momentan nu avem contract, dar avem o procedură de licitație. Documentația se află la verificat la ANAP (n.r. Agenția Națională pentru Achiziții Publice), după care va fi publicată pe SEAP. Sperăm că de luni încolo putem să deschidem anunțul, plus licitația”, a spus, pentru deBanat.ro, Farkas.
„Gestiunea delegată prezintă avantajul încheierii contractului de servicii de valori relativ mari, posibilitatea amortizării investițiilor pe parcursul derulării contractului, tarife ofertate optime, raport optim între tarife (mici) și calitate (ridicată) a serviciilor (…) PMT deține controlul, intervenția directă și imediată asupra acestui domeniu de activitate; orice incident care se petrece pe suprafețele ce fac obiectul delegării de gestiune și care are ca efect implicații materiale, penale, este responsabilitatea operatorului economic, CL Timișoara transferând total această obligație. Se vor evita eventualele conflicte (potențiale cereri de chemare în judecată, contestații etc) care pot interveni cu operatorii privați”
Studiu de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului de dezinsecție
Suprafața pe care viitorul operator va trebui să facă tratamente terestre include: parcuri, scuaruri, spații verzi, Pădurea Verde, perdele forestiere – 1,9 milioane mp, locuri de joacă – 91.930 mp, Canalul Bega, bălți, lacuri și ștranduri – 243.600 mp și aliniamente stradale – 7,9 milioane mp. De asemenea, trebuie făcute tratamente aeriene pe 13,3 hectare. În perioada 2011-2013, municipalitatea a plătit, pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe domeniul public 14,4 milioane de lei. Viceprimarul Farkas Imre mai spune că dacă timișorenii depun sesizări că au început să apară țânțari, se vor face demersuri pentru dezinsecție în baza unei achiziții directe.
Comentarii prin facebook