Primăria Timișoara, acuzată de opacitate. Robu: Nu citește nimeni proiecte ținute 30 de zile pe site

Primăria Timișoara nu este deloc transparentă. Proiectele supuse votului CL sunt publicate târziu și incomplet, iar asta este o practică obișnuită. Este ceea ce susțin cinci timișoreni, care formează un „grup de lucru de monitorizare locală”. Primarul Nicolae Robu spune că nu se poate ca proiectele să fie făcute publice cu 30 de zile înainte.

Au analizat peste 170 de proiecte votate de la începutul anului în CL Timișoara și au ajuns la o concluzie tristă: cele mai multe dintre ele nu respectă legea în ceea ce privește transparența. Sunt publicate târziu, „ascunse” uneori și, în general, fără să aibă note de fundamentare, referate și anexe. Cinci timișoreni au creat un așa-numit grup de monitorizare locală și spun că vor doar ca reprezentanții administrației locale să înțeleagă că trebuie să lucreze la vedere. „Monitorizăm și evaluăm dacă se respectă transparența decizională. În principiu, ne dorim un dialog mai strâns între cetățeni și autorități. O să avem, pe lângă monitorizare, un raport lunar cu toate proiectele de HCL și detaliat dacă se respectă sau nu normele legale. Vom încerca să atragem în dezbatere și ONG-urile de profil. Ne dorim să avem o colaborare, cu primăria și CL. Scopul nu este să existe un conflict, este un proiect apartinic, echidistant, vrem să continuăm mobilizarea socială, civică și de dialog între cetățeni și instituțiile statului”, a explicat Sergiu Spătan.

„Am analizat 171 de hotărâri de CL, de la începutul anului până în 3 aprilie. Din acestea, cu cel puțin 30 de zile înainte, așa cum cere legea, au fost publicate doar nouă. Niciuna nu conține notă de fundamentare și doar 117 conțin expuneri de motive. Cu studiu de impact sunt zero. Textul complet al hotărârii îl au 135. Termenele limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite propuneri nu le au niciunul”, spune, la rândul lui, Cristi Brâncovan. „Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul-limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind actul normativ”, se arată în lege.

La Timișoara, nu sunt publicate nici măcar toate proiectele. Unele sunt puse pe site chiar în ziua plenului, altele sunt antedatate și ascunse prin lunile anterioare. În plus, ordinea de zi suplimentară, cu proiecte apărute din senin, este… la ordinea zilei. Așa a fost și marți, 22 mai. „Pe lângă ordinea de zi avem încă 15 proiecte, din punctul meu de vedere ilegal. În Legea 52 se spune în ce condiții se poate suplimenta ordinea de zi. Uitându-mă pe proiecte, nu e cazul (…) Până acum am mers pe ideea că mergem cu vorbă bună. Orice cetățean poate să atace pe cale de contencios administrativ și chiar să suspende hotărârile respective, dar nu ne dorim asta. Consilierii locali sunt în aceeași situație, nu au la îndemână toate materialele pe site”, mai spune Brâncovan.

De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu susține că lucrurile sunt exact așa cum trebuie să fie. El respinge categoric acuzațiile de lipsă de transparență. „N-o să stăm 30 de zile aiurea cu lucruri care nu necesită așa ceva, numai să ținem orașul pe loc. Unde se impune să facem dezbateri publice, să mergem cu o altă viteză, o facem,dar trebuie să înțelegem spiritul legilor și să acționăm ca atare. Câteodată sunt probleme, este adevărat (…) însă sper că ei sunt de bună credință și nu urmăresc să obstrucționeze sau să frâneze mersul lucrurilor”, a declarat edilul. Conform acestuia, PMT respectă legea în măsura în care o fac toate primăriile din țară. „Este aberant, nu cred că mai găsim pe planetă un loc în care să fie ținute proiectele, indiferent de conținutul lor, 30 de zile, interval în care nu le citește nimeni. Nu e nimeni preocupat de ele. Doar că și-au făcut damblalele niște organizații care au luat bani ca să promoveze transparența și au promovat-o în multe privințe de o manieră extrem de păguboasă (…) A pretinde că orice proiect de hotărâre de consiliu local trebuie să stea 30 de zile este deplasat”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Costel a spus: (May 23rd, 2018 at 12:55 )

Deci, ” Unde se impune să facem dezbateri publice, să mergem cu o altă viteză, o facem,dar trebuie să înțelegem spiritul legilor și să acționăm ca atare”. In lege nu se spune care sunt conditiile care impun sa se faca dezbateri publice, chestia asta e OBLIGATORIE. Si atunci unde este omul “Mă știți, sunt un om ultracorect, ultracinstit și cu respect total față de lege”?

 
Momo a spus: (May 23rd, 2018 at 17:01 )

Buey, eu sunt primar si deasupra de lege! Fac cum e mai bine pentru interesul meu, ca legea e pentru prosti!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

dn6

Cozi kilometrice pe DN6, între Domașnea și Buchin. Se lucrează și în următoarele 2 săptămâni

Răbdare – de asta aveți nevoie dacă, în această perioadă, trebuie să circulați pe DN6, între Cornea și Caransebeș. Se lucrează pe tronsonul Buchin – Domașnea și, pe anumite porțiuni, se circulă pe un singur fir. Așteptarea poate dura și 20 de minute.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cozi kilometrice pe DN6, între Domașnea și Buchin. Se lucrează și în următoarele 2 săptămâni

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com