Câte campanii au agasat trecătorii în centrul istoric al Timișoarei? Poliția Locală: Niciuna, în afară de USR

În doi ani, Poliția Locală a dat, în Timișoara, amenzi de aproape 140.000 de euro pentru activități ilegale de comerț și împărțire de pliante. Am vrut să știm însă câte amenzi și avertismente au fost aplicate celor care strângeau semnături sau desfășurau diverse campanii în centrul istoric, acolo unde aceste lucruri sunt interzise. Aparent, cazul USR, care strângea semnături antipenali pe str. Alba Iulia, este singurul de acest tip.

Pe 20 mai, câțiva membri ai USR, printre care și senatorul Nicu Fălcoi, au primit avertismente din partea Poliției Locale, deoarece strângeau semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice” pe strada Alba Iulia. Totul, după ce Fălcoi l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu, aflat la plimbare cu soția, dacă nu vrea să semneze listele. Edilul șef a explicat de ce a fost nevoie de intervenția Poliției Locale. „Mă plimbam, cum fac frecvent, prin superba și vasta noastră zonă de promenadă, cum fac zilnic mii și mii de timișoreni. Venind din Piața Libertății spre Piața Victoriei, la ieșirea spre aceasta de pe str. Alba Iulia, am fost agasat, ca atâția alți timișoreni și vizitatori ai Timișoarei, de un grup de indivizi care, întru sfidarea regulilor locale și a aprobării derivate din acestea acordată de Comisia de Ordine Publică, strângeau semnături”, a scris acesta, pe Facebook.

În conformitate cu o decizie a Comisiei de ordine publică a PMT din aprilie 2016, Primăria Timișoara a interzis desfășurarea de campanii publicitare, de împărțire de pliante, de strângere de semnături etc. în centrul istoric al orașului, precum și parcuri, fără aviz de la această comisie. Am vrut să aflăm cât de agasați sunt timișorenii care se plimbă prin centrul istoric și cât de mult intervine Poliția Locală pentru a le face viața mai ușoară celor ieșiți la promenadă, așa că am adresat câteva întrebări punctuale subordonaților lui Dorel Cojan. În baza Legii 544, am vrut să știm câte amenzi au fost date, în perioada aprilie 2016 – mai 2018, în zona centrală a Timișoarei / centru istoric, respectiv în parcuri, pentru persoanele care au desfășurat diverse activități de promovare și / sau strângere de semnături pentru diverse campanii, dar și câte avertismente au fost aplicate. De asemenea, am vrut să știm locurile unde au fost date aceste amenzi și cuantumul fiecăreia, dar și câte amenzi și avertismente au fost contestate în instanță.

Conform polițiștilor locali, situația de pe strada Alba Iulia este unica de acest tip. „Nu ne-am mai confruntat cu astfel de evenimente în care să se desfășoare activități de strângere de semnături pe domeniul public pentru inițiativă cetățenească de modificare a Constituției”, transmit cei de la PLT. Ne gândim că sunt două variante: fie niciun alt cetățean al Timișoarei nu s-a simțit agasat de campania de strângere de semnături, fie agenții n-au fost altă dată pe fază. Iată ce mai precizează polițiștii locali: „în situațiile în care se constată desfășurarea de activități comerciale neautorizate, polițiștii locali aplică prevederile HCL nr. 139/19.04.2011 pentru aprobarea regulamentului privind condițiile de desfășurare a activității de comerț stradal pe raza municipiului Timișoara (…) În ceea ce privește aspectele menționate, respectiv pe linie comercială, în intervalul solicitat, anii 2016-2018, au fost aplicate 2.962 sancțiuni contravenționale, din care 429 cu avertisment, restul de 2.533 având valoarea de 506.600 lei. Astfel de fapte au fost constatate în majoritatea zonelor orașului, dar cu predilecție și cel mai frecvent în Piața Victoriei, Piața Bălcescu, Gh. Lazăr, dtr. Paris, Sfântul Ioan, Aleea Sportivilor, Constantin Brâncoveanu, C. Brediceanu, Calea Martirilor, Proclamația de la Timișoara, Eugeniu de Savoya, Alba Iulia, Piața Libertății, Aleea FC Ripensia, Mureș, Piața Badea Cârțan, Bdul Regele Carol I”. Recapitulăm: am întrebat câte amenzi și/ sau avertismente au fost aplicate celor care au desfășurat activități de promovare și / sau strângere de semnături pentru diverse campanii în zona centrală. Am aflat câte amenzi pentru comerț ilegal s-au dat în tot orașul!

Nici în ceea ce privește împărțirea de pliante Poliția Locală nu stă prea bine cu înțelegerea. Repetăm, am vrut să aflăm câte sancțiuni au fost date în centrul istoric celor care agasează trecătorii. „Pe linie de publicitate stradală, au fost aplicate pentru distribuirea de pliante 96 sancțiuni contravenționale, din care 13 cu avertisment, iar restul de 83 cu valoarea de 119.000 lei. Astfel de situații au fost constatate în locații precum Piața Iuliu Maniu, Eroilor de la Tisa, T. Vladimirescu, S. Bărnuțiu, Stan Vidrighin, M. Eminescu, Take Ionescu, Liviu Rebreanu, Circumvalațiunii, Sudului, Sf. Gheorghe, Circumvalațiunii, Vasile Pârvan, Arieș, Șagului, Daliei, Ofcea, C. Porumbescu, Mihai Viteazul, Revoluției, Piața Consiliul Europei, Piața Victoriei, str. Cluj, Take Ionescu, Republicii, Mihai Eminescu, C. Aradului, Piața Maria etc”, ne-au transmis polițiștii locali. Cât de „în centrul istoric” sunt Calea Aradului, Bd. Sudului, Calea Șagului sau str. Simion Bărnuțiu numai cei de la Poliția Locală știu.

Răspunsul PLT se încheie apoteotic: „Precizăm, de asemenea, că, potrivit Legii 60/1991 republicată privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, este nevoie de aprobarea comisiei de avizare constituita la nivel local pentru desfășurarea oricăror manifestări publice cu excepția celor de la art. 3 din actul normativ menționat”. Altfel, am aflat că, în doi ani, Poliția Locală a dat amenzi de 625.600 lei pentru comerț ilegal și împărțire de pliante, că niciun alt timișorean în afară de primarul Nicolae Robu nu s-a simțit agasat de campania de strângere de semnături sau că agenții n-au fost altă dată pe faza. Suma e frumușică, dar, deși am cerut acest lucru, nu am putut afla câte dintre amenzi au fost contestate și în câte cazuri acestea au fost anulate în instanță. Poate data viitoare, când cei de la PLT vor citi tot ce li se solicită.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Laurentiu a spus: (June 12th, 2018 at 15:49 )

cu insitutiile PMT nu merge doar cu instanta ca sa afli informatii ce ar trebui sa fie publice.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Marilen Pirtea despre tezele unice: Sufocă elevii cu patru noi evaluări naționale, le distruge plăcerea de a învăța

Modul în care se creionează în acest moment noile condiții de admitere la liceu demonstrează o lipsă de coerență și de aliniere la tendințele internaționale în domeniu, susține deputatul PNL Marilen Pirtea. Coordonator al Comisiei de Educație a PNL. Pirtea face referire în primul rând la introducerea tezelor unice pentru gimnaziu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea despre tezele unice: Sufocă elevii cu patru noi evaluări naționale, le distruge plăcerea de a învăța
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Cu accent pe tineri! Politehnica a adus sase jucători noi

Până la reunirea oficială de la începutul lunii viitoare, „echipa suporterilor” lucrează la crearea unui efectiv pentru noul sezon. Politehnica nu mizează pe jucători consacraţi, dorind în primul rând să aducă jucători tineri de calitate. Doar primii doi veniţi, Bogdan Bozian și Bogdan Nicolescu, ambii de la CSM Lugoj, sunt jucători experimentaţi, restul, tineri de perspectivă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu accent pe tineri! Politehnica a adus sase jucători noi
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Polițiștii locali pe segway-uri în acțiune. Peste 400 de amenzi date șoferilor care ocupau pistele de biciclete

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care se deplasează pe două roți, polițiștii locali au continuat să efectueze verificări în căutarea conducătorilor auto care opresc sau staționează pe pistele pentru bicicliști. De altfel, patrulele de polițiști locali pe segway-uri au ca prioritate deplasarea pe aceste piste și luarea măsurilor legale în cazul autovehiculelor care ocupă traseele dedicate bicicliștilor.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii locali pe segway-uri în acțiune. Peste 400 de amenzi date șoferilor care ocupau pistele de biciclete

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Modul în care se creionează în acest moment noile condiții de admitere la liceu demonstrează o lipsă de coerență și de aliniere la tendințele internaționale în domeniu, susține deputatul PNL Marilen Pirtea. Coordonator al Comisiei de Educație a PNL. Pirtea face referire în primul rând la introducerea tezelor unice pentru gimnaziu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea despre tezele unice: Sufocă elevii cu patru noi evaluări naționale, le distruge plăcerea de a învăța
Până la reunirea oficială de la începutul lunii viitoare, „echipa suporterilor” lucrează la crearea unui efectiv pentru noul sezon. Politehnica nu mizează pe jucători consacraţi, dorind în primul rând să aducă jucători tineri de calitate. Doar primii doi veniţi, Bogdan Bozian și Bogdan Nicolescu, ambii de la CSM Lugoj, sunt jucători experimentaţi, restul, tineri de perspectivă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu accent pe tineri! Politehnica a adus sase jucători noi
PSD-iștii locali au fost luați prin surprindere de ieșirea publică a primarului din Jebel, Sabin Bociu, vicepreședinte al PSD Timiș, care a cerut demisia lui Liviu Dragnea atât de la conducerea partidului, cât și a Camerei Deputaților. Dacă secretarul executiv al filialei, Adrian Negoiță, și o pretendentă la șefia PSD Timișoara îl atacă pe Bociu, deputatul Adrian Pau i-a luat apărarea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sabin Bociu pune PSD Timiș pe jar. Deocamdată bătălia se dă pe Facebook
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care se deplasează pe două roți, polițiștii locali au continuat să efectueze verificări în căutarea conducătorilor auto care opresc sau staționează pe pistele pentru bicicliști. De altfel, patrulele de polițiști locali pe segway-uri au ca prioritate deplasarea pe aceste piste și luarea măsurilor legale în cazul autovehiculelor care ocupă traseele dedicate bicicliștilor.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii locali pe segway-uri în acțiune. Peste 400 de amenzi date șoferilor care ocupau pistele de biciclete
În luna august a anului 2017 a început implementarea proiectului „Creșterea mobilității prin dezvoltare rutieră în Banat”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia. El reunește 4 parteneri: Regia Publică de Drumuri Serbia – lider de proiect, localitățile Jimbolia din România, Kikinda din Serbia și Asociația pentru Dezvoltare Socio-Economică Regională a Banatului din Serbia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterea mobilității prin dezvoltare rutieră în Banat
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com