În doi ani, Poliția Locală a dat, în Timișoara, amenzi de aproape 140.000 de euro pentru activități ilegale de comerț și împărțire de pliante. Am vrut să știm însă câte amenzi și avertismente au fost aplicate celor care strângeau semnături sau desfășurau diverse campanii în centrul istoric, acolo unde aceste lucruri sunt interzise. Aparent, cazul USR, care strângea semnături antipenali pe str. Alba Iulia, este singurul de acest tip.
Pe 20 mai, câțiva membri ai USR, printre care și senatorul Nicu Fălcoi, au primit avertismente din partea Poliției Locale, deoarece strângeau semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice” pe strada Alba Iulia. Totul, după ce Fălcoi l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu, aflat la plimbare cu soția, dacă nu vrea să semneze listele. Edilul șef a explicat de ce a fost nevoie de intervenția Poliției Locale. „Mă plimbam, cum fac frecvent, prin superba și vasta noastră zonă de promenadă, cum fac zilnic mii și mii de timișoreni. Venind din Piața Libertății spre Piața Victoriei, la ieșirea spre aceasta de pe str. Alba Iulia, am fost agasat, ca atâția alți timișoreni și vizitatori ai Timișoarei, de un grup de indivizi care, întru sfidarea regulilor locale și a aprobării derivate din acestea acordată de Comisia de Ordine Publică, strângeau semnături”, a scris acesta, pe Facebook.
În conformitate cu o decizie a Comisiei de ordine publică a PMT din aprilie 2016, Primăria Timișoara a interzis desfășurarea de campanii publicitare, de împărțire de pliante, de strângere de semnături etc. în centrul istoric al orașului, precum și parcuri, fără aviz de la această comisie. Am vrut să aflăm cât de agasați sunt timișorenii care se plimbă prin centrul istoric și cât de mult intervine Poliția Locală pentru a le face viața mai ușoară celor ieșiți la promenadă, așa că am adresat câteva întrebări punctuale subordonaților lui Dorel Cojan. În baza Legii 544, am vrut să știm câte amenzi au fost date, în perioada aprilie 2016 – mai 2018, în zona centrală a Timișoarei / centru istoric, respectiv în parcuri, pentru persoanele care au desfășurat diverse activități de promovare și / sau strângere de semnături pentru diverse campanii, dar și câte avertismente au fost aplicate. De asemenea, am vrut să știm locurile unde au fost date aceste amenzi și cuantumul fiecăreia, dar și câte amenzi și avertismente au fost contestate în instanță.
Conform polițiștilor locali, situația de pe strada Alba Iulia este unica de acest tip. „Nu ne-am mai confruntat cu astfel de evenimente în care să se desfășoare activități de strângere de semnături pe domeniul public pentru inițiativă cetățenească de modificare a Constituției”, transmit cei de la PLT. Ne gândim că sunt două variante: fie niciun alt cetățean al Timișoarei nu s-a simțit agasat de campania de strângere de semnături, fie agenții n-au fost altă dată pe fază. Iată ce mai precizează polițiștii locali: „în situațiile în care se constată desfășurarea de activități comerciale neautorizate, polițiștii locali aplică prevederile HCL nr. 139/19.04.2011 pentru aprobarea regulamentului privind condițiile de desfășurare a activității de comerț stradal pe raza municipiului Timișoara (…) În ceea ce privește aspectele menționate, respectiv pe linie comercială, în intervalul solicitat, anii 2016-2018, au fost aplicate 2.962 sancțiuni contravenționale, din care 429 cu avertisment, restul de 2.533 având valoarea de 506.600 lei. Astfel de fapte au fost constatate în majoritatea zonelor orașului, dar cu predilecție și cel mai frecvent în Piața Victoriei, Piața Bălcescu, Gh. Lazăr, dtr. Paris, Sfântul Ioan, Aleea Sportivilor, Constantin Brâncoveanu, C. Brediceanu, Calea Martirilor, Proclamația de la Timișoara, Eugeniu de Savoya, Alba Iulia, Piața Libertății, Aleea FC Ripensia, Mureș, Piața Badea Cârțan, Bdul Regele Carol I”. Recapitulăm: am întrebat câte amenzi și/ sau avertismente au fost aplicate celor care au desfășurat activități de promovare și / sau strângere de semnături pentru diverse campanii în zona centrală. Am aflat câte amenzi pentru comerț ilegal s-au dat în tot orașul!
Nici în ceea ce privește împărțirea de pliante Poliția Locală nu stă prea bine cu înțelegerea. Repetăm, am vrut să aflăm câte sancțiuni au fost date în centrul istoric celor care agasează trecătorii. „Pe linie de publicitate stradală, au fost aplicate pentru distribuirea de pliante 96 sancțiuni contravenționale, din care 13 cu avertisment, iar restul de 83 cu valoarea de 119.000 lei. Astfel de situații au fost constatate în locații precum Piața Iuliu Maniu, Eroilor de la Tisa, T. Vladimirescu, S. Bărnuțiu, Stan Vidrighin, M. Eminescu, Take Ionescu, Liviu Rebreanu, Circumvalațiunii, Sudului, Sf. Gheorghe, Circumvalațiunii, Vasile Pârvan, Arieș, Șagului, Daliei, Ofcea, C. Porumbescu, Mihai Viteazul, Revoluției, Piața Consiliul Europei, Piața Victoriei, str. Cluj, Take Ionescu, Republicii, Mihai Eminescu, C. Aradului, Piața Maria etc”, ne-au transmis polițiștii locali. Cât de „în centrul istoric” sunt Calea Aradului, Bd. Sudului, Calea Șagului sau str. Simion Bărnuțiu numai cei de la Poliția Locală știu.
Răspunsul PLT se încheie apoteotic: „Precizăm, de asemenea, că, potrivit Legii 60/1991 republicată privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, este nevoie de aprobarea comisiei de avizare constituita la nivel local pentru desfășurarea oricăror manifestări publice cu excepția celor de la art. 3 din actul normativ menționat”. Altfel, am aflat că, în doi ani, Poliția Locală a dat amenzi de 625.600 lei pentru comerț ilegal și împărțire de pliante, că niciun alt timișorean în afară de primarul Nicolae Robu nu s-a simțit agasat de campania de strângere de semnături sau că agenții n-au fost altă dată pe faza. Suma e frumușică, dar, deși am cerut acest lucru, nu am putut afla câte dintre amenzi au fost contestate și în câte cazuri acestea au fost anulate în instanță. Poate data viitoare, când cei de la PLT vor citi tot ce li se solicită.
Comentarii prin facebook