Cel mai controversat concurs de angajare organizat de Primăria Timișoara în ultima perioadă a fost suspendat! A reclamat nereguli către ANFP chiar cea care l-a organizat, adică șefa Serviciului Resurse Umane al PMT. Printre respinși s-a numărat consilierul județean PSD Romanița Jumanca. Acesta ar fi vrut să ajungă funcționar public pentru a-și putea deschide ușa către funcția de prefect.
Primăria Timișoara, prin Serviciul de Resurse Umane, a organizat, pe 17 mai, proba scrisă a unui concurs de angajare la care participau câteva zeci de persoane. Printre posturile pentru care se căutau oameni se numărau și unele de la Serviciul Reglementare Monitorizare Proiecte și Ameliorare Mediu, iar printre cei interesați de ele s-a aflat și șefa Organizației de Femei a PSD Timiș, Romanița Jumanca. Aceasta viza un post de consilier I principal. Rezultatele ar fi trebuit afișate, conform legii, până pe 22 mai, urmând ca în 24 mai să aibă loc interviul. Rezultatele au fost afișate pe 22 mai, dar cele de la Serviciul Reglementare Monitorizare Proiecte și Ameliorare Mediu au apărut pe 24 mai, la ora 15. Doar trei candidați reușiseră să obțină punctajul care să le permită să treacă la proba următoare. Pe 23 mai, Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane al PMT, a sesizat însă Agenția Națională a Funcționarilor Publici, reclamând nereguli în desfășurarea concursului. Pe 24 mai, directorul ANFP Vasile Felix Cozma, a trimis o adresă prin care solicita explicații suplimentare legate de acest concurs. „Prin adresa nr. 7271 din data de 23 mai 2018, înregistrată la ANFP (…), Rodica Aurelian, șef SRU în PMT, a sesizat, în temeiul art. 73, al. 1, din HG 611/2008, că membrii comisiei de concurs nu au formulat propuneri privind subiectele de concurs (…) Potrivit celor menționate în cuprinsul adresei de mai sus, baremul de corectare a probei scrise nu a fost întocmit și comunicat de către membrii comisiei de concurs, cu precizarea că la corectarea lucrărilor și notarea probei scrise au participat alte persoane”, scria Cozma.
Pe 18 iunie, la Serviciul Reglementare Monitorizare Proiecte și Ameliorare Mediu ar fi trebuit să se prezinta singura persoană care reușise să promoveze concursul cu cântec, pe postul de consilier clasa I grad profesional asistent. Nu s-a întâmplat asta, pentru că atât de discutatul concurs a fost… suspendat! „ANFP a fost sesizată (…) cu privire la nerespectarea unor prevederi legale la concursul de recrutare organizat de Primăria Timișoara în data de 17 mai 2018 (…) Agenția a procedat la verificarea respectării prevederilor legale care reglementează procedura de organizare și desfășurare a concursului (…) Agenția a inițiat un demers la Primăria Municipiului Timișoara, în vederea verificării aspectelor semnalate. PMT a răspuns prin adresa (….) cu anexarea unor documente aferente organizării și desfășurării concursului. Pe baza celor constatate, în temeiul art. 22 alin (1) lit. J și art. 22 lit. a) din Legea 188/1999 și al art. 73 alin. (2) din HG 611/2008, Agenția a dispus suspendarea concursului de recrutare sus-menționat, pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (1) și (4) din HG 611/2008”, a precizat, pentru deBanat.ro, Vasile Felix Cozma. Directorul ANFP spune, astfel, că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește subiectele pentru proba scrisă, care „se stabilesc pe baza bibliografiei și a tematicii de concurs, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză și sinteză a candidaților, în concordanță cu nivelul și specificul funcțiilor publice pentru care se organizează concursul”. De asemenea, nu s-au respectat prevederea care spune că „fiecare membru al comisiei de concurs propune cel puțin 3 subiecte. Pe baza propunerilor membrilor comisiei de concurs sunt astfel întocmite minimum două seturi de subiecte care vor fi prezentate candidaților”.
Ce urmează? ANFP a cerut precizări suplimentare legate de acest concurs, „urmând ca, în funcție de rezultatul analizei, să stabilească dacă sunt întrunite condițiile legale de exercitare a prerogativelor conferite de art. 22 alin. (3) din Legea 188/199”. Conform acestuia, „ANFP are legitimare procesuală activă și poate sesiza instanța de contencios administrativ competentă cu privire la actele prin care autoritățile sau instituțiile publice incalca legislația referitoare la funcția publică și funcționarii publici și la refuzul autorităților și instituțiilor publice de a aplica prevederile legale în domeniul funcției publice și al funcționarilor publici”.
Ce are special acest concurs organizat de Primăria Timișoara și reclamat la ANFP chiar de șefa Serviciului Resurse Umane al PMT? La prima vedere, nimic special. Printre candidați s-a numărat însă și Romanița Jumanca, președintele Organizației de Femei a PSD Timiș și consilier județean. La bursa zvonurilor, Jumanca viza un post de consilier în primărie ca prim pas spre numirea în funcția de prefect. Adevărat sau nu, cert este că ea n-a reușit să obțină, la proba scrisă, decât 8,66 puncte din 100 posibile.
Comentarii prin facebook